Τρίτη 22/6/2021

Οι Τούρκοι δουλέμποροι στέλνουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα (και) μέσω Βουλγαρίας

Για να αποφύγουν τον Έβρο πάνε στην πιο.. χαλαρή Βουλγαρία και μπαίνουν από κει

Με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας συναντήθηκε στη Σόφια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ήταν η διαχείριση του Μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εντείνονται για τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της ΕΕ.

Πίσω από τις γραμμές των επίσημων δηλώσεων όμως βρίσκεται η οργή της ελληνικής πλευράς για το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο καιρό της εισόδου μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας.

Όπως εδώ και καιρό έχει γίνει αντιληπτό, οι Τούρκοι δουλέμποροι, προκειμένου να αποφύγουν τον φυλασσόμενο Έβρο, διοχετεύουν τους λαθρομετανάστες μέσω των αρκετά πιο χαλαρών συνόρων της Βουλγαρίας και στη συνέχεια τους οδηγούν στη χώρα μας από τον Βορρά, κυρίως από ορεινά μονοπάτια. Πρόκειται για μια τάση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Μάλιστα, όπως επανειλημμένα έχουν σημειώσει θρακικά μέσα, δεν διστάζουν να διανυκτερεύσουν σε εξοχικά της περιοχής, προκαλώντας συνεχείς καταστροφές.

Αυτή μάλλον ήταν μία από τις συνθήκες που ανάγκασε τον Νότη Μηταράκη να επιδιώξει τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο υπουργό Εσωτερικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. και τη σημασία που πρέπει να δώσει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει αποδεδειγμένα αλληλεγγύη στη διαχείριση των ροών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «δεν μπορούν τα κράτη πρώτης υποδοχής να σηκώσουμε το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης». Ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ανάγκης συνεργασίας με την Τουρκία, στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για την προστασία και των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε.

«Προσβλέπω στη συνεργασία των χωρών του Νότου αλλά και των χωρών πρώτης υποδοχής στη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ