1/10/2022

Λιανο…παρατράγουδα με το δημόσιο χρήμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Ηχηρή παραίτηση στελέχους

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Παραίτηση στελέχους που βρίσκεται στο περιβάλλον Μητσοτάκη και θα βρισκόταν υπόλογο για τις υψηλές δαπάνες που διατάσσει ο Ιωάννης Λιανός

Ψίθυροι, που μπορεί να γίνουν βουητά, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στον αέρα για τη διαχείριση των οικονομικών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις υψηλές δαπάνες, τις οποίες πραγματοποιεί ο πρόεδρός της Ιωάννης Λιανός.

  • Από την Μαρία Παναγιώτου

Δαπάνες που θα έμοιαζαν αδικαιολόγητες σε κάθε εποχή, πολλώ δε μάλλον σε αυτήν, που η χώρα μας διέρχεται μία από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις, ως απότοκο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και επιβιώνουν με το επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα.

Οι ψίθυροι, μάλιστα, αναφέρουν πως προσφάτως παραιτήθηκε από τη θέση του ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος στην Ανεξάρτητη Αρχή, ο οποίος προτίμησε να περιοριστεί σε απλά υπαλληλικά καθήκοντα, φοβούμενος, όπως φαίνεται, τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, σε περίπτωση που κληθεί να δικαιολογήσει αυτές τις δαπάνες.

Οπως πληροφορήθηκε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο συγκεκριμένος προϊστάμενος έχει μάλιστα συγγενική σχέση με πρόσωπο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και επέλεξε τον υποβιβασμό, προκειμένου να μην αναμιχθεί το όνομά του στο μέλλον σε ενδεχόμενη κατηγορία κατασπατάλησης πόρων.
Πράγματι, μια απλή, αλλά ενδελεχής έρευνα στις αναρτήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Δι@ύγεια, το διάστημα που ο κ. Λιανός βρίσκεται στο τιμόνι της (δηλαδή, μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο), και αφορούν οικονομικές δαπάνες, μοιάζει να δικαιώνει τις ανησυχίες του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Δεν έχει επιστήμονες;

Κορυφή του παγόβουνου αποτελούν οι δεκάδες αμοιβές που έχουν δοθεί σε ειδικούς επιστήμονες για τη διεξαγωγή κλαδικών ερευνών απροσδιόριστης μέχρι σήμερα σημασίας και αποτελέσματος, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Αλήθεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει επιστήμονες που εργάζονται με μόνιμη σχέση, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διεξαγωγή αυτών των ερευνών, όποια κι αν είναι η αναγκαιότητα διεξαγωγής τους; Γιατί πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο φυσικά πρόσωπα για καθένα από αυτά τα έργα, από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει στους κόλπους της επιστημονικό προσωπικό;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

H «κυριακάτικη δημοκρατία» έχει καταγράψει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τους προβληματισμούς της σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Λιανός σε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η διεξαγωγή ατελείωτων κλαδικών ερευνών, σεμιναρίων, συνεδρίων, ακόμη και εικαστικών διαγωνισμών.

Εχουμε επισημάνει πως ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι καθαρά παρεμβατικός, με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς, ώστε να λειτουργεί σε υγιές πλαίσιο, και έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να ελέγχει, να διαπιστώνει και, όταν χρειάζεται, να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης.

Αντ’ αυτών, το τελευταίο διάστημα, η επιτροπή δείχνει μια ροπή προς τον ακαδημαϊσμό, ίσως γιατί ο κ. Λιανός προέρχεται από τον πανεπιστημιακό χώρο. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, μήπως ο πρόεδρος της επιτροπής, με αυτή τη δραστηριότητα, τελικά απλά οραματίζεται ή «χτίζει» την επιστροφή του στις ακαδημαϊκές αίθουσες.

Κλαδικές μελέτες χωρίς όριο

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

* Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «The Diavgeia – Bid rigging project, design of screens and predictive tools», που αφορούσε το πλαίσιο ελέγχου των συνθηκών του ανταγωνισμού κατά την πανδημία, στην ειδική εμπειρογνώμονα Natercia Fortuna, η οποία εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, εγκρίθηκε αμοιβή τον περασμένο Μάιο ύψους 4.500 ευρώ. Για την ίδια μελέτη, ο -πιθανότατα ελληνικής καταγωγής- Mihaly Fazekas, που εργάζεται στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, έλαβε αμοιβή 3.500 ευρώ. Για την ίδια μελέτη, η οικονομολόγος Σαρρή Δανάη έλαβε αμοιβή 1.240 ευρώ. Μάλιστα, για τους δύο πρώτους επιστήμονες υπήρξε έγκριση, για τα ίδια ακριβώς ποσά και την ίδια μελέτη, και τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που προφανώς σημαίνει πως η συνολική τους αμοιβή έσπασε σε μικρότερα ποσά, ενώ η κυρία Σαρρή για την ίδια μελέτη αμείφθηκε ξανά με 2.500 ευρώ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Μελέτη Νο2

* Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «HCC’S ONGOING SURVEYON HEALTHCARE MATERIALS,THE FOODSTUFFS PROJECT, DESIGN OF SCREENS AND PREDECTIVETOOLS», που αφορούσε και πάλι τις συνέπειες της πανδημίας στον ανταγωνισμό, δόθηκε αμοιβή ύψους 1.488 ευρώ στον μηχανικό software Admir Demiraj, ο οποίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει πως έχει σχέση συνεργασίας με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον περασμένο Απρίλιο. Για την ίδια μελέτη, στον πανεπιστημιακό ερευνητή Lampis Tzai δόθηκαν 1.488 ευρώ, στον Βασίλειο Βασσάλο, που εργάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δόθηκαν 3.720 ευρώ, στον οικονομολόγο Λουκά Αλέξανδρο 1.240 ευρώ, στην οικονομολόγο Bruno Carball Smichowski 2.800 ευρώ και στον οικονομολόγο Δήμα Αθανάσιο 1.860 ευρώ. Για κάποιους από αυτούς τους επιστήμονες εγκρίθηκαν επίσης, στη συνέχεια, αντίστοιχα ποσά για την ίδια μελέτη.

Ων ουκ έστιν αριθμός

Και, φυσικά, η λίστα συνεχίζεται και είναι μεγάλη, αφού ολοένα περισσότερες αποφάσεις πιστώσεων κάνουν την εμφάνισή τους στη Δι@ύγεια για αμοιβές επιστημόνων που κυμαίνονται από 1.200-5.000 ευρώ και αφορούν κλαδικές μελέτες, οικονομετρικές μελέτες, μελέτες για την ιχθυοκαλλιέργεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη ή το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Γενικώς, μελέτες…

Οι επιστήμονες, βεβαίως, καλώς αμείβονται από τη στιγμή που τους γίνεται ανάθεση έργου και κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία. Το ερώτημα είναι άλλο: Χρειάζονται όλες αυτές οι δαπάνες; Βοηθούν κάπου στον πραγματικό ρόλο και στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Εξάλλου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μελέτη για την τιμή των rapid και των μοριακών τεστ, που εκπόνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία διαπίστωνε πως δεν υπήρξαν ούτε καρτέλ ούτε υπερτιμολόγηση, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης είχε επιβάλει πλαφόν, με διάταξη αγορανομικού τύπου, κρίνοντας ακριβώς το αντίθετο(!);

Δημοφιλείς ειδήσεις  Εξωφρενική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ - Άμεση η απάντηση της Αθήνας

25.000 ευρώ για υπολογιστές στο γραφείο προέδρου

Μια άλλη σειρά δαπανών που προκαλεί εντύπωση, καθώς δεν απαντάται συχνά στις ημέρες μας σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (για όλους τους προφανείς και καλούς λόγους), είναι αυτές για την αγορά επίπλων γραφείου, λογισμικών προγραμμάτων, υπολογιστών και γενικά… ανακαινίσεων. Για αγορά επίπλων, για παράδειγμα, έχουν δοθεί το τελευταίο τρίμηνο πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ ο εξοπλισμός σε υπολογιστές, λογισμικά και περιφερειακά μπορεί και να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Μόνο για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού έχουν δαπανηθεί το τελευταίο τρίμηνο για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμμάτων και λοιπών υλικών τουλάχιστον 25.000 ευρώ, ποσό που μας κάνει να απορούμε για το αν υπήρχε έστω ένα πληκτρολόγιο σε αυτό το γραφείο… Μας κάνει, συνάμα, να ελπίζουμε πως τώρα το γραφείο αυτό θα έχει αγγίξει κάποιες από τις πληροφοριακές δυνατότητες που έχουν τα γραφεία στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Ετσι κι αλλιώς, στο… Διάστημα έχουν εκτοξευτεί και οι δαπάνες…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξωφρενική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ – Άμεση η απάντηση της Αθήνας

Για ακόμη μια φορά την αισχρή της προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει ως πραγματικότητα η...

Προσπαθεί να… προλάβει το κακό ο Μενέντεζ – Τι αναφέρει τροπολογία του για τα...

Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο...

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημοσιοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο...

Τα 99 έκλεισε η Μάργαρετ και της ευχήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η δεύτερη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα-Μάργκαρετ Παπανδρέου Τσαντ, έχει γενέθλια πλησιάζοντας τον έναν...

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μεγαλώνει το «σχίσμα» στην ΕΕ – Πολύ… μπλα μπλα...

Ευχολόγια και φλυαρίες, αλλά χωρίς ουσία και κοινή γραμμή - Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν για... πρωτοβουλίες και τηλεδιασκέψεις προσεχώς

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το σύστημα Μητσοτάκη κόβει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με βάση όσα είπαν...

Συγκινητικός Κυριάκος, κάνει πράξη το επενδυτικό πρόγραμμα του πατέρα του

Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεγάλη επένδυση της Google, η οποία ήταν...

Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ασάφειες, αξιολογικές και μόνο κρίσεις που αναμείχθηκαν με άσκοπους κομπασμούς και τελικά αντιφάσεις ήταν...

Τσίπρας: «Στην Ευρώπη κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιδότηση της αισχροκέρδειας»

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη στην εξεταστική για τις υποκλοπές

 Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορίες ότι ήθελε να έχει όμηρο όχι μόνο...

Όταν ο Θάνος Τζήμερος έβριζε την Βασιλική Θάνου

O πολλάκις αποτυχών πολιτευτής μάλλον πρέπει να ξανακοιτάξει τα επιθετικά tweets που αναρτούσε εναντίον...

Επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία...

Γερουλάνος: «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα»

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει...

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για… εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία!

Το άκρον άωτον του παραλογισμού από τους Τούρκους που κατηγορούν την Ελλάδα για... εξαιρετικά...

«Πυρά» από την Αυγέρη: «Είστε Κοντολέων της Υγείας κύριε Πλεύρη!»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη εξαπέλυσε η αναπληρωτής...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία – «Έλα να δεις τι θα κάνω»

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

Aνατριχίλα με τις τελευταίες στιγμές του παιδιού – Είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία η 31χρονη Άννα

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο με το μωρό να γελάει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία

«Θα σας φάω» – Γυναίκα μπούκαρε σε σχολείο και απειλούσε να σφάξει μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείου του...

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα...

Γελοιοποίησε το ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Οσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ