Δευτέρα 26/7/2021

Ραγδαίες εξελίξεις με τον «μυστικό δείπνο» Μητσοτάκη-Αλαφούζου για τις πρόωρες εκλογές!

«Εκλογές να κάνω για ποιο λόγο; Ο Τσίπρας έχει αποδειχθεί ότι είναι... πελάτης μας!»

Το δείπνο διεξήχθη με πάσα μυστικότητα και με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε διαμέρισμα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών προ ημερών.

Η σύνθεση, εξαιρετικά περιορισμένη, όπως αποκαλύπτει η «Εστία». Αμφιτρύων ήταν γνωστός σοβαρός μιντιάρχης των κοινωνικών δικτύων και επίτιμος προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ των λίγων συνδαιτυμόνων ήταν επίσης ο επίσης πασίγνωστος ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, κύριος Ιωάννης Αλαφούζος.

Η βραδιά κύλησε ευχάριστα σε χαλαρό κλίμα και σε ατμόσφαιρα οικειότητας καθώς οι συνδαιτυμόνες είναι γνώριμοι του πρωθυπουργού πολλά χρόνια ούτως ώστε άλλες φορές τον προσφωνούσαν με την φράση «κύριε Πρόεδρε» και άλλες φορές με το μικρό του όνομα. Το μενού είχε βεβαίως πανδημία, ελληνοτουρκικά, απόδοση κυβέρνησης, αλλά όπως είναι φυσικό οι αμφιτρύωνες ενδιαφέρονταν τα μέγιστα για το κλασικό ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών;

Το ερώτημα τέθηκε κάποια στιγμή στον πρωθυπουργό, όχι πάντως από τον κύριο Αλαφούζο όπως καταφέραμε να μάθουμε. Εκείνος δεν απάντησε αμέσως. Θέλησε να κερδίσει χρόνο και γι’ αυτό ζήτησε τη γνώμη των παρισταμένων της μικρής πλην σημαντικής ομήγυρης. Παλαιές καραβάνες όμως εκείνοι ήξεραν να αποφύγουν τον σκόπελο επιμένοντας ότι αυτή η απάντηση ανήκει δικαιωματικά στον πρωθυπουργό.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είχε πολλά περιθώρια. Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο που επιφυλάσσει το Σύνταγμα στον πρωθυπουργό για λόγους εξαιρετικής εθνικής σημασίας και ακόμη και να τις έχει στο μυαλό του ως λίαν εξαιρετικό ενδεχόμενο δεν θα τις αποκάλυπτε ποτέ στο πλαίσιο ενός ιδιωτικού ανεπίσημου δείπνου. Ακόμη και αν σε αυτόν μετείχαν άνθρωποι εμπιστοσύνης του, φημισμένοι και δοκιμασμένοι για την εχεμύθεια τους.

«Εκλογές να κάνω για ποιο λόγο; Ο Τσίπρας έχει αποδειχθεί ότι είναι …. πελάτης μας! Γιατί να το ρισκάρουμε, να τον κατανικήσουμε και να βρεθούμε στο μέλλον απέναντι νέου αντιπάλου;» ήταν το επιχείρημα του πρωθυπουργού για την απόρριψη κάθε σεναρίου διεξαγωγής εκλογών. Απάντηση μάλλον αναμενόμενη.

Το νεότερο που προστέθηκε στην ήδη διατυπωθείσα δημόσια επιχειρηματολογία Μητσοτάκη μετά από αυτά, είναι ότι συνδέει την εξάντληση της τετραετίας του με την παρουσία του αδύναμου σήμερα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην θέση του. Αρχηγό τον οποίο σημειωτέον στο παρελθόν ουδέποτε υποτίμησε. Πριν τις εκλογές του 2019 υπεστήριζε ιδιωτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος της κεντροδεξιάς μετά τον Κώστα Σημίτη.

Οι συνδαιτυμόνες κράτησαν την «διαβεβαίωση» Μητσοτάκη ότι δεν σχεδιάζονται πρόωρες εκλογές αλλά παλαιές καραβάνες όντες και ούσες δεν πείστηκαν και εντελώς. Και αυτό γιατί βασικό κριτήριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες της απλής αναλογικής δεν είναι απλώς η νίκη της ΝΔ που με τα σημερινά δεδομένα είναι διασφαλισμένη. Βασικό κριτήριο είναι η νίκη με μεγάλη διαφορά ώστε να έχει την ισχύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε νέες επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Χωρίς να εγκλωβιστεί στις διερευνητικές εντολές και στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Και έτσι να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο 2+4 χρόνια στην εξουσία.

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις (οι οποίες στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν μετά μια διετία στην εξουσία τα πρώτα σημάδια φθοράς -που αν δεν προσεχθούν θα στοιχίσουν έδρες στις εκλογές με αναλογική) και εκτός από το τσουνάμι αρνητικών σχολίων στο facebook του πρωθυπουργού για την αστυνομική βία (υπήρξε ανάρτηση του με 80.000 αντιδράσεις και 60.000 dislike), εσχάτως έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι διαβεβαιώσεις περί μη εκλογών αποτελούν προπέτασμα καπνού.

Το Μαξίμου θέλει να αιφνιδιάσει τον κουρασμένο ΣΥΡΙΖΑ και να του καταφέρει συντριπτικό κτύπημα. Για μήνες κορυφαία στελέχη του Μαξίμου έστελναν προς την αντιπολίτευση παραπλανητικά μηνύματα ότι δεν θα συσταθεί προανακριτική για τους κυρίους ΚαλογρίτσαΠαππά υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα αιτήματα του εργολάβου για συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες απορρίπτονταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμήθηκε. Και τώρα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ζήτημα παραπομπής σε προανακριτική, στενού συνεργάτη του κυρίου Τσίπρα και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (ο κύριος Παπαγγελόπουλος δεν είναι μέλος).

Στους πολιτικούς διαδρόμους πολλά θρυλούνται επίσης για την υπόθεση της χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ με κονδύλια του καθεστώτος Μαδούρο από την Βενεζουέλα στο παρελθόν. Η Κύπρος κρύβει πολλά μυστικά και λογαριασμούς.

Η δικαστική στοχοποίηση κορυφαίων προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, οι συχνές έξοδοι στις αγορές (ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε χθες νέο ομόλογο), η βιασύνη να κλείσουν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα εξοπλιστικά προγράμματα έως τον Μάιο-Ιούνιο, οι δέσμες μέτρων και οι παροχές δίνουν σε ανεξάρτητους αναλυτές την εξής εντύπωση: Ναι μεν ο κύριος Μητσοτάκης λέει την αλήθεια ότι δεν σχεδιάζει εκλογές, αλλά ετοιμάζεται με συστηματικότητα με τρόπο, ώστε στο πρώτο ξέφωτο που θα βγει να είναι απολύτως έτοιμος να τις αποτολμήσει.

Στρατηγικά, αν ξεπεράσει τον Οκτώβριο θα εξακολουθήσει να είναι πρώτος και με καλό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν του διασφαλίζει όμως ότι από την υπέρβαση του ορόσημου αυτού και μετά θα μπορεί να επιτύχει νίκη ικανή να τον οδηγήσει αμέσως στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι φοβάται ο κύριος Τσιάρας;