Τετάρτη 16/6/2021

Κοροϊδεύουν τα Σκόπια με τον… Ήλιο της Βεργίνας!

Απαγορεύεται από σήμερα, επισήμως, μεν η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας από τα Σκόπια, όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την γειτονική χώρα.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν υλοποιήσει τη συμφωνία και για αυτό το ελληνικό  ΥΠΕΞ έχει ζητήσει να γίνει καταγραφή όλων των κτιρίων, και δημόσιων χώρων που θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί τα σύμβολα της ελληνικής Μακεδονίας.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια οφείλουν να τσεκάρουν την τήρηση της συμφωνίας και σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lider.mk, η συμφωνία των Πρεσπών  προέβλεπε εξάμηνη μεταβατική περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, καθώς ο Ήλιος της Βεργίνας αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τα Σκόπια, για αλυτρωτικούς σκοπούς, στην πρώτη τους σημαία. Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019, τα Σκόπια πρέπει να αφαιρέσουν τη σημαία και τις αλυτρωτικές αναφορές από μνημεία, βιβλία, ιδρύματα και δημόσιους χώρους.

Ακόμη όμως και αυτή όχι υποχώρηση, αλλά αυτονόητη κίνηση από τους Σκοπιανούς δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τα μεγάλα και ουσιαστικά κέρδη που πέτυχαν από την συμφωνία που σχεδίασε ο Νίκος Κοτζιάς με την…έμπνευση ΗΠΑ-Μέρκελ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ