Παρασκευή 18/6/2021

Φθινοπωρινό «μπουρίνι» νομοσχεδίων ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ποια είναι τα πρώτα που θα ψηφιστούν

Σε νέο μπαράζ νομοσχεδίων ετοιμάζεται η κυβέρνηση μετά τις 21 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να μην διαταραχτεί η εικόνα της κυβερνητικής μηχανής που δουλεύει συνεχώς στο… κόκκινο.

  • Του Αντώνη
    Ι. Αντωνιάδη 

Με το  πέρας της σύντομης θερινής ανάπαυλας το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, θα είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αφορά την υποχρέωση της χώρας να ενσωματωθεί με τη κοινοτική νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχει υπάρξει διετής καθυστέρηση από τη χώρα μας που έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμου ύψους 2,5 εκ. ευρώ και για αυτό τον λόγο θα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα αφορά στη ψήφο των αποδήμων. Όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα είναι ένα αυτοτελές νομοσχέδιο με σκοπό να συγκεντρώσει την μέγιστη πλειοψηφία στην Βουλή και γι΄ αυτό θα είναι ανεξάρτητο από το νομοσχέδιο  για την κατάργηση της απλής αναλογικής. 

Ψηλά στην κοινοβουλευτική ατζέντα είναι το πακέτο ρυθμίσεων που θα αφορούν στην διευκόλυνση επενδύσεων με κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων κυρίως στο θέμα των αδειοδοτήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και το νομοσχέδιο που θα κομίσει νέες αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον. Σύμφωνα με  τις έως τώρα πληροφορίες θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών,  ευνοϊκές ρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και  φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.

Η ΔΕΘ και οι διεθνείς επαφές

Αυτές οι  νομοθετικές  προετοιμασίες γίνονται με φόντο τις κυβερνητικές  διαβουλεύσεις εντός και εκτός της χώρας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ταυτόχρονα όμως το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει πυρετωδώς  την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αλλά  και το πρόγραμμα των διεθνών επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό  Μάρκ Ρούτε.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην διαμόρφωση της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο  της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ