Γι’ αυτό βιάστηκαν να «καθαρίσουν» τη Θάνου;

Must Read

Με εκπληκτική ταχύτητα φαίνεται πως κινούνται τα συμφέροντα που προσπαθούν να απομακρύνουν τη Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα, παραβιάζοντας τους όρους της αγοράς, με στόχο την κερδοσκοπία και την οικονομική εξουθένωση άλλων επιχειρήσεων.

Από τη
Μαρία Παναγιώτου
[email protected]

Χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έψαχνε από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να τους επιδώσει τη διαπιστωτική πράξη, την οποία είχε ήδη υπογράψει. Λες και η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μέσα στον Αύγουστο είναι η παραμονή της κυρίας Θάνου στη συγκεκριμένη θέση.

Το είχε δηλώσει, εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης από την περασμένη Παρασκευή ότι, μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της διαπιστωτικής.

Εκείνο που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ήταν ότι η κυβέρνηση θα κρατούσε ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σάββατο, προκειμένου να εκδοθεί τα ξημερώματα το ΦΕΚ που παύει από τη θέση την κυρία Θάνου, αλλά και την αντιπρόεδρο και πολλά μέλη της επιτροπής. Και δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί, γιατί αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν πως την περασμένη Παρασκευή παραδόθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναμενόταν, το πόρισμα των αρμόδιων ελεγκτών για τα οικονομικά στοιχεία του πρακτορείου Αργος (ευρύτερων συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη). Να υπενθυμίσουμε πως τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε δύο περιπτώσεις: Η μία αφορούσε το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος και η δεύτερη την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group και δραστηριοποιείται στην αγορά του βωξίτη.

Η είδηση παράδοσης του πορίσματος από τους εμπειρογνώμονες σίγουρα μεταφράζει το κατεπείγον που αισθάνθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης. Οπως φαίνεται, πρέπει εσπευσμένα να απομακρυνθούν τόσο η κυρία Θάνου όσο και τα μέλη της επιτροπής από… τα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, εξετάζει τη βιωσιμότητα του πρακτορείου. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εξάλλου, από δω και πέρα αναμενόταν η επεξεργασία του πορίσματος, ενώ η επιτροπή θα προχωρούσε στη δεύτερη φάση των ασφαλιστικών μέτρων, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Βεβαίως, την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο περιελάμβανε τη φωτογραφική διάταξη με την οποία επιχειρείται η παύση της κυρίας Θάνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος είχε ομολογήσει στη Βουλή πως διάφορα οικονομικά συμφέροντα επέβαλλαν την απόφαση. «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ομως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κυρία Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις;» είχε δηλώσει ο κ. Πικραμμένος, αναφερόμενος στις δύο περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Και όλα αυτά παρότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει ήδη γνωμοδοτήσει πριν από την ψήφιση πως πρόκειται για αντισυνταγματική και παράνομη διάταξη.

Οι εξελίξεις θα είναι σε κάθε περίπτωση ραγδαίες. Γιατί μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να δήλωσε πως, ακόμη κι αν προσφύγει στα δικαστήρια η κ. Θάνου, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στη θέση της, τον τελικό λόγο σε αυτά τα ζητήματα έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This