Δευτέρα 17/5/2021

Ρίχνει τους τόνους το ΥΠΕΞ με προτάσεις για «θετική ατζέντα με την Τουρκία» – Στο Μαξίμου ο Δένδιας

Είδε Μητσοτάκη ο Δένδιας - Για «15 προτάσεις συνεργασίας» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ

Μετά την… κοκορομαχία στην Άγκυρα, όπου Νικος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασαν τους τόνους με υπαιτιότητα του δεύτερου, το Υπουργείο Εξωτερικών σε σαφώς χαμηλότερους τόνους (ήταν αρκετά και κατανοητά τα όσα είπε άλλωστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ), κάνει λόγο για προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Την επιστροφή του Νίκου Δένδια στην Αθήνα ακολούθησε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, όπου έγινε πλήρης ενημέρωση του Πρωθυπουργού για τα όσα συνέβησαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση».

Λίγο μετά, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του ενημέρωσε για «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης «πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντιλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ