Κυριακή 16/5/2021

Μετά το αίτημα της Φώφης για «κατάπαυση πυρός», η μάχη στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτά άγρια χαρακτηριστικά!

Η αρχηγός του ΚIN.AΛ. αποδέχθηκε τα ανοιχτά μητρώα μελών στις εσωκομματικές εκλογές και, πλέον, οι μνηστήρες αποδύονται σε αγώνα εγγραφής ψηφοφόρων

Με μια κίνηση που πολλοί προεξοφλούσαν στο πολιτικό χρηματιστήριο, η Φώφη Γεννηματά τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο οι εκλογές για την ανάδειξη της επόμενης ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής να διεξαχθούν με ανοιχτά μητρώα μελών.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να μετάσχουν στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών θα έχουν αυτή τη δυνατότητα ακόμα και την τελευταία στιγμή. Θα μπορούσε αυτή η εξέλιξη να έχει τίτλο (επικών αναφορών εννοείται…) «Η Φώφη έριξε το γάντι στους μνηστήρες του θρόνου»! Στην πραγματικότητα, λένε οι παρεπιδημούντες στα ενδιαιτήματα της Χαριλάου Τρικούπη, μοιάζει περισσότερο με τακτική κίνηση καταλλαγής, προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλότητα των διαδικασιών, προτού μάλιστα χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ήδη, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία του κινήματος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ανεξάρτητες φωνές εντός κόμματος είχαν διαμηνύσει ότι τυχόν επιμονή της κυρίας Γεννηματά να στηθούν «ελεγχόμενες κάλπες» αυστηρά μέσω των υπαρχόντων μελών θα συνιστούσε «αιτία πολέμου». Την ίδια άποψη έχει και η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, που συντάσσεται μαζί τους.

«Να έλθουν οι πάντες»

«Στις εκλογές αυτές θα πρέπει να μπορούν να έλθουν οι πάντες», λένε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» επιτελικά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ότι, μετά την καταστατικά αμφιλεγόμενη κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από το ΚΙΝ.ΑΛ. (έγινε, ως γνωστόν, για αλλαγή ΑΦΜ και εισπρακτικούς λόγους…), απειλείται να τεθεί νέο θέμα νομιμοποίησης, αυτή τη φορά για τον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας. Οι ενστάσεις τους φαίνεται πως έπιασαν τόπο.

Με μια υπαινικτική, αλλά εύληπτη «πολιτική διατύπωση», η Φώφη Γεννηματά στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε «κατάπαυση πυρός» από τα αντιμαχόμενα μέρη που βιάζονται να εκδηλώσουν τις φιλοδοξίες τους (ήταν μια «φωτογραφία» του Ανδρέα Λοβέρδου, που έχει δικαστικές εκκρεμότητες στο σκάνδαλο Novartis), αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτόν, όπως τους κατηγορεί η Χαριλάου Τρικούπη, το κόμμα εγκλωβίζεται στη δίνη της εσωστρέφειας.

Ανοιχτές διαδικασίες

Για πρώτη φορά, μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αφήνει να εννοηθεί ότι στις κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, οι διαδικασίες (και, κατ’ επέκταση, και τα μητρώα μελών) θα είναι ανοιχτές, κάτι που ζητούν τόσο η πλευρά του «ανυπόμονου» Ανδρέα Λοβέρδου, που πρώτος άνοιξε τον χορό των διεκδικητών, όσο και του θεσμικού Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος συνιστά μετριοπάθεια και αίσθηση ευθύνης.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόκωφη μάχη αποκτά πλέον άγρια χαρακτηριστικά, καθώς οι εσωκομματικοί στρατοί θα αποδυθούν σε αγώνα εγγραφής νέων μελών, ώστε να είναι πανέτοιμοι από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν ανοίξουν επίσημα οι διαδικασίες. Η Φώφη Γεννηματά, αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί την ομαλή πορεία των πραγμάτων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές μας διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε αποφασίσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες και τα πάντα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για δημοκρατικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε. Νομίζω ότι μπορώ να τα εγγυηθώ όλα αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, διότι και το 2015, και κυρίως το 2017, έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι τότε, έχω ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά της σχέδια και την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το κίνημα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και πως η ίδια θα δώσει τη μάχη «με νύχια και με δόντια» για να μεγαλώσει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης

Η εμπρηστική δήλωση του Κεγκέρογλου

Τη φωτιά, θυμίζουμε, είχε προλάβει να ανάψει ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος με μια εμπρηστική δήλωση, που θεωρήθηκε ότι δεν εξέφραζε μόνο τον ίδιο, είπε προ καιρού: «Όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές, δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Όσοι δεν πάνε να γραφτούν, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να το κάνουν τη μέρα των εκλογών. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα κόμματα».

Σε διαδοχικές εσωκομματικές διαδικασίες υψηλής έντασης, ωστόσο, από το 2004, με την εκλογή Γ. Παπανδρέου, μέχρι την εκλογή της κυρίας Γεννηματά αλλά και την ίδρυση του ΚΙΝ.ΑΛ. το 2017, οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν ανοιχτοί.

Ο ρομαντικός του ΠΑΣΟΚ και ο «ποιητής»

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Παύλος Γερουλάνος, που επιμένει νοσταλγικά να συντηρεί τις παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο, όπως δικαιούται να υποστηρίξει, ακόμα και οι αρνητές του βγάζουν μέχρι και σήμερα το πολιτικό τους μεροκάματο.

Και, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το δυναμικό «παρών» που δίνει το ιστορικό στέλεχος Χάρης Καστανίδης, ο οποίος με την ποιητική αναφορά «Δεν θα περάσω απ’ τη χώρα μου σαν τη βροχή που σβήνει», επιβεβαίωσε και πάλι την περασμένη Κυριακή (freesunday.gr, όπως και στο i-eidiseis.gr νωρίτερα) την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στην εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Αναφερθείς στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος σε συνεργασία με τη Ν.Δ., επισημαίνοντας ωστόσο, εύλογα και με λεπτή ειρωνεία, ότι επί του θέματος δεν έχουν ερωτηθεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη, όπως παρατηρεί αιχμηρά προς τον 7ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά όχι μόνο, «χρειάζεται σήμερα μεγάλες προσπάθειες, αλλά αυτό προϋποθέτει και μεγάλους ανθρώπους, όχι μικροκλειδούχους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ