Δευτέρα 21/6/2021

Πυρά από την αντιπολίτευση για την αναδίπλωση της ΝΔ στις πατέντες των εμβολίων

«Ο Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας»

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά την εισήγηση του Αμερικανού Προέδρου να αρθεί η πατέντα των εμβολίων, γεγονός το οποίο αρχικά είχε ειρωνευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα είχε προτείνει αγορά και όχι κατάργηση όπως ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου τις τελευταίες ώρες προκειμένου να πείσει ότι η πρόταση ήταν του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπληροφορώντας τους πολίτες.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος.

Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Λύση αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε εισηγηθεί την άρση της πατέντας των εμβολίων: «Η παγκόσμια πίεση που ασκείται πλέον για την άρση της πατέντας των εμβολίων και την παραγωγή τους στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες συνιστά ηχηρή δικαίωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος πρώτος το είχε εισηγηθεί.

Η δημόσια παραδοχή δε του πρωθυπουργού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, επιβεβαιώνει τον Κυριάκο Βελόπουλο που μόνος από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είχε εισηγηθεί την άμεση έγκριση του από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ποιος λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και ποιοι υπηρετούν τις πολυεθνικές που θησαυρίζουν εις βάρος της υγείας των Ελλήνων» καταλήγει η Ελληνική Λύση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ