Τρίτη 22/6/2021

Γίνεται της… πατέντας! Επιμένει η κυβέρνηση ότι τα εύσημα ανήκουν στον Μητσοτάκη

Τι υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές και Αριστοτελία Πελώνη

Σε πανικό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, αφού μετά την πρόταση του Τζο Μπάιντεν να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικρούσει τα πυρά τις αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα. Η τότε κριτική του πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον», είπε επιβεβαιώνοντας την εισήγηση του πρωθυπουργού για αγορά των εμβολίων και όχι για απελευθέρωση.

Επιπλέον σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές και την κα. Πελώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για απελευθέρωση στις πατέντες των εμβολίων πριν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε θέσει το θέμα σε συνέντευξή του στο Politico τον Ιανουάριο του 2021 τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ