Πέμπτη 24/6/2021

Διακυβερνητική διάσκεψη για Σκόπια-Αλβανία θέλει διακαώς η Ελλάδα

Ελληνική πρεμούρα...

«Η σταθερή βούληση της Ελλάδας είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν, κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας» αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μετά τις επαφές του Νίκου Δένδια με αξιωματούχους βαλκανικών χωρών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι, όπως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα εκεί όπου αναλογούν, διατηρώντας την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο τραπέζι και αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Ο κ. Δένδιας τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική που ήδη υπάρχει και ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα θετικό ευρωπαϊκό αφήγημα για τους πολίτες της περιοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε κενά, μαύρες τρύπες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλες μη φιλικές δυνάμεις». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης μέρους του πληθυσμού της περιοχής και τον εν γένει αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ