30/9/2022

Θρίλερ για γερά νεύρα με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Θα εφαρμοστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις από τις επόμενες εκλογές αν επιτευχθεί συναίνεση

Μία ψήφος φέρεται να χωρίζει την κυβέρνηση από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων, αν το ΜεΡΑ25 ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων – Προς διεύρυνση του εκλογικού σώματος.

Ακόμη και το τυχαίο στην πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μείζονες ανατροπές: Μία συνέντευξη της τομεάρχη Αποδήμου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, στην ομογενειακή εφημερίδα  «Κήρυκας της Νέας Υόρκης» (όπου διατύπωσε την θέση ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της ψήφου των Αποδήμων «χωρίς όρους και προϋποθέσεις»), σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση του υφυπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου (που την ανάγνωσε και εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ανάληψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας), προσδίδει νέα δυναμική στο επίμαχο αίτημα.

Το Σύνταγμα υψώνει μεν μεγάλο πήχη για την αλλαγή του νόμου για τους Απόδημους Έλληνες (είναι εκτελεστικός και για να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές απαιτείται να ψηφιστεί από 200 Βουλευτές), ωστόσο η δυναμική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κομμάτων αυτή την εποχή δείχνει ότι υπό προϋποθέσεις όλα είναι δυνατά.

Και διότι τα περισσότερα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ έχουν να προσδοκούν σε αύξηση των ποσοστών τους λόγω της επιρροής τους σε συγκεκριμένες χώρες του πλανήτη (το έχουν ανάγκη σε συνθήκες απλής αναλογικής) αλλά και διότι ακόμη και εντός εκείνων που διαφωνούν (ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχουν δυνάμεις που συμφωνούν με την νέα αλλαγή στο καθεστώς της ψήφου των Αποδήμων.

Κάτι που κατέστη σαφές κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου το νομοσχέδιο Βορίδη συγκέντρωσε κατ αρχάς την συναίνεση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Το σύνολον 190 ψήφους σε επίπεδο Ολομέλειας (158+22+10).

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έξαλλος ο Φίλης για τις εξωφρενικές δηλώσεις Θεοδωρικάκου: «Να σταματήσει να προκαλεί τη νοημοσύνη μας»

Όποιος όμως διαβάσει προσεκτικά τις θέσεις που εξέφρασαν οι εισηγητές του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα (έδρες 9) και του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας (έδρες 15) καταλαβαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 ψήφων. Kαι ας καταψήφισαν αυτά τα δύο κόμματα το νομοσχέδιο στην Επιτροπή.

Το Μερα25 ζητά οι Απόδημοι Βουλευτές να εκλέγονται χωριστά σε ειδικές επικράτειες (Αμερικής, Ευρώπης, Ωκεανίας ) ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να αποδεικνύεται πως υπάρχει οικονομικός δεσμός μεταξύ της χώρας και του Αποδήμου που διεκδικεί το δικαίωμα ψήφου. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: Η Ελλάδα καλείται να δώσει στους αποδήμους της ένα προνόμιο που απολαύουν ακόμη και οι ψηφοφόροι της Τουρκίας ή της Αλβανίας. Την ψήφο εξ αποστάσεως στα κατά τόπους Προξενεία. Οι Απόδημοι το επιθυμούν για εθνικούς λόγους. Θέλουν να έχουν παρέμβαση στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Τα κόμματα το θέλουν για πολιτικούς λόγους.

Η ΝΔ ήταν ανέκαθεν ισχυρή οργανωτικά στην Αμερική και στην Μεγάλη Βρετανία, το ΠΑΣΟΚ στην Γερμανία και την Αυστραλία, το ΚΚΕ καταγράφει επίσης αξιοσημείωτη δύναμη στην Ευρώπη και ειδικά στο Λονδίνο (!), ενώ η Ελληνική Λύση επίσης έχει λόγω γέννησης του Κυριάκου Βελόπουλου ισχυρά ερείσματα στην Γερμανία. Ο Πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βσαρουφάκης έχει λόγω της αναγνωρισιμότητας του διεθνώς αλλά και της διείσδυσής του στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης να αναπληρώσει με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων τυχόν απώλειες στο εσωτερικό. Οδεύουμε λοιπόν προς μία ψηφοφορία που μοιάζει με πολιτικό θρίλερ. Η ΝΔ απέχει σύμφωνα με τις ενδείξεις μία μόλις ψήφο από την επίτευξη του στόχου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε στην Επιτροπή:«Αν αυτό που απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα κάνουμε εκλογικές περιφέρειες ομογενών και θα εκλέγονται εκεί οι ομογενείς, ανοίγουμε τώρα τη συζήτηση, αλλά η ψήφος τους θα πρέπει να μετρά παντού. Αν αυτό είναι το θέμα σας, σταματάμε τη συζήτηση εδώ. Σκεφτείτε το μέχρι την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς. Συμφωνώ και εγώ. Λέει να δούμε πώς θα εκπροσωπούνται, θέλουμε εκλογικές περιφέρειες. Εγώ ως εκεί το συζητάω, αλλά δεν θα λέτε ότι δεν θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μόλις μου το πείτε αυτό, σταματάει η συζήτηση εδώ και ξεκινάμε συζήτηση για τα τεχνικά θέματα, για το πόσες εκλογικές περιφέρειες, πόσες έδρες, σταυρούς μη σταυρούς και ό,τι άλλο θέλετε».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Άφωνο το πανελλήνιο με την εξωφρενική δήλωση Θεοδωρικάκου για την... καραντίνα και τους εγκληματίες

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Βορίδη τονίζοντας: «Έχετε μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια χρόνο να μπορέσετε να συμβάλετε στην ιστορική ευκαιρία να δώσουμε αυτό που μας ζητούν διαχρονικά οι ομογενείς μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «προσπαθεί να θολώσει τα νερά»: «Η θέση εξαρχής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υπέρ του να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες ομογενών και να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα». Όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, «στη Γαλλία εφαρμόζεται το κλειστό σύστημα που σταθμίζει διαφορετικά την ψήφο των ομογενών» και προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει νομολογήσει ότι δεν παραβιάζεται η ισότητα της ψήφου».

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε σήμερα μία εξέλιξη. Ο κ. Βορίδης έριξε το «γάντι» στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σταματά τη συζήτηση και δεν το φέρνει στην Ολομέλεια, θα το συζητήσει εξ αρχής αν δεχτεί να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι το κόμμα του διαφωνεί ριζικά με το ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει το ενιαίο ψηφοδέλτιο ισχυριζόμενο ότι έτσι κομματικοποιείται η ψήφος των αποδήμων. Παράλληλα, επέμεινε στην θέση του κόμματός του, ότι πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπάρχει ισχυρός κοινωνικός ή οικονομικός δεσμός στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών.

Θετική στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών εμφανίστηκε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ των εκλογικών περιφερειών ομογενών και υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Κεραυνοί Κύρτσου: «Σκάνδαλο ότι δεν παρενέβη η Δικαιοσύνη για το ρεκόρ θανάτων»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία...

Γερουλάνος: «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα»

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει...

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για… εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία!

Το άκρον άωτον του παραλογισμού από τους Τούρκους που κατηγορούν την Ελλάδα για... εξαιρετικά...

«Πυρά» από την Αυγέρη: «Είστε Κοντολέων της Υγείας κύριε Πλεύρη!»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη εξαπέλυσε η αναπληρωτής...

Η Γιούροβα ξεκίνησε συναντήσεις και… τουτάρει τις πρώτες εντυπώσεις της

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη μελέτη Λύτρα ζητάει το ΜέΡΑ25

Καταιγισμό σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το β'μέρος της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου...

Έξαλλος ο Φίλης για τις εξωφρενικές δηλώσεις Θεοδωρικάκου: «Να σταματήσει να προκαλεί τη νοημοσύνη...

Σε οργισμένο ύφος «απαντά» ο βουλευτής Α' Αθήνας - τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης...

Με το… πιρούνι στο χέρι έμεινε ο Κυριάκος! Δεύτερη «πόρτα» από την Ούρσουλα

Στα... κρύα του λουτρού άφησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής...

Κεραυνοί Κύρτσου: «Σκάνδαλο ότι δεν παρενέβη η Δικαιοσύνη για το ρεκόρ θανάτων»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το β' μέρος της αποκαλυπτικής μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου...

«Ψήνεται» συνάντηση του Καλίν με άνθρωπο του Μαξίμου

Πιθανή επαφή της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αννας Μαρίας Μπούρα με τον ανώτερο σύμβουλο του Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Πολάκης σε Πλεύρη: Θα πάτε στο ειδικό δικαστήριο για τους νεκρούς!

Έκοψε και το κάπνισμα ο Παύλος Πολάκης!Το ανακοίνωσε στην Βουλή λέγοντας πως «θα προσπαθήσω...

Άφωνο το πανελλήνιο με την εξωφρενική δήλωση Θεοδωρικάκου για την… καραντίνα και τους εγκληματίες

Με το στόμα ανοιχτό άφησε τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ,...

Όπισθεν ολοταχώς: «Όχι» από την Κομισιόν στο πλαφόν στο φυσικό αέριο – Ο ρόλος...

Ακόμα και τον εαυτό της ακυρώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Ξεδιάντροπες πολεμικές απειλές Τσαβούσογλου! Ποια ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

«Η στρατιωτικοποίηση Λέσβου και Σάμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - Θα πάρουμε μέτρα»

Δεν θα πιστέψετε τι αποκάλυψε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα Μπακογιάννη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικό: Τέλος ανοχής για όσους χρωστούν!

Μπαίνει χρονικό όριο παραμονής στην καθολική

Θρίλερ στους Αγίους Θεοδώρους! Νεκρή εντοπίστηκε νεαρή καλλονή – Ήταν πρώην μοντέλο

Νεκρή μέσα στο σπίτι τους στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας...

Γελοιοποίησε το ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο...

Φωτεινή Αθερίδου: «Δεν θα έκανα ποτέ παραδοσιακό γάμο, βαριέμαι τόση ώρα όρθια»

H Φωτεινή Αθερίδου μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Happy...

Δεν θα πιστέψετε τι αποκάλυψε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Δημοσκόπηση: Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream;

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυριαρχεί η άποψη ότι η καταστροφή...

Της κακομοίρας στο στούντιο του ΣΚΑΪ!

Γιατί σηκώθηκαν από τις θέσεις τους Ντόρα Κουτροκόη, Δημήτρης...

Θρίλερ με τη μισοκαμένη σορό του 25χρονου στην Κερατέα

Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκοτεινή λίμνη