ΥΕΘΑ: Πολύ πιθανό να «σπάσει» στα δύο ο διαγωνισμός για τις φρεγάτες

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις

Must Read

Την πιθανότητα διαχωρισμού της απόκτησης των μεταχειρισμένων φρεγατώνενδιάμεση λύση») από το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών δημοσιοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

«Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις σε συνδυασμό με τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης και αναλόγως αποτελεσμάτων και εφόσον απαιτηθεί θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι ο σκοπός της ένταξης του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN («ΥΔΡΑ») στο πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών είναι η επίτευξη ομοιοτυπίας των συστημάτων και οικονομίας κλίμακος στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση και υποστήριξή τους.

Τα περιεχόμενα στη συγκεκριμένη απάντηση μπορούν να θεωρηθούν ένδειξη έλλειψης συνεκτικής στρατηγικής για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ιστορία της χώρας, με εξαιρετικά μεγάλη επιχειρησιακή, οικονομική, βιομηχανική και γεωπολιτική σημασία.

Δεν ταλανίζεται πλέον

Επίσης, η απάντηση υποδεικνύει ότι ο υπουργός δεν ταλανίζεται πλέον από το δίλημμα που δημόσια είχε διατυπώσει περί υλοποίησης του συνόλου του προγράμματος στα ναυπηγεία του αναδόχου που θα επιλεγεί (ώστε να αποφευχθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους που χαρακτηρίζουν τα προγράμματα υποβρυχίων και πυραυλακάτων), αφού δηλώνει ότι ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στην κατασκευή των νέων φρεγατών.

Μάλιστα απέδωσε αυτή την απαίτηση στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (που πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή «θεωρητικό μανιφέστο»). Τέλος, στην απάντησή του ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται από το ΓΕΝ η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, χωρίς όμως να προσδιορίζει εκτιμώμενο χρόνο πέρατος της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This