Τρίτη 27/7/2021

Μεθόδευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το νέο προεδρείο του ΑΣΕΠ

Νέο σκάνδαλο

Σε ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο ενεπλάκη η κυβέρνηση, η οποία με τη βοήθεια του Κινήματος Αλλαγής, καταστρατήγησε στην ουσία τη λειτουργία μιας συνταγματικά θεσμοθετημένης αρχής.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επέλεξε (με 15 ψήφους από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) στο αξίωμα του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και κατόπιν εισήγησης του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, τον Αθανάσιο Παπαϊωάννου (δικηγόρος και πρώην ΓΓ της Βουλής).

Σε θέση αντιπροέδρου εξελέγη ο νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ Ελευθέριος Μακρυλάκης, ενώ σε θέσεις συμβούλων εξελέγησαν οι 1) Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων, 2) Μαρία Γκότση (επίσης) πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων, 3) Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας, 4) Παναγιώτης Καρκατσούλης, δικηγόρος, 5) Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και 6) Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ.

Επί δεκαετίες η επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στηριζόταν στην ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όμως, αυτό καταστρατηγήθηκε την Τρίτη, δια χειρός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεσηκώθηκε και απειλεί με προσφυγή στο ΣτΕ, η συνέργεια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «φόρτωσε» με… πασοκικούς τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, ενώ έκανε λόγο για κυβερνητική «μεθόδευση» που «αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης».

«Η ΝΔ σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επέλεξαν νέο Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αλλά και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Και συνεχίζει: «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση -προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης…- περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την «απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών» εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που μίλησε για ακραία διχαστική και παλαιοκομματική πρακτική.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ