Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο της ΝΔ – 50 βουλευτές ξένοι στο ίδιο κόμμα

Η αλήθεια για το εσωτερικό της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρύψει ο Κυριάκος

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μπορεί στις… εγχώριες δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα -παρότι το ευρωβαρόμετρο ανέτρεψε αυτή την εικόνα-, όμως αν γίνει μία δημοσκόπηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τότε ζήτημα είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία!

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το Μέγαρο Μαξίμου και με κάθε ευκαιρία αυτή εκφράζεται από βουλευτές. Η Ν.Δ. δεν ήταν ποτέ μητσοτακικό κόμμα και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν έχει τον έλεγχο όλων των βουλευτών, γι’αυτό οι σχεδιασμοί του στοχεύουν στην απομόνωση και εκπαραθύρωση των παραδοσιακών στελεχών και στη μετατροπή του κόμματος σε έναν προσωπικό εν μέρει αποϊδεολογικοποιημένο μηχανισμό εξουσίας. Εξάλλου ο ίδιος μίλησε στο Συνέδριο των Δελφών, όπως η «δημοκρατία» έγραψε την περασμένη Κυριακή, για… «λιγότερη ιδεολογία!» παρουσιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ ως τη συνταγή επιβίωσης της κεντροδεξιάς παράταξης έναντι των αντιπάλων της τα τελευταία χρόνια.

Η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πολλοί αναρωτιούνται στη Ν.Δ. «πού θέλει να πάει ο Μητσοτάκης την παράταξη». Βουλευτές του κόμματος οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λένε ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά κομμάτια! Εκτός των βουλευτών που δηλώνουν πίστη και… υποταγή στον πρωθυπουργό, ό,τι κι αν γίνει, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που μπορεί να φτάνει τους 40-50, οι οποίοι αισθάνονται ξένα σώματα, δεν αξιοποιούνται και νιώθουν όχι μόνο ότι δεν έχουν κανέναν δεσμό με την ηγεσία αλλά και ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων, που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Μητσοτάκης, τους δείχνει ότι θα προτιμούσε στις επόμενες εκλογές να τους αντικαταστήσει με άλλους, της δικής της επιρροής.

Πρόκειται, λένε, για βουλευτές γέννημα θρέμμα της παράταξης, που έχουν δώσει αγώνες για τον κόμμα τους και δεν το συνάντησαν κάπου σε μία στροφή, για να επωφεληθούν από την εξουσία, όπως πολλοί νεοφώτιστοι και… εισοδιστές! Οι βουλευτές αυτοί αντιδρούν, ζητούν αλλαγές, ωστόσο δεν λειτουργούν ως ομάδα οργανωμένα στην παρούσα περίοδο, γιατί δεν έχουν κάποιον να ηγηθεί.

Επίσης το αίσθημα της αυτοσυντήρησης σε αυτή τη φάση είναι βασικό ανασταλτικό στοιχείο. Επιρροή στην Κ.Ο., που μπορεί να φτάνει και σε διψήφιο αριθμό, έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορέσει κάποια δεδομένη στιγμή να επιβάλει σε όλους τους λεγόμενους «σαμαρικούς» πώς θα συμπεριφερθούν π.χ. στην ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ομως δεν χρειάζονται πολλοί για να γίνει η ζημιά. Υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν έχουν απομακρυνθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις τους είναι προσεκτικές αλλά καίριες, όταν χρειαστεί, για να μην προκληθεί πρόβλημα συνοχής στο κόμμα, παρότι η δυσαρέσκειά τους δεν κρύβεται. 

Μετακλητοί βαθμολογούν τις ομιλίες!

Κοινοβουλευτικός με μεγάλη εμπειρία μάς είπε ότι το πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί παλιοί και δυσαρεστημένοι βουλευτές δεν θέλουν να βλάψουν το κόμμα και την παράταξη, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν να μπουν σε περιπέτειες και να διακινδυνεύσουν τη μελλοντική εκλογή τους, και ως εκ τούτου πειθαρχούν και σιωπούν σε όσα συμβαίνουν. Ποια είναι αυτά που συμβαίνουν; Μεταξύ βουλευτών συζητιέται ότι οι ομιλίες τους στη Βουλή αξιολογούνται – βαθμολογούνται από επιφορτισμένους με αυτό το έργο μετακλητούς του Μαξίμου, που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στις επιτροπές και στην Ολομέλεια αλλά και τις συνεντεύξεις των βουλευτών στα ΜΜΕ.

Ουσιαστικά έχει απαγορευτεί στους βουλευτές να έχουν γνώμη στα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή ή να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο. Κι αν κάποιοι παίρνουν το θάρρος να
διατυπώσουν τη γνώμη τους, απλώς δεν λαμβάνεται υπόψη. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια είπε ξεκάθαρα ότι αμφισβητήθηκε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουν τη γνώμη τους προτού το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή, ενώ και οι δικές της παρατηρήσεις, όπως και της κυρίας Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου δεν ελήφθησαν υπόψη, με αποτέλεσμα να το καταψηφίσουν…

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο. – Αρνούνται να μπουν εισηγητές νομοσχεδίων!

Σε κάθε περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί. Οσο κι αν το Μέγαρο Μαξιμου τα παρουσιάζει όλα ειδυλλιακά, η εικόνα της άνευ όρων ενότητας είναι επίπλαστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σημαντικά νομοσχέδια δεν βρίσκονται εύκολα εισηγητές, γιατί δεν θέλουν πολλοί βουλευτές να ταυτιστούν με τις…κωλοτούμπες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έγινε επί παραδείγματι στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, που πολλοί βουλευτές ήταν απρόθυμοι να το υποστηρίξουν ως εισηγητές αλλά και να το ψηφίσουν.

Οι πληροφορίες λένε πως αν η ψήφισή του γινόταν σε ουδέτερο χρόνο και όχι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, που καταψηφίστηκε από δύο βουλευτές, τότε η κάνναβη θα είχε περισσότερες αντιδράσεις και διαρροές στην ψηφοφορία… Επίσης είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι δεν υπάρχουν βουλευτές πρόθυμοι να μπουν εισηγητές για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Οι βουλευτές ερχόμαστε σε επαφή με την εκλογική βάση, στην οποία σε πολλά θέματα άλλα υποσχεθήκαμε, και εμείς εισπράτουμε τις αντιδράσεις. Και μπορεί τώρα λόγω του
φόβου της πανδημίας και του θετικού κλίματος για την κυβέρνηση, που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ, να είναι συγκρατημένες, τι θα γίνει όμως αν αλλάξουν τα πράγματα και αναδειχθούν τα προβλήματα της οικονομίας, που τώρα κρύβονται;» λένε οι συνομιλητές μας.

Οι διαφωνίες βουλευτών σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που διατυπώθηκαν στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο πριν από μερικές μέρες (Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη, Ευθυμίου, Τζαβάρα…), και οι αντιδράσεις για δηλώσεις πρωθυπουργικών συμβούλων (του Ν. Κακλαμάνη για Αλ. Πατέλη) είναι ενδεικτικές μιας κρίσης που υποβόσκει και η οποία δεν έχει πάρει ακόμα χαρακτηριστικά κινδύνου για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω του αισθήματος αυτοσυντήρησης της παράταξης και των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιβάλλον όμως δεν θα είναι τόσο ασφαλές, αν οι… εγχώριες δημοσκοπήσεις αλλάξουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη με φτυάρια στο Μάτι και καλεσμένο τον Νίκο Ανασταστιάδη

Ευκαιρία για προεκλογικές φιέστες βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, την ώρα που βρίσκονται...

Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον κυβερνήτη του Phantom που έφυγε την ώρα του καθήκοντος

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου κυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας,...

Μητσοτάκης για τον νεκρό Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη: «Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα...

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη,...

Βουλή: Της… αποχής από την ψηφοφορία έγινε στην Ολομέλεια!

Όλοι εναντίον όλων στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να...

 Το ΙΝΚΑ προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει το καλάθι του νοικοκυριού

Με μποϊκοτάζ στο «καλάθι του νοικοκυριού» που εκτόξευσε τις τιμές στα ράφια, προειδοποίησε ο...

Τσαπανίδου: «Μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε τη μισή χώρα, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά»

«Μια κυβέρνηση που έχει παρακολουθήσει τη μισή χώρα, δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να κυβερνά»,...

Μήνυσε τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ

«Tους σκευωρούς θα τους πάω μέχρι τέλους, δεν παίζει κανείς με την υπόληψη της οικογένειάς μου», δήλωσε έξω από τον Άρειο Πάγο

Οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα μπορεί να εκβιαστούν!

Την εκτίμηση πως η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να...

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών
spot_img

NEWSROOM