Δηλώσεις εξπρές από Δένδια και Τσαβούσογλου: Αμοιβαία αναγνώριση των διαφωνιών και των πιστοποιητικών εμβολιασμού (video)

Θερμές αγκαλιές είχαμε πάλι στον αποχαιρετισμό των δύο ΥΠΕΞ.

Must Read

Την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συντομότατης κοινής συνέντευξης Τύπου (χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Με θερμές αγκαλιές αποχαιρετίστηκαν οι δύο ΥΠΕΞ.

Δένδιας Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και των δύο Υπουργών, διαπιστώθηκε η κοινή πολιτική βούληση των δύο χωρών για διάλογο και συνέχιση της θετικής συνεργασίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, «είναι πολλά τα θέματα που εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα», επεσήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. «Συμφωνήθηκε επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Αναφορά έγινε και στην κατάκτηση του τροπαίου της Euroleague από την Αναντολού Εφές, με τον Νίκο Δένδια να δίνει συγχαρητήρια στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος αποκάλυψε ότι το χθεσινό δείπνο των δύο ανδρών ήταν πιο σύντομο γιατί ήθελε να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Οι δύο άνδρες, αφού έφυγαν νωρίτερα από το Μαξίμου όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκαν σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης και κατόπιν έγιναν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ΕλλάδαςΤουρκίας.

Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία θέλει να μπορέσει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους»

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα έπειτα από καιρό. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου Νίκο και να ευχαριστήσω επίσης για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου.

«Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.

Σημείωσε και από την πλευρά του, πως αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά, τόσο τον τουρισμό όσο κι άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Επίσης, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι προσπάθειες που συνεχίζονται.

Επισήμανε, από την πλευρά του, ότι προβλέπεται συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ. «Είναι σαφές πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» επισήμανε περαιτέρω ο Τσαβούσολγου.

Καταληκτικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η Τουρκία θέλει να μπορέσει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους». Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «μαζί με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This