Οι ΥΠΕΞ και οι ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ «ξέχασαν» την Τουρκία

Χώρεσαν όμως στην ατζέντα Λευκορωσία, Ρωσία και Αφγανιστάν.

Must Read

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τα τρέχοντα θέματα. Σε αυτά, ωστόσο, δεν φάνηκε να… χωρά η Τουρκία και οι προκλήσεις της κατά πάντων, αλλά μια χαρά χώρεσαν Λευκορωσία, Ρωσία και Αφγανιστάν.

Μια από τα ίδια δηλαδή, όχι ότι περίμενε και κανείς κάτι περισσότερο.

Παναγιωτόπουλος: Οι υποδομές στη Β/Α Ελλάδα στη διάθεση του συμμαχικού συστήματος διανομής καυσίμων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, στη θερινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατά την οποία συζητήθηκε η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις 14 Ιουνίου.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η διαδικασία «ΝΑΤΟ 2030» για την οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την υλοποίηση νέας γενιάς επιχειρησιακών σχεδίων, που θα καλύπτουν όλη την Ευρώπη και θα λαμβάνουν υπόψη και νέες εστίες ανησυχίας των νότιων συμμάχων, όπως η τρομοκρατία και το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε τους φιλόδοξους στόχους που αναμένεται να εγκρίνει η Συμμαχία, όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στην ανθεκτικότητα κρίσιμων κρατικών δομών και υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Όσο για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την πολυμερή συνεργασία σε νέα προγράμματα αμυντικών δυνατοτήτων μεταξύ Συμμάχων.

Εκτίμησε, δε, ότι ο σαφής προσανατολισμός του ΝΑΤΟ στις ονομαζόμενες «αναδυόμενες τεχνολογίες» προσφέρει νέες ευκαιρίες εξωστρέφειας στην αμυντική βιομηχανία των χωρών της Συμμαχίας και ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας μας στην προοπτική επέκτασης του συμμαχικού συστήματος διανομής καυσίμων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι υποδομές στην Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα προσφέρουν σημαντικές και οικονομικά βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

 Δένδιας: Το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού στις 14 Ιουνίου, στην οποία την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβαση του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως η συμμαχία προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πράξη κρατικής αεροπειρατείας, στην οποία προέβη η Λευκορωσία.

Τόνισε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία.

Επισήμανε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την ανάγκη διατήρησης διττής προσέγγισης όσον αφορά τη Ρωσία και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με άλλους διεθνείς παίκτες, αρχής γενομένης από την Ινδία. Υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της Νατοϊκής αποστολής στην χώρα.

Τέλος, τονίζεται πως αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε Οργανισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This