Δευτέρα 26/7/2021

Μουτζούρης: «Χαριστική βολή» ένα ενδεχόμενο lockdown στη Λέσβο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στους μετανάστες

Με επιστολή του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητά την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά οριζόντια μέτρα που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην ήδη βαριά χτυπημένη Λέσβο κρούει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης με επιστολή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την οποία κοινοποιεί παράλληλα προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αφορμή ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο, που προκαλεί σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός πιθανού lockdown. Ο περιφερειάρχης επισημαίνει πως η πλειονότητα των κρουσμάτων ανήκει στον μεταναστευτικό πληθυσμό και ζητά την παρέμβαση του υπουργού Νίκου Χαρδαλιά προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή και παράλληλα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο «που σήμερα γίνεται χωρίς περιορισμούς».

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο περιφερειάρχης υπενθυμίζει πως «τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα για το Μεταναστευτικό και δεν μπορούν να αντέξουν ένα πιθανό lockdown που θα αποτελεί και τη χαριστική βολή για επιχειρήσεις και κατοίκους».

Δεν είναι δίκαιο να μπει σε καραντίνα ολόκληρο το νησί

Αυτό που ο περιφερειάρχης μεταφέρει στους υπουργούς είναι ακριβώς αυτό που συζητούν μεταξύ τους οι περισσότεροι Λέσβιοι: ότι δεν είναι δυνατόν -ούτε και δίκαιο- να μπει σε καραντίνα ολόκληρο το νησί χωρίς πρώτα να μπει σε καραντίνα η δομή και παράλληλα να τηρούνται εντός της τα απαραίτητα μέτρα. Κάποιοι πιο… υποψιασμένοι ισχυρίζονται πως αν παρθεί απόφαση για lockdown σε ολόκληρο το νησί, αυτό θα οφείλεται σε κεντρική πολιτική επιλογή που θα θυσιάζει ακόμη μια φορά τους κατοίκους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της «επιτυχημένης διαχείρισης» του Μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.

Γιατί, όσο να ‘ναι, το να παραδεχθούν πως η δομή αποτελεί και υγειονομικό πρόβλημα θα αποτελέσει… πρόβλημα για το αρμόδιο υπουργείο. Αναμένεται η απάντηση του κ. Χαρδαλιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ