Με μια διευρυμένη σύσκεψη αρμοδίων υπουργών επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να περισώσει ότι μπορεί από το ναυάγιο του επιτελικού κράτους στα ανοικτά της Σαμοθράκης.
Αν και το πρόβλημα ήταν γνωστό από το παρελθόν καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το νησί αποκλείστηκε, η Πολιτεία πιάστηκε στον ύπνο με αποτέλεσμα τριτοκοσμικές εικόνες στο λιμάνι του νησιού και δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού στο διεθνές κοινό.
Το Μαξίμου αφού δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα εγκαίρως, μια και είχε πέσει με τα μούτρα στη φωτιά της Εύβοιας, επικέντρωσε κατ αρχήν στην επικοινωνιακή του υποβάθμιση και σε δεύτερο χρόνο επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις επιδεικνύοντας ότι εγκύπτει στο πρόβλημα με την πολυμελή σημερινή σύσκεψη.
Σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή των υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.
Οι περίξ του Μαξίμου αποφεύγουν την συζήτηση περί των δικών τους ευθυνών -αν και ορισμένοι δείχνουν τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας – και επικεντρώνουν στα προβλήματα που έχει το λιμάνι επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ “που για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τα απαραίτητα ώστε να καθαριστεί το λιμάνι και να μπορούν να προσεγγίζουν μεγαλύτερα πλοία”.
Έτσι σήμερα η σύσκεψη θα επικεντρωθεί στις “μακροπρόθεσμες λύσεις” και θα ανακοινωθούν μέτρα αποκατάστασης που θα αφορούν στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή καθώς και γενικότερες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών του νησιού. Κάπως έτσι, δείχνοντας τους προηγούμενους και “σχεδιάζοντας μόνιμα μέτρα”, ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα κάνουν επικοινωνιακή ρελάνς.
Συναντήσεις με ηγέτες
Σειρά επαφών στο εξωτερικό θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως ισχυρό χαρτί τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.