4/10/2022

Δένδιας- ΥΠΕΞ Ινδίας: Η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι μονόδρομος

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του

Την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, εξέφρασαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ

«Πέρασαν 18 χρονιά από την τελευταία επίσκεψη Ινδού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το πραγματικό επίπεδο της εταιρικής μας σχέσης»,  δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπογράμμισε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μια σχέση που η Ελλάδα προσβλέπει να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση, βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. «Πιστεύουμε ότι οι αρχές αυτές πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, και μάλιστα μεταξύ γειτονικών χωρών» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ινδού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος υπογράμμισε πως «οι σχέσεις πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξες» και εξέφρασε τη βούληση της Ινδίας για μια πιο ουσιαστική, πιο πολύπλευρη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες». Εξέφρασε μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, την πεποίθηση πως «εσείς κι εγώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό των 18 ετών και πραγματικά προσβλέπω στην επίσκεψή σας στο Δελχί», υπογραμμίζοντας πως η σχέση Ελλάδας και Ινδίας στηρίζεται σε κοινές πεποιθήσεις και σε μια κοινότητα αρχών, «τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, που είναι παρόμοιος».

Κατά τη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά. Τόνισε ακόμα πως η Ελλάδα, μια ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Διάψευση του ΓΕΣ για τα άρματα στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη δήλωση του Κουάντ, στο οποίο συμμετέχει η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μια δήλωση που ρητά αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, προσέθεσε.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έμφαση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες από γειτονική χώρα ή χώρες τους.

«Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις» συνέχισε και διαμήνυσε πως «η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο, και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».

Περαιτέρω, επισήμανε πως μαζί με τον Ινδό ομόλογό του συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μας και εμπορίου, σημειώνοντας ότι η ανακήρυξη της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ το 2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στην Ινδία. Ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε επίσης, έδωσαν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο και διαφόρων άλλων σχημάτων, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ, στον οποίο η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022 και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν εκτενώς για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, όπως και τις σχέσεις τους με άλλα φιλικά τους κράτη, με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Λιποθύμησε η Νόνη Δούνια στην ΚΟ της ΝΔ!

Όσον αφορά στην πανδημία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη στον ινδικό λαό και ευχαρίστησε τον Ινδό ομόλογό του για την εκτίμηση της βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα με τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει στην Ινδία, και αυτοτελώς και μέσω της ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Ινδού ΥΠΕΞ

Κατά τη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας και σημείωσε πως η επίσκεψή τού επιτρέπει να μεταφέρει μήνυμα φιλίας και ευχών για την 200η επέτειο από την Επανάσταση της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Ινδία προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ανεξαρτησίας μας, τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, είπε πως είχαν μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και θα διευρυνθεί η ουσία τους. «Συζητήσαμε το εμπόριο, τις επενδύσεις, ανταλλαγές σε διάφορους τομείς, στον τουρισμό, τον κινηματογράφο, τον τουρισμό. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ότι πολλές από τις συμφωνίες που μας επιτρέπουν να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασία μας, να εφαρμοστούν. Κι αυτό θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε θέματα επικοινωνίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών μας, ώστε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας σχέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, είπε πως συζήτησε με τον Νίκο Δένδια μεγάλο φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού μέχρι την περιοχή της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί σημαντικό προνόμιο για μένα. Έμαθα πολλά ακούγοντας τις απόψεις και τις αξιολογήσεις σας. Θεωρώ ότι οι απόψεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα με την οποία έχουμε μεγάλη συγγένεια θα βοηθήσει στη δική μας αξιολόγηση και κρίση, καθώς εξετάζουμε αυτή την περιοχή του κόσμου» επισήμανε.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Στα μαχαίρια» ο Παπαδημούλης με τον πρόεδρο της Επιτροπής PEGA για «διαρροές» γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών

Αναφερθείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η φωνή της Ελλάδας βοήθησε πολύ στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας και η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ινδίας, την περασμένη Δευτέρα στην Πορτογαλία. Μάλιστα, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στην Ελλάδα που υποστηρίζει και βοήθησε την προώθηση των θεμάτων εμπορίου, συνεργασίας, θέματα συνδεσιμότητας της περιοχής Ινδίας – Ειρηνικού.

Επίσης, ο Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ είπε πως συζήτησαν ακόμα τις προκλήσεις της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας, «φαινόμενα που είναι απολύτως απαράδεκτα στην εποχή μας».

Σε ό,τι αφορά τα πολυμερή θέματα και των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως οι δύο χώρες συμφωνούν.

Τέλος, αναφερθείς στη συνάντηση που προηγήθηκε, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για την υποδοχή και γνωστοποίησε ότι μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Ινδού πρωθυπουργού.

Το πρόγραμμα

Το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ινδίας θα παραστούν στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, στις 19:30, με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να παραστώ στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι στην Αθήνα, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ένας πρωτοπόρος της ινδικής ανεξαρτησίας, αλλά ήταν και ένας πρωτοπόρος της ειρήνης και της αντίδρασης στη βία από όπου κι αν προέρχεται. Έχει γι’ αυτό τον παγκόσμιο σεβασμό» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας.

Τη χαρά του που θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόντιος Πιλάτος πάλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο...

Με το… λουλούδι στο χέρι ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 48 χρόνια της...

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 48 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται...

Οργή των βουλευτών της Ν.Δ. για την ψηφοθηρία των υπουργών!

Πίσω από την μαγική εικόνα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της...

Νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν με μήνυμα σε Μητσοτάκη

Ο Ταγίπ Ερντογάν κραύγασε ότι η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για βοήθεια από τις...

Έδωσε στον εαυτό του 1000 ευρώ αύξηση τον μήνα ο Διοικητής της ΔΥΠΑ!

Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο, με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην...

Με την παρουσία των ψευτομουφτήδων εγκαίνια γραφείου για τους Τούρκους του εξωτερικού στην Αδριανούπολη!

Κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος είναι ο ρόλος των ψευτομουφτήδων στη Θράκη, που ενεργούν προωθώντας...

Τι είπε ο Μητσοτάκης σε Αμερικανούς βουλευτές για την Τουρκία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των...

Νέος διασυρμός στο Politico: H μάχη της Ε.Ε να παρέμβει στο σκάνδαλο υποκλοπών της...

«Το σκάνδαλο κατασκοπείας θυμίζει Watergate»

Η ανάρτηση της Νόνης Δούνια μετά την λιποθυμία της στη Βουλή

Η βουλευτής Πειραιά της ΝΔ ανησύχησε τους συναδέλφους της, όταν κατά τη διάρκεια της...

Υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες Κουντουρά για τη στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών…

Σημαντικές τροπολογίες που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά  και αφορούν στην ανάγκη επαρκούς στήριξης...

Καραμανλής: Νέα κοινή εμφάνιση με τον Σαμαρά

Οταν ένα γεγονός επαναλαμβάνεται, τότε δημιουργεί νέα δεδομένα. Και όταν πρόκειται για μία νέα...

Κύρτσος: «Ο Μητσοτάκης αλλοίωσε τη Νέα Δημοκρατία!»

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, με...

Τουρκικός παροξυσμός από τον Μπαχτσελί: «Μας ανήκουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα...

Τον πόλεμο στα... λόγια επιμένουν να μάς κηρύσσουν καθημερινά οι Τούρκοι πολιτικοί, καθώς κάθε...

Έξαλλοι βουλευτές της ΝΔ με το βίντεο για τα 48 χρόνια από την ίδρυση...

Σούσουρο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε γαλάζιους βουλευτές και στελέχη, το βίντεο που επιμελήθηκε...

Τσίπρας σε συνταξιούχους: «Ο Μητσοτάκης σας εξαπάτησε αισχρά και διπλά»

Για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Έρχεται ο πόλεμος: Η Λιβύη θα εκχωρήσει την «ΑΟΖ» της στην Τουρκία

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο

«Βόμβες» Αποστολάκη – «Σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο,...

Θερμό επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου!

Σήμερα στην Παλαιά Βουλή εορτάστηκε ο Άγιος Διονύσιος προστάτης δικαστών.Στην...

Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ντόμινο λαθών! Επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις

Ακρόπολη: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας από τον Άρειο Πάγο!

Τραγική κατάληξη για 30χρονη τουρίστρια από την Ισπανία, η...

Νεκρός σε τροχαίο Έλληνας μπασκετμπολίστας

Θρήνος επικρατεί στην Κω, μετά την τραγική είδηση ότι...

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έχω φάει τόσο ξύλο και θα πιω στη μνήμη του;»

Αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ