Ξαφνικός… έρωτας στη Βουλή!

Must Read

“Ρεσιτάλ πολιτικού πολιτισμού” έχουμε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής μετά τις θερινές διακοπές. Συγκεκριμένα, στη Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητείται το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων κυριολεκτικά … στάζουν μέλι μεταξύ τους. Μια εικόνα που σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν μοιάζει τουλάχιστον … μαγική!

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους δεσμεύτηκε να ακούσει με προσοχή τις όποιες παρατηρήσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά “με πνεύμα συνεννόησης να δεχτώ βελτιωτικές τροποποιήσεις”. Ακόμη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού εξέφρασε ήπια ένσταση για το κατεπείγον της διαδικασίας με την οποία έχει εισαχθεί το ν/σ, αναγνώρισε στη συνέχεια τις φιλότιμες προσπάθειες!

Το ΚΚΕ

Μοναδική εξαίρεση είναι η κριτική από το ΚΚΕ -πλην όμως χωρίς εντάσεις- με την Διαμάντω Μανωλάκου να κάνει λόγο για φακέλωμα προσωπικών δεδομένων.
Για την ιστορία πάντως, το εν λόγω ν/σ επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θεσπίζει μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωματώνει στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 για την προστασία φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης των ποινικών κυρώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Πρόστιμα

Η μη προσαρμογή της χώρας μέχρι τώρα είχε ως συνέπεια την εφαρμογή προστίμου από την ΕΕ ύψους 1,3 εκ ευρώ και ημερήσια επιβολή 5.287ευρώ.
Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων ο οποίος μπορεί να είναι υπάλληλος του δημόσιου φορέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή να εκπληρώνει τα καθήκοντά του βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από ιδιωτικούς φορείς, για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί επιτρέπεται, εφόσον είναι απαραίτητη για την αποτροπή απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας ασφάλειας ή για τη δίωξη ποινικών αδικημάτων. Επιτρέπεται επίσης για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων, εκτός και αν υπερτερεί το συμφέρον του υποκειμένου των δεδομένων να μην τύχουν επεξεργασίας τα δεδομένα αυτά.

Τίθενται επίσης συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι σύννομη, εφόσον ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και παρέχει τη συγκατάθεσή του. Εάν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών, η επεξεργασία είναι σύννομη μόνο μετά την παροχή συγκατάθεσης του νομίμου αντιπροσώπου του ανηλίκου.
Επίσης απαγορεύεται η επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης υγείας και ζωής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This