Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Δένδιας από τα Σκόπια: «Η Ελλάδα είναι στενότερος σύμμαχος και ο καλύτερος φίλος»

«Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Γεμάτη ήταν η σημερινή ατζέντα του Νίκου Δένδια στα Σκόπια, τα οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά ως Υπουργός Εξωτερικών. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην Τουρκία, αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών…

Μετά τις συναντήσεις του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι και τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ακολούθησε… μαραθώνιος.

Συναντήθηκε με Πρόεδρο της Βουλής της «Βόρειας Μακεδονίας» Ταλάτ Τζαφέρι και με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Στέβο Πενταρόβσκι, με τον οποίο συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, καθώς και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Λίγο αργότερα, ο ΥΠΕΞ συνοδευόμενος από τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη, συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στα Σκόπια, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του:

Η σημερινή ήταν η τέταρτη συνάντησή μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στα Σκόπια, στα δύο χρόνια που είμαι Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, μετά από εσένα θα δω διαδοχικά τον Πρωθυπουργό, τον κ. Zaev, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, τον κ. Dimitrov, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Xhaferi, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Pendarovski, ο οποίος θα μας επισκεφθεί σε ένα μήνα στην Αθήνα.

Αυτές οι επαφές είναι δείγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Και βεβαίως, είναι ένδειξη της πλήρους υποστήριξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, και σε ευχαριστώ θερμά που είχες την καλοσύνη να το αναγνωρίσεις.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου, και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας, η ευημερία του λαού σας. Και πάντα λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν ποτέ ξανά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την τελευταία μου επίσκεψη στα Σκόπια έχουμε πετύχει πολλά δουλεύοντας μαζί. Είχατε την καλοσύνη, κ. Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε, να αναφερθείτε, να αναφερθείς, στο διμερές εμπόριο και στις κοινές μας επενδύσεις.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει, κυρίες και κύριοι, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην Βόρεια Μακεδονία. Έχουν συνεισφέρει στην δημιουργία πάνω από 20.000 θέσεων εργασίας. Και παρά την πανδημία πέρυσι, το διμερές εμπόριο ανήλθε σχεδόν στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και η παρουσία σήμερα εδώ μαζί μου του συνεργάτη μου, του Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, σηματοδοτεί ακριβώς αυτό, την βούληση μας να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.

Συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικό τομέα. Πέραν από την αποστολή επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εκτελεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες φέτος. Η προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, που ήδη υλοποιείται.

Στον τομέα του πολιτισμού, η πρόσφατη συμφωνία για την διατήρηση και την προστασία Βυζαντινών και μετα-Βυζαντινών μνημείων θα ενισχύσει την συνεργασία διαχείρισης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε την βοήθειά μας στο να αντιμετωπίσετε την πανδημία με την παροχή 120.000 εμβολίων, σας είπα κατ’ιδίαν, σας επαναλαμβάνω και δημοσίως, είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Επίσης, θέλω να αναγνωρίσω τη συνεργασία μας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Και θέλω να καλωσορίσω την απόφαση που είχατε την καλοσύνη να μου ανακοινώσετε με τη νότα που μου επιδώσατε, να στηρίξετε την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26. Αυτό για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό και σας ευχαριστώ θερμά. Αποτελεί η απόφασή σας απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχετε αποκτήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, που εδώ και δύο δεκαετίες, προωθεί την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θέμα αρχής. Και για αυτό στηρίζει πλήρως την ενταξιακή σας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αιρεσιμότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε προκειμένου η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό. Θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με την Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ. Και θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια που επιθυμείτε.

Επίσης, θέλω να αναγνωρίσω ότι στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την εναρμόνιση σας με τις ανακοινώνεις και δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δείκτης εναρμόνισής σας, τον οποίο παρατηρούμε πάντοτε, είναι εξαιρετικά ψηλά. Και θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην πρόσφατη δήλωση για τα Βαρώσια που καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Είναι βέβαια γεγονός ότι μας δημιούργησε ερωτήματα η υπογραφή της συμφωνίας διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις που διατυπώσατε.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί συνήθως το κάνουν»

Αγαπητέ φίλε, αγαπητέ συνάδελφε,

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα μότο, λέμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σημαντικά βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήθελα να αναγνωρίσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για αυτές τις συμβολικές σας κινήσεις. Αρχής γενομένης από την αφαίρεση της πινακίδας με την ονομασία του δρόμου ακριβώς έξω από το κτίριο που βρισκόμαστε. Μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί σε άλλους καιρούς και επιχειρούσε να οικειοποιηθεί τον Βασιλέα Φίλιππο τον Δεύτερο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχουμε σαφώς συμφωνήσει μεταξύ μας ότι οι πρόγονοί σας δεν βρίσκονταν στην Βαλκανική χερσόνησο εκείνη την εποχή και δεν είχαν την μεγάλη ιστορική ευκαιρία να εκστρατεύσουν, υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα βάθη της Ασίας.

Θέλω επίσης να επιδοκιμάσω και να αναγνωρίσω την αλλαγή του ονόματος του αρχαιολογικού μουσείου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Καθώς επίσης και των οδικών σημάτων στα συνοριακά περάσματα.

Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία με κουτάκια. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα. Και δυόμιση χρόνια μετά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίηση της.

Επίσης, κατά την συνάντηση μας ανέπτυξα όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία προτίθεμαι να επαναλάβω στους υπολοίπους σημερινούς συνομιλητές μου.

Εδώ θέλω να αναφερθώ σε δύο κύρια σημεία.

Πρώτον, πρέπει να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Δίνοντας της την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να βλέπουν το κοινό μας μέλλον, το Ευρωπαϊκό μας μέλλον, να μην κοιτούν προς το παρελθόν.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Και επίσης, να εμποδίσουμε ερμηνείες της συμφωνίας που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις ή είναι οι ίδιες οι ερμηνείες λανθασμένες. Διότι αυτές οι ερμηνείες δημιουργούν ένταση και δοκιμάζουν το θυμικό της κοινής γνώμης.

Κύριες και κύριοι,
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρόκλησης, η οποία είναι ευκαιρία. Οι προοπτικές είναι οι καλύτερες, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι φανερό νομίζω σε όλους το κοινό μας συμφέρον, η κοινή μας πορεία και η κοινή μας προοπτική. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει, αγαπητέ μου φίλε, την επιλογή να είστε δίπλα μας, δίπλα στην Ελλάδα, στην πορεία για το μεγάλο ιστορικό εγχείρημα, την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, στην οποία η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια από το 2003 να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά την Βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές.

Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό.

Εσείς επιλέξατε την Ευρωπαϊκή οδό. Αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο πιο φιλόδοξο εγχείρημα Ένωσης κρατών στην ιστορία του ανθρώπου, στη ζώνη της Δημοκρατίας, της Ευημερίας, της Δικαιοσύνης, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ανεξιθρησκίας, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας των πολιτών. Επιλέξατε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή σας την επιλογή σας προτρέπω να συνεχίσετε να την υλοποιείτε. Γιατί, θα μου επιτρέψετε την άποψη, ότι αυτό είναι προς το απόλυτο συμφέρον του λαού σας. Και ευελπιστούμε εμείς ότι θα συμμετάσχετε πλήρως σύντομα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα όταν εκπληρωθούν τα σχετικά κριτήρια και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και εσάς προσωπικά και την κυβέρνηση σας.

Αγαπητέ μου Bujar,

Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε συχνά και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την εντολή που μου έχει δώσει, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την κυβέρνηση σας για την επίτευξη των συμφωνημένων κοινών μας στόχων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ θερμή φιλοξενία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

Η «λαίδη Γκάγκα» βγήκε στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμά της

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μιλάει στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα...

Επίσημη καταγγελία από την Αθήνα στον ΟΗΕ για το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση

Να αφήσει τους «ψευτοτσαμπουκάδες», κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τα παρακάλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο...

Ο Μητσοτάκης πήρε 30.000 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα στοιχεία στο «φως» - Τι απαντάει το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM