Δευτέρα 21/6/2021

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls ο Πέτσας

«Τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της «ανεύθυνης πολιτικής του κυρίου Τσίπρα… Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το αν η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς φθάσαμε στα capital controls τον Ιούνιο του 2015.

Σε σχέση με όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα capital controls, ο κ. Πέτσας είπε: «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls.

Στο παρελθόν το είχαν αναγγείλει, αλλά δεν το εφάρμοζαν. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η απόφαση για την άρση των  capital controls ελήφθη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων και με σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

«Με την απόφαση αυτή, αποκαθιστούμε, πλήρως, την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Άλλη μια  προγραμματική δέσμευσή μας γίνεται πράξη και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι είχαμε θέσει. Κλείνει, έτσι, οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας  νέος κύκλος αισιοδοξίας για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ