Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΕΘ 2021: «Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά»

«Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες»

Must Read

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί, αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο πρωθυπουργός έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ανοίγοντας τα χαρτιά του κατά τη συνέντευξη τύπου. «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία. Επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ο προγραμματισμός για την χώρα γίνεται για ορίζοντα δεκαετίας» είπε, σχολιάζοντας, παράλληλα, τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τις πρόωρες κάλπες. «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η Απλή Αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. «Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω» τόνισε.

Μάλιστα, δεν δίστασε να στείλει μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» σημείωσε.

«Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. «Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες», είπε και προσέθεσε: «Την συνέχεια την γνωρίζετε, θα ήθελα να μείνω στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω εξαντλήσει την διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμμία διάθεση για συναίνεση».  

Εξήγησε δε, πως πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα και σενάρια. «Όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό που θέλετε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω» επεσήμανε.

«Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες»

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι το 2022 θα είναι μία καλή χρονιά, δίνοντας παράλληλα, την δική του απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα.  «Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός είπε πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πρόβλεψη για 5,9% για το 2021, χαρακτηρίζοντάς το, το ελάχιστο που θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που εξήγγειλε, σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί πλούτο και αυτός να μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχουν στάδια αβεβαιότητας», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα δεν θα πάει σε ολικό lockdown, αφού ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

«Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την δική του απάντηση και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να προσεγγίσει τη νέα γενιά, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης.

«Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους.

Αναφορά έκανε και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας πως είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει. «Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο, είπε και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν είναι σωστό ως μέτρο. Μίλησε δε και για το ασφαλιστικό λέγοντας πως οι νέοι θα έχουν τον προσωπικό κουμπαρά και θα ξέρουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Θα προσαρμόζω τις πολιτικές μου ακούγοντας τη νέα γενιά», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι 40.000, αλλά 14.000 παιδιά που δεν μπήκαν παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και τα ίδια κατάλαβαν πως έκαναν λάθος εκτιμήσεις».

«Θέλουμε λίγο χρόνο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια»

Ο πρωθυπουργός έθιξε και το θέμα της ασφάλειας στην χώρα. «Θέλουμε μία αστυνομία δίπλα στον πολίτη», είπε, σημειώνοντας πως και οι νέοι πρέπει να καταλάβουν πως και οι αστυνομικοί είναι επίσης νέα παιδιά. Σε ό,τι αφορά στην αστυνομία στα Πανεπιστήμια είπε πως θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι πλήρως έτοιμη γιατί χρειάζεται εκπαίδευση. «Δεν ακυρώνεται η πολιτική μας, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να είμαστε πλήρως έτοιμοι. Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα», τόνισε.

«Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»

Αναφορά έγινε και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. (…) Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορωνοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα πριν από περίπου ένα μήνα, ζητώντας συγνώμη για το αποτέλεσμα. «Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε, και γι αυτό θα αλλάξουμε όσα μπορούμε. Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι».

Τόνισε δε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. «Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε» υπογράμμισε.

«Έχουμε σκύψει πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων στην Βόρεια Εύβοια»

Ο πρωθυπουργός έκανα αναφορά και στις καταστροφές που υπέστησαν η γη και οι περιουσίες στην Βόρεια Εύβοια, τονίζοντας πως θέλει να προσφερθεί ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να συμβάλλουν στα έργα που πρέπει να γίνουν και στην συνέχεια να την προστατεύσουν.

«Έχουμε σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, και πάνω από 20 εκατ. μέσω του προγράμματος ΑΡΩΓΗ και τα έργα ήδη προχωρούν. Υπάρχουν 10 μελέτες οι οποίες γίνονται για όλα τα επίπεδα ζωής στην Βόρεια Εύβοια. Η αναδάσωση θα αφορά υποσύνολο εκτάσεων και όχι όλες, μιας και το πευκοδάσος θα αναγεννηθεί από μόνο του» εξήγησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This