Η ατζέντα του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ - Θολό το τοπίο για ενδεχόμενη συνάντηση με τον «σουλτάνο»

Must Read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στις ΗΠΑ για να μιλήσει στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρησή του δεν είχε ξεκαθαρίσει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο από καμία πλευρά το θέμα πιθανής συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, μόλις θα έφτανε χθες στη Νέα Υόρκη επρόκειτο να συναντηθεί στις 07.15 τοπική ώρα της Τετάρτης με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και αμέσως μετά τις 8 να παρακαθίσει σε δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για ηγέτες ορισμένων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την παρουσία και τις επαφές του στη Νέα Υόρκη είναι να ενισχύσει «την εξωστρέφεια που αποπνέει η χώρα», υπογραμμίζοντας παράλληλα «τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη». Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ θα μιλήσει στις 04.15 το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Νέας Υόρκης).

Θα αναφερθεί, λένε οι ίδιες πηγές, στα ζητήματα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα τονίσει πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναμένεται δε να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με ποιους θα συναντηθεί σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με βασικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού στο δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών υποδηλώνει την ενδυνάμωση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Επίσης, αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας σε δείπνο όπου θα παρακαθίσει απόψε. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με Αμερικανούς επενδυτές, διερευνώντας την προοπτική αύξησης των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, και μια τέτοια συνάντηση θα είναι αυτή με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Στο μεταξύ, σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, ακύρωσε την παρουσία του στην τετραμερή της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπως αυτή είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση Τραμπ! Ενώ τα πάντα είχαν κανονιστεί και η τετραμερής θα γινόταν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί, με αποτέλεσμα η σύνοδος να ακυρωθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This