Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το… ξήλωμα που επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου, έναντι όλων όσοι ενεπλάκησαν με πρωταγωνιστικό τρόπο στη διαχείριση της πανδημίας.
Ο… χορός των αποχωρήσεων μπορεί να ξεκίνησε με τους δύο υπουργούς Υγείας (Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης) και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, παραμένει ωστόσο άγνωστο ποιους ακόμα περιλαμβάνει και μέχρι πού θα φτάσει.
Τελευταίο «θύμα» των εκκαθαρίσεων του κυβερνητικού γραφείου είναι ο μοιραίος άνθρωπος της πανδημίας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, πλήρωσε -πολιτικά- τις απίστευτες αστοχίες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τον ΕΟΔΥ σε καιρό πανδημίας. Ενδεικτικό του γεγονότος πως ο άνθρωπος αυτός πολύ απλά… δεν έκανε είναι ότι στην επιστολή παραίτησής του, ενώ κάνει απολογισμό της θητείας του στον ΕΟΔΥ με τα πιο ωραία χρώματα, αποφεύγει να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους «παραιτείται».
Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους. Τέλος, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό -ας μου επιτραπεί-, θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας». Επομένως, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αποχώρησή του, κάτι που καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για ατιμωτική καρατόμηση!
Μάλιστα, ο κ. Αρκουμανέας έδωσε ο ίδιος (και όχι το Υπουργείο Υγείας) στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, όπου ούτε εκεί αναφέρει τους λόγους της αποχώρησής του! Χαρακτηριστικό της συνολικής εκκαθάρισης στον ΕΟΔΥ από την κυβέρνηση, είναι ότι μαζί με τον κ. Αρκουμανέα παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Κουρούσης.
Επόμενοι στη σειρά οι λοιμωξιολόγοι
Όπως όλα δείχνουν, όμως, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας δεν θα είναι αυτός που θα κλείσει την πόρτα. Επόμενος στόχος του Μαξίμου, κάτι που παραδέχτηκε εμμέσως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης το Σάββατο το μεσημέρι, είναι η «ανασύνταξη» της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, με στόχο την αποπομπή επιστημόνων που δεν πειθαρχούν στις εντολές, και τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία θα συμβαδίζει πλήρως με τα κελεύσματα της κυβέρνησης.
Ο απολογισμός, πάντως, των «πετυχημένων» που διαχειρίστηκαν επί δύο χρόνια την πανδημία είναι τραγικός: Περίπου 15.000 θάνατοι από τον κορωνοϊό, ένα σύστημα υγείας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, μηδενική επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, μια επιτροπή λοιμωξιολόγων πλήρως απονομιμοποιημένη, ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που καθημερινά βυθίζεται από τις διαρκείς αντιφάσεις των επιστημόνων και των κυβερνητικών παραγόντων και, φυσικά, μια κοινωνία διχασμένη και διαιρεμένη.
Όσο για τις διαρροές που έγιναν από κύκλους του κ. Αρκουμανέα για πιθανή αξιοποίησή του στο Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» πρόκειται απλώς για όνειρα θερινής νυκτός, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, που μάλλον «κάηκε» από τον πρώην συνεργάτη του και τώρα δεν θέλει να τον βλέπει ούτε… ζωγραφιστό! Ενδεικτικό του ταπεινωτικού τρόπου που απομακρύνεται ο (ανίκανος) Αρκουμανέας είναι ότι η παραίτησή του δεν συνοδεύτηκε (όπως θα ήθελε) με την ανάληψη κάποιου νέου πόστου. Φεύγει κυριολεκτικά με τις κλοτσιές, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να… βολευτεί κάπου στο μέλλον.
Μετακλητός… με τις σωστές γνωριμίες
Εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να περίμενε κανείς, η σχέση του Παναγιώτη Αρκουμανέα με τον χώρο της δημόσιας υγείας εξαντλείται εδώ και πολλά χρόνια σε θέσεις μετακλητού υπαλλήλου και διορισμένου από τους εκάστοτε υπουργούς. Ο Βασίλης Κικίλιας δεν είναι ο πρώτος που διόρισε τον Παναγιώτη Αρκουμανέα σε θέση ευθύνης στο Υπουργείο Υγείας. Τον χορό των διορισμών του πρώην προέδρου του ΕΟΔΥ είχε ανοίξει το μακρινό 2004 ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Στο αναρτημένο βιογραφικό του ο Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρει πως έχει εργαστεί ως επαγγελματίας στον χώρο της Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά ή θέση που να είχε στο παρελθόν και να δικαιολογούσε την τοποθέτησή του στον ΕΟΔΥ. Στην πραγματικότητα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε ένα μεγάλο προσόν: τις σωστές γνωριμίες.
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την αντίδραση της κοινής γνώμης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι γκάφες άρχισαν με το «καλημέρα». Ήταν στις αρχές της πανδημίας, όταν ο Παναγιώτης Αρκουμανέας τοποθετούνταν για τον κορωνοϊό και ενημέρωνε τον ελληνικό λαό πως πρόκειται για μία λοίμωξη «με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα». Και αν κάποιος μπορεί το παραπάνω να το χαρακτηρίσει άστοχη πρόβλεψη, όλα όσα τραγικά ακολούθησαν στη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν εγκληματικά.
Ίσως το βασικότερο που έχει κανείς να καταλογίσει στον επικεφαλής του ΕΟΔΥ είναι πως σε καμία φάση της πανδημίας δεν κατόρθωσε να αποκτήσει εικόνα του επιδημιολογικού κύματος. Για πολλούς μήνες η επιτήρηση του πληθυσμού έμοιαζε με «ανέκδοτο». Τα τεστ που διενεργούνταν ήταν ελάχιστα, οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς μηδαμινοί, ενώ ο κορωνοϊός έκανε ανενόχλητος «πάρτι» στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το «περίφημο» διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό λάθος του. Όπως αποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2020 η «δημοκρατία», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν αυτός που επί της ουσίας διέσπασε το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων: σε αυτό της ΗΔΙΚΑ και σε αυτό του ΕΟΔΥ. Για το δεύτερο, μάλιστα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε υπογράψει και σύμβαση 800.000 ευρώ. Και αν εκ πρώτης όψεως το βασικό πρόβλημα φαίνεται πως είναι το οικονομικό της υπόθεσης, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πικρή!
Το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων είχε καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, καθώς ο ΕΟΔΥ επί της ουσίας έδινε λάθος ή ετεροχρονισμένα τα δεδομένα της πανδημίας στους επιστήμονες. Απόρροια αυτής της ερασιτεχνικής διαχείρισης ήταν οι επιστήμονες να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις χωρίς ακριβή στοιχεία, όπως αργότερα παραδέχτηκαν και οι ίδιοι.
Ενδεικτικό του μπάχαλου που δημιούργησε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι η περίπτωση της Κοζάνης, όπου κατεγράφησαν λάθος κρούσματα, καθώς καθυστερημένα προστέθηκαν πολλά εξ αυτών σε άσχετη ημερομηνία, έπειτα από μήνες. Για το θέμα αυτό μάλιστα είχε καταθέσει θρασύτατη αγωγή κατά της «δημοκρατίας» που αποκάλυψε την είδηση, ζητώντας 1.000.000 ευρώ, παρότι ο ίδιος είχε ομολογήσει το λάθος που έγινε στην καταγραφή!
Αργότερα παρουσιάστηκαν παρόμοια φαινόμενα με λάθος κρούσματα και σε άλλες περιοχές. Άρα το πρόβλημα της Κοζάνης δεν ήταν μεμονωμένο ούτε διορθώθηκε. Και, τέλος, επί ημερών του έγινε το… αμίμητο: Ανακοινώθηκε επίσημα στην απογευματινή ενημέρωση λανθασμένος συνολικός αριθμός κρουσμάτων όλης της χώρας! Εκ παραδρομής ο ίδιος με την προηγούμενη ημέρα… Απλούστατα ο άνθρωπος ήταν τραγικά ανίκανος…
«Αργήσατε πολύ, κ. Μητσοτάκη»
«Εμείς εδώ στη «δημοκρατία» έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι και να νιώθουμε δικαιωμένοι με την ατιμωτική απόλυση του ανεπαρκούς Αρκουμανέα. Ήμασταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που έδωσε μάχη για να αποκαλυφθούν τα παιχνίδια με τους περίεργους διαγωνισμούς και τις ασυνάρτητες αποφάσεις του για την πανδημία. Γι’ αυτό προσπάθησε να μας εκφοβίσει, υποβάλλοντας αστήριχτη αγωγή, με την οποία μας ζητεί 1.000.000 ευρώ.
Ίσως τόσα του λείπουν…
Όταν όμως μετράμε σχεδόν 15.000 νεκρούς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αξία. Ουδείς μπορεί να χαίρεται, ακόμη κι αν αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι τόσο καιρό είχε δίκιο που φώναζε!
Τα βασικά ερωτήματα πρέπει να απευθυνθούν προς το Μέγαρο Μαξίμου: Γιατί αργήσατε τόσο, κ. Μητσοτάκη; Γιατί αφήσατε να φτάσουμε σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό λαθών για να διώξετε έναν εμφανώς επικίνδυνα ανίκανο συνεργάτη σας; Τώρα, έπειτα από δύο χρόνια, καταλάβατε τις ευθύνες του; Έπρεπε να θρηνήσουμε τόσα χιλιάδες θύματα για να τον στείλετε σπίτι του;
Είναι δική σας ευθύνη, κ. πρωθυπουργέ, η παραμονή του Αρκουμανέα στον ΕΟΔΥ. Όσο κι αν σας βολεύει να τον μετατρέψετε τώρα σε αποδιοπομπαίο τράγο.
Και κάτι τελευταίο. Αναμένουμε να δούμε τον διάδοχό του. Από την επιλογή του προσώπου θα καταλάβουμε πολλά. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν ορισμένα φαιδρά που ακούγονται…»