Την δημιουργία «γραφείου ΕΥΠ» σε κάθε δημόσια υπηρεσία «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την τροπολογία που ψηφίσθηκε την Παρασκευή.
Η τροπολογία μείωνε τα απαιτούμενα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ, αλλά μεταξύ άλλων του δίνει την δυνατότητα να αντικαθιστά κατά βούληση τους προϊστάμενους της ΕΥΠ, αλλά και να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με κάθε φορέα του Δημοσίου.
«Προέβλεψαν «μνημόνια συνεργασίας» μεταξύ της ΕΥΠ και όλων των φορέων του Δημόσιου τομέα. Το κράτος της Δεξιάς οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς στην πιο σκληρή εκδοχή του», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης και ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Σπίρτζης.
«Με την τροπολογία – όνειδος προχωρούν στη δημιουργία συνδέσμων της ΕΥΠ επί της δημόσιας διοίκησης χωρίς την υποχρέωση να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία, σχετική με τις δραστηριότητές τους. Ενώ θα μπορούν αφανώς να χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», καταγγέλλουν και υποστηρίζουν ότι «ο Κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ», ενώ «κατέρρευσε κάθε έννοια αξιοκρατίας και ευνομίας» και «η αξιοπιστία του πρωθυπουργού» που είχε πει στις 6 Αυγούστου στη Βουλή ότι δεν θα άλλαζε το νόμο για την ΕΥΠ.
Οι Γ. Ραγκούσης και Χρ. Σπίρτζης υποστηρίζουν ότι πλέον:
«1.Μπορεί να τοποθετηθεί συνεργάτης του πρωθυπουργού ή «εκλεκτός» της κυβέρνησης οπουδήποτε στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καμία ανακοίνωση και για να λειτουργεί ως «σύνδεσμος» χωρίς κανένα κανόνα.
2.Η όποια παράνομη δραστηριότητα του, στο εσωτερικό της χώρας – παρακολούθηση υπαλλήλων, παρακολούθηση πολιτικών προϊσταμένων, υπεξαίρεση εγγράφων, καταπάτηση νόμου προσωπικών δεδομένων, κ.α. – θα μπορεί να συγκαλυφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μνημονίου συνεργασίας», χωρίς καμία συνέπεια.
Πρόκειται για εξωφρενική και απολύτως επικίνδυνη για τη δημοκρατία εξέλιξη.
Σήμερα θεσμοθετείται αντίστοιχο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΥΠ που υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που ακόμη και τότε, οι επίτροποι ήταν γνωστοί».