Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός στο Μαξίμου από το μανιφέστο Καραμανλή

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο Μητσοτάκης μετά την ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και το «πρέσινγκ» από την πλευρά Σαμαρά

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

H αλλαγή πορείας της κυβέρνησης, που ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ, είναι μια διαπίστωση στην πιο αυθεντική της μορφή και έκφραση ότι η Ν.Δ έχει ξεφύγει από τις ιδεολογικοπολιτικές ράγες όπου την τοποθέτησε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 47 χρόνια.

Από τον
Πάνο Σώκο

Και το γεγονός ότι επέλεξε να διατυπώσει αυτές τις θέσεις ακριβώς σε εκδήλωση για τα γενέθλια του κόμματος και αφιερωμένη στον ιδρυτή της κάνει το μήνυμα πιο ηχηρό προς τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά οδηγεί τη Ν.Δ. σε αποϊδεολογικοποίηση, όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις που ο ίδιος έχει κάνει στο παρελθόν («η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα επικράτησε γιατί έγινε λιγότερο ιδεολογική» είπε τον Μάιο στο Φόρουμ των Δελφών) όσο και από τα πρόσωπα με τα οποία επιχειρεί κάθε φορά την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ.

Η προχθεσινή εκδήλωση, με την ταυτόχρονη παρουσία των Κ. Μητσοτάκη, Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, είχε τον συμβολισμό της ενότητας, η οποία, όπως μας λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, επί της ουσίας ποτέ δεν κινδύνεψε, καθώς η Ν.Δ. άντεξε
σε όλες τις περιόδους, ακόμα κι όταν κάποιοι έφυγαν και επιχείρησαν τη δημιουργία δικών τους κομμάτων. Επομένως, η σχετική συζήτηση είναι προσχηματική και προέρχεται από κυβερνητικά στελέχη και το Μέγαρο Μαξίμου, που θέλουν να δείξουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που ενώνει το κόμμα και την παράταξη.

Οι διαφωνίες όμως με την κυβερνητική πολιτική είναι σαφείς, διατυπώθηκαν με καθαρό τρόπο στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή, που πήρε σαφείς αποστάσεις από βασικούς τομείς, όπως είναι η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη, η στάση απέναντι στην Τουρκία, η ανάπτυξη και η κατανομή του παραγόμενου πλούτου, οι μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, και ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα εξέφρασε διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, όμως από εντελώς διαφορετική αφετηρία ενδεχομένως, με άλλα κίνητρα και άλλους σκοπούς. Ισως το μόνο στο οποίο συμφωνούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι η
άρνησή τους να ψηφίσουν την επικύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, την οποία έχουν εκφράσει στον κ. Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, η Ν.Δ. σήμερα, και με ευθύνη του πρωθυπουργού, είναι ένα κόμμα με τρεις γραμμές, όπως αυτές εκφράζονται:

1. Από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που θέλει ένα αποϊδεολογικοποιημένο κόμμα-μηχανισμό εξουσίας και μια κυβέρνηση με υπουργούς που θα κάνουν τη δουλειά που τους αναθέτει, ανεξαρτήτως τού σε ποιον θεό πιστεύουν. Ο ίδιος έχει πει ότι θεωρεί ως γενικόλογη την έννοια του λαού και πιστεύει πιο πολύ στην ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη, ενώ η κυβερνητική πολιτική του δείχνει ότι υποτάσσει τα πάντα στους κανόνες της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

2. Από τον Κώστα Καραμανλή, που με το «μανιφέστο» το οποίο κατέβασε προχθές ζητά
αλλαγή πορείας και επαναφορά του κόμματος στις αρχές και αξίες του ιδρυτή της Ν.Δ. «Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, θυμίζοντας λόγια του ιδρυτή – μήνυμα σε διαφορετική κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική. Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός είχε κάνει ουσιαστικό άνοιγμα στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» όχι σε επίπεδο στελεχών, αλλά σε επίπεδο κοινωνίας, αποκλείοντας ταυτόχρονα τις εκ δεξιών ακραίες φωνές, που σήμερα έχει σε πρωταγωνιστικές θέσεις ο κ. Μητσοτάκης.

3. Από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες σε συνέντευξη στο «Βήμα» εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση – τάχθηκε κατά του διαλόγου με την Τουρκία– όσο και
με τον χαρακτήρα που προσλαμβάνει η διεύρυνση του κόμματος. «Με το να μετακινούμαστε σε θέσεις Ποταμιού δεν σημαίνει ότι κατακτάμε το Κέντρο – η Ν.Δ. δεν είναι Ποτάμι» είχε πει, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς, εμμέσως πλην
σαφώς, είχε αμφισβητήσει ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στρουθοκαμηλισμός: «Δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις διαφοροποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών στην κυβερνητική πολιτική και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πόσο αυτές, από τη στιγμή που εκφράζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο, θα επηρεάσουν αρνητικά την εκλογική βάση του κόμματος.

Αρνούνται, όμως, σταθερά να προβούν σε δημόσιο σχολιασμό. Στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και για τη συνέντευξη Σαμαρά και για την ομιλία Καραμανλή απάντησε με τον ίδιο στερεότυπο τρόπο: «Δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών». Παράλληλα, τα στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής, δεν αμφισβητείται και έχει κατορθώσει να ισχυροποιήσει το κόμμα, καλύπτοντας τον χώρο της Δεξιάς και του Κέντρου.

Ωστόσο, ό,τι και να λένε στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι κινείται σε τεντωμένο σχοινί λόγω των διαφοροποιήσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών, για αυτό προχθές, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», έκανε άνοιγμα στους καραμανλικούς, υπογραμμίζοντας με θερμά λόγια τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

Φρόντισε, ωστόσο, να σημειώσει ότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 και ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συμφωνούσε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στήριξε την ιδέα. Μια αναφορά καθόλου τυχαία, καθώς εξέφρασε την ανάγκη του να στείλει μήνυμα σε έναν αμιγώς καραμανλικό χώρο ότι ο πατέρας του και ο ίδιος είναι κι αυτοί… μεγαλομέτοχοι στο κόμμα της Ν.Δ. Αναφορά, όμως, έκανε και στον έτερο πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, αναφέρθηκε και στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αναγνωρίζοντας την πολιτική ελληνογαλλικής φιλίας των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Δημητρακόπουλος: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

«Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς». Τάδε έφη Μιχάλης Δημητρακόπουλος....

Λίγη ντροπή επιτέλους κύριε Ανδρουλάκη! Απάντηση στο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις αναρτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε δήλωση ο Γιάννης Μοίρας τ....

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

«Follow The Money»: «Βασιλιάς» ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα Εμιράτα

Υπό δημοσιογραφική διερεύνηση βρίσκονται τα πολυτελή ταξίδια του Μαργαρίτη Σχοινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,...

Διεθνώς ρεζίλι στον Economist ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές και την ελευθερία του Tύπου

Έσπευσαν να κάνουν είδηση τα συστημικά μέσα την μικρή άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια...

Το Politico «ισοπεδώνει» τον Μητσοτάκη!

Ένα «πορτρέτο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρέσει στο...

«Σφυροκόπημα» στον Μητσοτάκη από 5 πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν πέντε πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές για...

Τσαπανίδου: «Παλεύουμε για να επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς»

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει τη μεσαία τάξη και «να επαναφέρει τη σωστή...

Έξαλλοι με τον Παναγιωτόπουλο οι στρατιωτικοί!

Οι Ελληνες στρατιωτικοί περίμεναν επί τριάμισι χρόνια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...
spot_img

NEWSROOM