Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023

Το πουλέν που έγινε…βαρίδι!

Για τις πλημμύρες στην Αττική φταίει ο... Μεταξάς «επειδή το 1939 έθαψε τον Ιλισό»!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ξεκίνησε ως πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για τον πρωθυπουργό αλλά και για ολόκληρη τη Ν.Δ.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνονται πλέον οι πιο αρνητικές παραστάσεις και εικόνες για τη σημερινή κυβέρνηση…

Υστερα και από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να ορίσει τη μεθεπόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ως ημέρα συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πέτσας αποκτά ήδη τον ρόλο του οιονεί «κατηγορουμένου» για τις ομώνυμες «λίστες», με τις οποίες μοιράστηκαν πάνω από 20.000.000 ευρώ (από το σύνολο των σχεδόν 42.000.000 ευρώ) σε μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Πρώτη υπόθεση

Αυτή είναι και η πρώτη υπόθεση που έρχεται προς διερεύνηση από εξεταστική επιτροπή μετά το 2019 και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης,
κάνοντας χρήση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Πολιτικά, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι γύρω από την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε, επίσης για πρώτη φορά, ενιαίο
αντιπολιτευτικό μέτωπο, οδηγώντας τη Ν.Δ. όχι απλώς στην απομόνωση αλλά και στην υποχρέωση να πιει το πικρό ποτήριον της εξεταστικής, αφού συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 θετικές ψήφοι.

Αν και η απόφαση για τη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την πανδημία ήταν μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται προσωπικά σε
ιδιαίτερα δυσχερή θέση διότι εκείνος ήταν που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναλάβει την υλοποίησή της και την κατανομή των κονδυλίων. Εξ ου και καθιερώθηκε ο όρος «λίστες Πέτσα». Καθώς, μάλιστα, στην πορεία αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα για τα εντελώς αυθαίρετα -ακόμη και αμφισβητούμενης νομιμότητας- κριτήρια με τα οποία είτε μοιράστηκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων μέχρι και σε έντυπα μηδενικής αναγνωσιμότητας ή σε εντελώς ανύπαρκτες ιστοσελίδες είτε αποκλείστηκαν άλλα που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι κατά την πορεία της διερεύνησης θα υπάρξει εξειδίκευση και εξατομίκευση των ευθυνών.

Θα γκρεμιστεί το σύστημα

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο και από τον τυχόν εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, πέραν των υπολοίπων, ανησυχούν για τον πολιτικό απόηχο της έρευνας και για το λίαν πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν στο φως καταλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία που θα επεξηγούν γιατί η κυβέρνηση διαθέτει, στην πραγματικότητα, αυτή την προκλητική -και συχνά αναντίστοιχη με τις πραγματικές καταστάσεις– στήριξη από τα media αλλά και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Μπορεί επίσης εν είδει αντιπερισπασμού η Ν.Δ. να επιμένει η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο ο συμψηφισμός με το παρελθόν θα αμβλύνει τις εντυπώσεις για την τελευταία διετία.

Προσωπικό τέλος

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και για την προσωπική του πολιτική τύχη. Ηδη, μολονότι ανήκει έως σήμερα στον στενό περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου, οι συμπάθειες προς το πρόσωπό του είναι εξαιρετικά περιορισμένες στους κόλπους της Ν.Δ. Και σε αυτό έχει «συμβάλει» η αρκούντως αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά του, όπως του καταλογίζεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Ομως, πέραν αυτού ανησυχεί έτι περαιτέρω, καθώς πληροφορείται ότι υπάρχουν φωνές που λένε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, πέραν της γενικής πολιτικής κάλυψης, ο κ. Πέτσας θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του για τους συγκεκριμένους και επιμέρους χειρισμούς που έκανε.

Αποδιοπομπαίος

Ετσι, από αδύναμος κρίκος που είναι μέχρι στιγμής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο και να χρεωθεί αυτός το (τουλάχιστον πολιτικό και θεσμικό) σκάνδαλο της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος με μη διαφανείς, μεροληπτικούς όρους και υπό συνθήκες νόθευσης της λειτουργίας του Τύπου και των δημοκρατικών θεσμών υπό το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών».

Εισαγγελική έρευνα

Αλλωστε, εκτός από τη Βουλή για τον κ. Πέτσα (όπως και για τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη) επελήφθη η Οικονομική Εισαγγελία ύστερα από μηνυτήρια αναφορά 48 πολιτών. Η έρευνα για συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τους δύο υπουργούς η δικογραφία, όπως αποκαλύφθηκε, έχει σταλεί
στη Βουλή και το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, μέσω αιτήματος 30 βουλευτών, παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Η υπερπροβολή τον οδηγεί στην αμετροέπεια και σε συνεχείς γκάφες

Για τους μυημένους στα εσωκομματικά της Ν.Δ. ο κ. Πέτσας, παρά τη φήμη του, δεν ήταν ανέκαθεν «μητσοτακικός». Ξεκίνησε (λόγω κοινής καταγωγής από τη Φθιώτιδα) ως συνεργάτης του Χρ. Σταϊκούρα και μεταπήδησε στην πλευρά Μητσοτάκη μετά το 2015. Κι όταν αποχώρησε ο Μιχ. Μπεκίρης από διευθυντής του γραφείου του, πήρε τη θέση του….
Στην πιο ανώδυνη φάση της κυβερνητικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης για να «προστατεύσει» τον κ. Πέτσα όταν φούντωσαν οι αντιδράσεις για τις λίστες τον μετακίνησε στο υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτή υπουργό αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επιρροή έναντι του Μ. Βορίδη, με τον οποίο άλλωστε οι σχέσεις είναι εύθραυστες.

Υπερπροβολή

Ο ίδιος συνέχισε να εμφανίζεται και να κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού ως άτυπος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι κακές γλώσσες των κυβερνητικών διαδρόμων υποστηρίζουν ότι αυτή η διαρκής προβολή -που συχνά παίρνει και τον χαρακτήρα… αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των συναδέλφων του- δεν είναι άσχετη με τις προνομιακές σχέσεις που ανέπτυξε όταν διαχειριζόταν τις λίστες για την πανδημία. Αλλοι πάλι λένε ότι ως
εκ της θέσεως αυτής αρέσκεται και σε αποκλεισμούς, ενώ η ΕΡΤ πιο συχνά ίσως από κάθε άλλον καλύπτει τις δραστηριότητές του.

Αυτή η υπερέκθεση, όμως, μάλλον έχει καταλήξει να τον βλάπτει, καθώς η πολιτική οίηση τον οδηγεί και σε συνεχή ατοπήματα και χοντρές γκάφες. Η πιο πρόσφατη ήταν όταν μετά τις πλημμύρες στη βόρεια Εύβοια απεφάνθη προκλητικά, μέσω της τηλεόρασης του Σκάι, ότι «δεν πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες στη θάλασσα με τα καμένα», προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του Γ. Αυτιά. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί παραδεχόμενος ότι η δήλωσή του ήταν «άστοχη». Η αναδίπλωση, όμως, κάθε άλλο παρά ειλικρινής αποδείχθηκε αφού λίγα 24ωρα μετά επανήλθε και είπε το απίστευτο, ότι για το χάος και τις εικόνες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική εν έτει 2021 ευθύνεται ο… Ιωάννης Μεταξάς «επειδή το 1939 «έθαψε» τον Ιλισό». Αυτή η πολιτική αμετροέπεια τον έχει καταστήσει ακόμη πιο αντιπαθή στα μάτια της κοινής γνώμης και -σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα- κατακόκκινο πανί στο εσωτερικό της Ν.Δ., τα πεπειραμένα στελέχη της οποίας αναρωτιούνται με νόημα εάν είναι πιο ζημιογόνος για την κυβέρνηση από τον Αδ. Γεωργιάδη ή το αντίστροφο.

Η εικόνα αυτή δεν τον βοηθά, μάλιστα, ούτε στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, που σχεδιάζει να πολιτευτεί, επιδεικνύοντας τεράστιο άγχος. Απολύτως χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το
βράδυ της Πέμπτης στο δημαρχείο Αχαρνών -και με την παρουσία των τοπικών βουλευτών- η οργή ξεχείλισε σε βάρος τόσο του κ. Πέτσα από την κυβέρνηση όσο και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, διότι καμία ενίσχυση δεν έχει δοθεί και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει προχωρήσει «για να μη μεταβληθεί η βορειοανατολική Αττική σε νέα βόρεια Εύβοια», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

«Follow The Money»: «Βασιλιάς» ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα Εμιράτα

Υπό δημοσιογραφική διερεύνηση βρίσκονται τα πολυτελή ταξίδια του Μαργαρίτη Σχοινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,...

Διεθνώς ρεζίλι στον Economist ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές και την ελευθερία του Tύπου

Έσπευσαν να κάνουν είδηση τα συστημικά μέσα την μικρή άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια...

Το Politico «ισοπεδώνει» τον Μητσοτάκη!

Ένα «πορτρέτο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρέσει στο...

«Σφυροκόπημα» στον Μητσοτάκη από 5 πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν πέντε πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές για...

Τσαπανίδου: «Παλεύουμε για να επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς»

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει τη μεσαία τάξη και «να επαναφέρει τη σωστή...

Έξαλλοι με τον Παναγιωτόπουλο οι στρατιωτικοί!

Οι Ελληνες στρατιωτικοί περίμεναν επί τριάμισι χρόνια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για...

Στο όριο του νόμου το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη!

Το 'πε και το 'κανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εναν μήνα πριν από την προκήρυξη...

Άννα Καραμανλή – Γιώργος Βαρεμένος: Η θανατοκάπηλη και ο ψευτόμαγκας

Από χθες το πρωί τα social media «χωρίστηκαν» σε δυο «φυλές». Ανάλογα με το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Δύσκολες ώρες για την Πάολα – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ανησυχία στους θαυμαστές της Πάολα έχει προκαλέσει η είδηση...

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Αλληλοσπαραγμός: Βορίδης κατά Θεοδωρικάκου, Χρυσοχοΐδη, Νικολάου!

Η κυβέρνηση σπεύδει ασθμαίνουσα να απαγορεύσει το κόμμα Κασιδιάρη,...
spot_img

NEWSROOM