5/12/2021

Το πουλέν που έγινε…βαρίδι!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Για τις πλημμύρες στην Αττική φταίει ο... Μεταξάς «επειδή το 1939 έθαψε τον Ιλισό»!

Ξεκίνησε ως πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για τον πρωθυπουργό αλλά και για ολόκληρη τη Ν.Δ.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνονται πλέον οι πιο αρνητικές παραστάσεις και εικόνες για τη σημερινή κυβέρνηση…

Υστερα και από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να ορίσει τη μεθεπόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ως ημέρα συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πέτσας αποκτά ήδη τον ρόλο του οιονεί «κατηγορουμένου» για τις ομώνυμες «λίστες», με τις οποίες μοιράστηκαν πάνω από 20.000.000 ευρώ (από το σύνολο των σχεδόν 42.000.000 ευρώ) σε μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Πρώτη υπόθεση

Αυτή είναι και η πρώτη υπόθεση που έρχεται προς διερεύνηση από εξεταστική επιτροπή μετά το 2019 και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης,
κάνοντας χρήση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Πολιτικά, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι γύρω από την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε, επίσης για πρώτη φορά, ενιαίο
αντιπολιτευτικό μέτωπο, οδηγώντας τη Ν.Δ. όχι απλώς στην απομόνωση αλλά και στην υποχρέωση να πιει το πικρό ποτήριον της εξεταστικής, αφού συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 θετικές ψήφοι.

Αν και η απόφαση για τη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την πανδημία ήταν μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται προσωπικά σε
ιδιαίτερα δυσχερή θέση διότι εκείνος ήταν που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναλάβει την υλοποίησή της και την κατανομή των κονδυλίων. Εξ ου και καθιερώθηκε ο όρος «λίστες Πέτσα». Καθώς, μάλιστα, στην πορεία αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα για τα εντελώς αυθαίρετα -ακόμη και αμφισβητούμενης νομιμότητας- κριτήρια με τα οποία είτε μοιράστηκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων μέχρι και σε έντυπα μηδενικής αναγνωσιμότητας ή σε εντελώς ανύπαρκτες ιστοσελίδες είτε αποκλείστηκαν άλλα που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι κατά την πορεία της διερεύνησης θα υπάρξει εξειδίκευση και εξατομίκευση των ευθυνών.

Θα γκρεμιστεί το σύστημα

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο και από τον τυχόν εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, πέραν των υπολοίπων, ανησυχούν για τον πολιτικό απόηχο της έρευνας και για το λίαν πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν στο φως καταλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία που θα επεξηγούν γιατί η κυβέρνηση διαθέτει, στην πραγματικότητα, αυτή την προκλητική -και συχνά αναντίστοιχη με τις πραγματικές καταστάσεις– στήριξη από τα media αλλά και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Μπορεί επίσης εν είδει αντιπερισπασμού η Ν.Δ. να επιμένει η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο ο συμψηφισμός με το παρελθόν θα αμβλύνει τις εντυπώσεις για την τελευταία διετία.

Προσωπικό τέλος

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και για την προσωπική του πολιτική τύχη. Ηδη, μολονότι ανήκει έως σήμερα στον στενό περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου, οι συμπάθειες προς το πρόσωπό του είναι εξαιρετικά περιορισμένες στους κόλπους της Ν.Δ. Και σε αυτό έχει «συμβάλει» η αρκούντως αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά του, όπως του καταλογίζεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Ομως, πέραν αυτού ανησυχεί έτι περαιτέρω, καθώς πληροφορείται ότι υπάρχουν φωνές που λένε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, πέραν της γενικής πολιτικής κάλυψης, ο κ. Πέτσας θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του για τους συγκεκριμένους και επιμέρους χειρισμούς που έκανε.

Αποδιοπομπαίος

Ετσι, από αδύναμος κρίκος που είναι μέχρι στιγμής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο και να χρεωθεί αυτός το (τουλάχιστον πολιτικό και θεσμικό) σκάνδαλο της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος με μη διαφανείς, μεροληπτικούς όρους και υπό συνθήκες νόθευσης της λειτουργίας του Τύπου και των δημοκρατικών θεσμών υπό το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών».

Εισαγγελική έρευνα

Αλλωστε, εκτός από τη Βουλή για τον κ. Πέτσα (όπως και για τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη) επελήφθη η Οικονομική Εισαγγελία ύστερα από μηνυτήρια αναφορά 48 πολιτών. Η έρευνα για συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τους δύο υπουργούς η δικογραφία, όπως αποκαλύφθηκε, έχει σταλεί
στη Βουλή και το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, μέσω αιτήματος 30 βουλευτών, παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Η υπερπροβολή τον οδηγεί στην αμετροέπεια και σε συνεχείς γκάφες

Για τους μυημένους στα εσωκομματικά της Ν.Δ. ο κ. Πέτσας, παρά τη φήμη του, δεν ήταν ανέκαθεν «μητσοτακικός». Ξεκίνησε (λόγω κοινής καταγωγής από τη Φθιώτιδα) ως συνεργάτης του Χρ. Σταϊκούρα και μεταπήδησε στην πλευρά Μητσοτάκη μετά το 2015. Κι όταν αποχώρησε ο Μιχ. Μπεκίρης από διευθυντής του γραφείου του, πήρε τη θέση του….
Στην πιο ανώδυνη φάση της κυβερνητικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης για να «προστατεύσει» τον κ. Πέτσα όταν φούντωσαν οι αντιδράσεις για τις λίστες τον μετακίνησε στο υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτή υπουργό αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επιρροή έναντι του Μ. Βορίδη, με τον οποίο άλλωστε οι σχέσεις είναι εύθραυστες.

Υπερπροβολή

Ο ίδιος συνέχισε να εμφανίζεται και να κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού ως άτυπος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι κακές γλώσσες των κυβερνητικών διαδρόμων υποστηρίζουν ότι αυτή η διαρκής προβολή -που συχνά παίρνει και τον χαρακτήρα… αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των συναδέλφων του- δεν είναι άσχετη με τις προνομιακές σχέσεις που ανέπτυξε όταν διαχειριζόταν τις λίστες για την πανδημία. Αλλοι πάλι λένε ότι ως
εκ της θέσεως αυτής αρέσκεται και σε αποκλεισμούς, ενώ η ΕΡΤ πιο συχνά ίσως από κάθε άλλον καλύπτει τις δραστηριότητές του.

Αυτή η υπερέκθεση, όμως, μάλλον έχει καταλήξει να τον βλάπτει, καθώς η πολιτική οίηση τον οδηγεί και σε συνεχή ατοπήματα και χοντρές γκάφες. Η πιο πρόσφατη ήταν όταν μετά τις πλημμύρες στη βόρεια Εύβοια απεφάνθη προκλητικά, μέσω της τηλεόρασης του Σκάι, ότι «δεν πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες στη θάλασσα με τα καμένα», προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του Γ. Αυτιά. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί παραδεχόμενος ότι η δήλωσή του ήταν «άστοχη». Η αναδίπλωση, όμως, κάθε άλλο παρά ειλικρινής αποδείχθηκε αφού λίγα 24ωρα μετά επανήλθε και είπε το απίστευτο, ότι για το χάος και τις εικόνες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική εν έτει 2021 ευθύνεται ο… Ιωάννης Μεταξάς «επειδή το 1939 «έθαψε» τον Ιλισό». Αυτή η πολιτική αμετροέπεια τον έχει καταστήσει ακόμη πιο αντιπαθή στα μάτια της κοινής γνώμης και -σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα- κατακόκκινο πανί στο εσωτερικό της Ν.Δ., τα πεπειραμένα στελέχη της οποίας αναρωτιούνται με νόημα εάν είναι πιο ζημιογόνος για την κυβέρνηση από τον Αδ. Γεωργιάδη ή το αντίστροφο.

Η εικόνα αυτή δεν τον βοηθά, μάλιστα, ούτε στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, που σχεδιάζει να πολιτευτεί, επιδεικνύοντας τεράστιο άγχος. Απολύτως χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το
βράδυ της Πέμπτης στο δημαρχείο Αχαρνών -και με την παρουσία των τοπικών βουλευτών- η οργή ξεχείλισε σε βάρος τόσο του κ. Πέτσα από την κυβέρνηση όσο και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, διότι καμία ενίσχυση δεν έχει δοθεί και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει προχωρήσει «για να μη μεταβληθεί η βορειοανατολική Αττική σε νέα βόρεια Εύβοια», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος, κύριε Οικονόμου;

Την οργισμένη απάντηση του Χριστόφορου Ζαραλίκου προκάλεσε η δήθεν δήλωση καταδίκης του κυβερνητικού εκπροσώπου...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες – Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν - Πού θα είναι οι υποψήφιοι

Κύκλος Ακαδημαϊκών Βοστώνης: Διάλεξη Παυλόπουλου για τις Θαλάσσιες Ζώνες Ελλάδος – Κύπρου

Ο Οργανισμός «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» διοργανώνειδιάλεξη με ομιλητή τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής...

Σήψη και παρακμή πέριξ του Μαξίμου 

Οι λειτουργίες της δημοκρατίας στον γύψο για το «γενικό καλό»!

Απασφάλισε ο Κύρτσος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Διέβη το Ρουβίκωνα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος με την σφοδρή επίθεση...

Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως ιδανική σύνθεση της πολιτισμικής συνεισφοράς της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και...

«Ρουκέτα» Γιώργου κατά Λοβέρδου!

Παραμονές των εκλογών επέλεξε να ρίξει την ρουκέτα κατά του Ανδρέα Λοβέρδου ο Γιώργος...

Όταν ο Κυριάκος «καλωσόρισε» την Amazon

Η επένδυση της Amazon Web Services στη χώρα μας, με την οποία η εταιρία...

Μπογδάνος και Λατινοπούλου «άστραψαν και βρόντηξαν» για την… άφυλη «κατήχηση» παιδιών από την ΠτΔ!

Σκληρή κριτική άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Α' Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Αντίστροφη μέτρηση για την… «αλλαγή» στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα ψέματα τελείωσαν για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Αύριο, από την Ανατολή...

Καζάνι που βράζει η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, με ευθύνη Μητσοτάκη

Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα η έκρηξη που θα παρασύρει τα πάντα, όμως...

Κύριε Μητσοτάκη, έχετε μετατρέψει τη χώρα σε «Σόδομα και Γόμορρα»!

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του στενού συμβούλου και φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Γεωργιάδη,...

Η ενόχληση του Μαξίμου για την πρόταση της Μίνας Γκάγκα

Μπορεί η Μίνα Γκάγκα να τα έχει βρει μια χαρά με τον Θάνο Πλεύρη,...

Ανεπίτρεπτη σιωπή της Μενδώνη για τον Ζαραλίκο: Τσιμέντο να γίνει ο πολιτισμός!

Προκαλεί τεράστια εντύπωση η παρατεταμένη σιωπή της αρμόδιας υπουργού, Λίνας Μενδώνη για τα όσα...

Η πρόταση Τσίπρα για ασφαλή σχολεία

Την ανάγκη λήψης μέτρων αραίωσης των τμημάτων και αλλαγής του πρωτοκόλλου του 50%+1 λόγω...

Παναγιώτης Πικραμμένος: «Πάγωσε» η Ελλάδα από τη στάση του απέναντι στα ατομικά δικαιώματα!

Απίστευτες δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Θα προτιμούσα να σώσω μια ανθρώπινη ζωή, παρά να πω ότι υπήρξα δημοκράτης»

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τάνια Τσανακλίδου για Σάσα Σταμάτη: «Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε με μπράβους στην παράσταση»

Με μια λακωνική αλλά πύρινη ανάρτηση, η μεγάλη ερμηνεύτρια...

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης 

Η νυχτερινή επίσκεψη ανήλικων αλλοδαπών στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και τα υπολείμματα ναρκωτικών σε βάζο

Καταπέλτης για τα τιμωρητικά μέτρα ο καθηγητής Ιωαννίδης: «Ζητήστε τώρα συγγνώμη για τα λάθη σας»!

«Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι»

Στην εντατική ο Γιώργος Τράγκας που νοσεί από κορωνοϊό

Επιδεινώθηκε η υγεία του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος νοσεί...

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Η ενόχληση του Μαξίμου για την πρόταση της Μίνας Γκάγκα

Μπορεί η Μίνα Γκάγκα να τα έχει βρει μια...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ