Νίκος Δένδιας: Τη Δευτέρα υπογράφει διμερή συμφωνία με τη Βρετανία

Θα περιλαμβάνει άμυνα και εξωτερική πολιτική

Must Read

Την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας με τη Βρετανία προαναγγέλει ο Νίκος Δένδιας ενόψει της επίσκεψης του στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

«Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου θα συναντηθώ στο Λονδίνο με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και θα υπογράψουμε διμερή Συμφωνία – Πλαίσιο, η οποία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

 

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων» εξηγεί σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Νίκος Δένδιας.

Εστιάζοντας στη συμφωνία αυτή με τη Βρετανία, «μια χώρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ανεξαρτησία, μία χώρα με την οποία πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη

Αναφερόμενος στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Αναλυτικότερα, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε εκ νέου σαφές, πως οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, είναι καθαρά αμυντικής φύσης και προσθέτει πως «για τον λόγο αυτό μας προκαλεί εντύπωση η ιδιαίτερα έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει την προκλητική ρητορική εναντίον της χώρας μας. Η ρητορική αυτή είναι τόσο απαράδεκτη, όσο και αδικαιολόγητη. Εκτός και εάν η Τουρκία βλέπει εαυτόν ως οιονεί επιτιθέμενο».

Επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, διαμηνύει πως «εφόσον υπάρξει υποτροπή στην τουρκική συμπεριφορά, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Στόχος, όπως αποσαφηνίζει, είναι να δοθεί ένα σαφές μήνυμα, ότι η παρούσα τουρκική συμπεριφορά, η οποία πλέον ξεφεύγει της κοινής λογικής, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ – Γαλλία θωρακίζουν τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές

Αναδεικνύοντας τη σημασία των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως καταρχήν θωρακίζουν περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, από όπου και εάν προέρχονται και επισημαίνει ότι αμφότερες αποτελούν σημαντικές ψηφίδες στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Επιπροσθέτως, αναφέρεται και στον ιδιαίτερο συμβολισμό των συμφωνιών, παρατηρώντας ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ασπάζεται τις ίδιες αξίες, διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό και «ηγετικό ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας, σε μια περίοδο που το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στρέφεται προς άλλες περιοχές πέραν της Ευρώπης, επισημαίνει πως τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να σταθμεύσουν δυνάμεις στο έδαφος τους, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επενδύσουν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στην Ελλάδα.

Αποτιμώντας τη σύναψη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, τονίζει πως αποτελεί σημαντική ελληνική επιτυχία, η οποία πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα τις εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα, «όχι υπό στενό ελληνο-κεντρικό πρίσμα και με απαρχαιωμένες ιδέες, όπως δυστυχώς κάνουν διάφορες φωνές στην αντιπολίτευση, οι οποίες αναζητούν ματαίως δικαιολογίες για να μην παραδεχθούν την επιτυχία αυτή».

Όσον αφορά στη διάσταση της συμφωνίας με τη Γαλλία κατέστησε σαφές ότι «η προσπάθεια που καταβάλλει, τόσο η χώρα μας, όσο και η Γαλλία, είναι απολύτως συμβατή με την ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This