Δευτέρα 14/6/2021

O Χατζηδάκης «ξεσπαθώνει» για την αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι

Για την απουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό από τα 38 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων, δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν.

«Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν, επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών δόθηκαν άδειες μόνο για 342».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πώς η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και σύντομα θα φέρει διάταξη στη Βουλή για την 5ετή απαλλαγή των πληγέντων από τον ΕΝΦΙΑ.

«Μιλάμε για ένα μεγάλο εθνικό δράμα και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα. Ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Απέναντι στη συνείδησή μας ήταν υποχρέωση να κινηθούμε με ταχύτητα και είναι δική σας υποχρέωση να μας ελέγχετε για το αν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Ό,τι κάναμε το κάναμε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα προωθούμενα μέτρα στοχεύουν στην:

  • Υλοποίηση άμεσων δράσεων για πρόληψη κινδύνων όπως απομάκρυνση αμιάντου και καύσιμης ύλης
  • Κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου
  • Σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την ανάπτυξη της περιοχής.
  • Παράταση κατά ένα έτος στις προθεσμίες ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποφυγή κατασχέσεων.
  • Ταχείες διαδικασίες – συνοπτικός διαγωνισμός εως 30 Ιουνίου 2020 για ολοκλήρωση έργων και υποστηρικτικών ενεργειών για άμεση αποκατάσταση περιοχής όπως οδικά έργα, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κ.α.
  • Συμπλήρωση της Υπουργικής Απόφασης για τον ειδικό λογαριασμό. Προβλέπονται όροι για διαφανή λειτουργία εταιρείας και περιλαμβάνεται και το καταστατικό της εταιρείας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ