Για εθνικά και… αιολικά ο Κυριάκος στο Λονδίνο

Τα Ελληνοτουρκικά, η επίλυση του Κυπριακού και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υπεράκτια πάρκα ανεμογεννητριών στο τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον

Must Read

Το τετ α τετ που θα έχουν την προσεχή Τρίτη Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο θα είναι το δεύτερο μέσα σε ένα πεντάμηνο. Η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας ήταν τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο τον τουρισμό.

Αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Βρετανία, επί τάπητος θα βρεθούν μια σειρά καυτών θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του Brexit και με φόντο την πρόσφατη υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών της συμφωνίας για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, το εμπόριο, οι μορφωτικές σχέσεις και οι επενδύσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον ομόλογό του τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θα διαμηνύσει ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις στο εν λόγω θέμα, ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία. Εν προκειμένω, μάλιστα, πρόσφατα η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης Γουέντι Μόρτον δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκάθαρα στηρίζει την επιλογή της «διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» για τη λύση του Κυπριακού, όπως, άλλωστε, έχει οριστεί και από τα Ηνωμένα Εθνη και όχι τη λύση της συνομοσπονδίας.

Η ελληνική πλευρά, πέραν τούτου, αναζητά από τη Βρετανία τεχνογνωσία σε θέματα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, την οποία θέλει να αναπτύξει στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης «πράσινης ανάπτυξης» που οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αιχμή του δόρατος την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα των συναντήσεών του περιλαμβάνονται, εξάλλου, επαφές με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, στους οποίους ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει το νέο ευνοϊκό -όπως θα το χαρακτηρίσει- περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας στη Μεγάλη Βρετανία, από τους οποίους θα ζητήσει να συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, ψηφίζοντας για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η συμφωνία θεωρείται μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι -πέρα από μέλος του ΝΑΤΟ- και πυρηνική δύναμη, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Δένδιας: Ευκαιρία το Brexit

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ομόλογό του Λιζ Τρας στις 25 Οκτωβρίου, «δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα είναι μια ευκαιρία για στενότερες διμερείς σχέσεις». Και αυτό θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθεί και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως βρετανικά μέσα σχολίασαν την υπογραφή της συμφωνίας των δύο χωρών ως απόδειξη ότι η Βρετανία στη μετά Brexit εποχή συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους παλιούς εταίρους της. Την ίδια στιγμή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «το στρατηγικό διμερές πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας». Επισήμανε δε πως «οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This