25/1/2022

Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ κάνουν «γαργάρα» την… κατάληψη του μισού Αιγαίου από τον Ερντογάν!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η αδρανής Ελλάδα επιτρέπει στην καταρρέουσα Τουρκία την παρατεταμένη (και παράνομη) δέσμευση του Κεντρικού Αιγαίου και την αμφισβήτηση από πλευράς της τής ελληνικής κυριαρχίας και τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχειρούν διπλωματικό μαραθώνιο διεθνούς ενημέρωσης, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των κρατών που στηρίζουν την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και απειλή στην εθνική κυριαρχία και εθνικά δικαιώματα.

  • Από την
    Κύρα Αδάμ

Η κυβέρνηση αποσπά δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης (ενίοτε με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις εν καιρώ ειρήνης), ενώ όλοι ξέρουν ότι δεν θα επαναληφθούν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν πρόκειται να αποδεχθεί απόπειρα σφετερισμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Όμως, οι βαρύγδουπες αυτές δηλώσεις διαψεύδονται αμέσως και σε καθημερινή βάση από την Τουρκία.

Η αιμορραγούσα οικονομικά Τουρκία (μόλις την Πέμπτη ο πρότινος εχθρός της Αγκύρας, το Ριάντ, ανακοίνωσε επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στην Τουρκία) δίνει απανωτά στρατιωτικά ρεσιτάλ (one man’s show), σε μεγάλη έκταση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην καρδιά του Αιγαίου, στέλνοντας συστηματικώς στα άχρηστα την ελληνική κυριαρχία, τα σχέδια πτήσης, την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SAR) και ό,τι άλλο επιθυμεί και επιλέγει ο Ερντογάν, με τη χλιαρή έως ανύπαρκτη ελληνική αντίδραση.

Δύο ασκήσεις

Πρόσφατο γεγονός, ο πρώτος προεόρτιος χριστουγεννιάτικος μποναμάς της Τουρκίας είναι η διενέργεια ταυτοχρόνως στο μέσο του Αιγαίου δύο ειδών τουρκικών ασκήσεων, από τον Νοέμβριο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει αγγελίες για την εκτέλεση τουρκικών συνδυασμένων επιχειρήσεων (ASFAO) και συνδυασμένων επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), και περιβάλλοντος, στο Κεντρικό Αιγαίο, από 12 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα δεν εξέδωσε τις σχετικές αγγελίες και κατά το συνήθειό της η Άγκυρα εξέδωσε μόνη της, παράνομα, αυτές τις αγγελίες μέσα στο FIR Αθηνών, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα ότι «δεν συνεργάζεται» όπως προβλέπει η διεθνής νομιμότητα (ΙCAO-OHE).

Όπως φαίνεται στον χάρτη που δημοσιεύουμε, η περιοχή Νο2 των συνδυασμένων τουρκικών αεροναυτικών επιχειρήσεων (ASFAO) καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε Σκύρο, Ψαρά, Καλόγηροι, Αντίψαρα, γεγονός που εξαφανίζει την ελληνική κυριαρχία των 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου. Δηλαδή η Τουρκία καθιστά ανύπαρκτα τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς ότι αποδέχεται μόνο τα 6ν.μ. χωρικών υδάτων και εθνικού εναερίου χώρου.

Η κυβέρνηση, μολονότι δηλώνει διεθνώς ότι η περιοχή Νο2 καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, παρά ταύτα ουδέν πράττει (νομικά και επιχειρησιακά) για να τη διασφαλίσει, με αποτέλεσμα η ελληνική κυριαρχία να μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι και σε διεθνή θάλασσα.

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που η Άγκυρα καταλαμβάνει το Κεντρικό Αιγαίο για εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων (ASFAO). Επί 42 ημέρες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2020, η Τουρκία εγκαινίασε επιχειρήσεις ASFAO στο Κεντρικό Αιγαίο και μάλιστα και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνική κυριαρχία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε «να την πάρει το ποτάμι» εκείνη την προκλητική και επιθετική κίνηση της Τουρκίας και δεν έκανε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να τείνουν να μετατραπούν σε τουρκικά κεκτημένα.

Ίδια απραξία και τώρα από την κυβέρνηση

erdogan 1
Ο Ερντογάν κάνει τα κουμάντα του στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση τα… στραβά μάτια

Ο Ερντογάν επανέλαβε τώρα τις συνδυασμένες επιχειρήσεις ASFAO στο Κεντρικό Αιγαίο και η κυβέρνηση απάντησε με την ίδια απραξία, που αγγίζει το όριο της επικίνδυνης αδιαφορίας. Και τούτο διότι με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν διασφαλίζει τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, που καθορίστηκαν το 1931.

Όμως, ανυπαρξία των 10ν.μ. εθνικού εναερίου χώρου μπορεί να στείλει στον πάτο του Αιγαίου την ΑΟΖ, ΥΦ, SAR, Αλιεία, FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, κ.λπ. και τούτο διότι όλα βασίζονται στην ελληνική κυριαρχία. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίζει την Τουρκία με την ύψιστη γαλατική ευγένεια και με αντιδράσεις όσο το πάτημα γάτας Αγκύρας.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μόνη της ρήγματα και ερωτηματικά για την πολιτική της, διότι δεν μπορεί να ζητά επιμόνως την έμπρακτη συμπαράταξη και συμπαράσταση τρίτων χωρών απέναντι στις προκλήσεις και απειλές στην εθνική κυριαρχία της που δέχεται μονίμως από την Τουρκία, και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση να μην τολμά να αντιδράσει και να καταγγείλει την Τουρκία διεθνώς και νομίμως.

Η ευγένεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν αποτελεί μάλλον παγκόσμιο φαινόμενο που δρα σε βάρος της χώρας. Και τούτο διότι η Αθήνα δηλώνει διεθνώς με την Αγγελία Α 3812/21 ότι η τουρκική άσκηση ASFAO καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία και ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ με το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (MOU).

notam

Η κυβέρνηση, δηλαδή, ντρέπεται (;) να καταγγείλει την Τουρκία ότι παραβιάζει ασυστόλως το σύνολο του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, τη στιγμή κατά την οποία:

  • Η Τουρκία παραβιάζει ελληνική εθνική και θρησκευτική εορτή κατά τη διάρκεια της άσκησης από 12 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2021. Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η άσκηση ASFAO ενεργοποιήθηκε από τις 06.00. Τέτοιες ασκήσεις σε περιόδους θρησκευτικών- εθνικών εορτών απαγορεύονται ρητώς από το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο έχει τηρηθεί πολλές δεκαετίες.
  • Η άσκηση ASFAO ενεργοποιείται για 40 ημέρες. Το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ απαγορεύει τη δέσμευση περιοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Παράλληλα, το Μνημόνιο και ο ICAO απαγορεύουν κατάληψη κυριαρχίας.

Όλα αυτά η κυβέρνηση τα έκανε «γαργάρα».

Η Τουρκία παγιώνει δικαιώματα SAR δυτικά του 25ου μεσημβρινού

Η τουρκική περιοχή SAR-1 (στον χάρτη) περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία σε βάρος της Ελλάδας, όπως ακριβώς και στην άσκηση ASFAO, θέτοντας κατ’ επανάληψη την ελληνική κυριαρχία, τα σχέδια πτήσης, το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης την περιοχή SAR, κ.λπ. στα άχρηστα.

Για την περιοχή SAR-1 σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • Με την άσκηση – περιοχή SAR-1 η Τουρκία παγιώνει, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας της Αθήνας, δικαιώματα ελέγχου περιοχής SAR ακόμα και δυτικά του 25ου μεσημβρινού στη μέση του Αιγαίου.
  • Η περιοχή SAR-1 είχε δεσμευθεί παράνομα από την Τουρκία από τις 12 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2021, για την οποία η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ, επισημαίνοντας την αδράνεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα.

Η Τουρκία, αφού δοκίμασε τις ανύπαρκτες ελληνικές αντιδράσεις… επανέλαβε με πλήρη άνεση την ίδια άσκηση στην ίδια περιοχή και μέχρι το τέλος του χρόνου. Την τροποποίησε, μάλιστα, και σχεδίασε και εκτελεί περισσότερη SAR σε διαδρομή που αποτυπώνεται στον χάρτη με κόκκινη ευθεία γραμμή μέσα στην περιοχή 1. Η διαδρομή αυτή βρίσκεται εντός της περιοχής ASFAO, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για αναχαιτίσεις, λόγω της μη κατάθεσης σχεδίων πτήσης.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η υπό κατάρρευση Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει ένα «τυχαίο» ατύχημα στο Αιγαίο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Βίος και πολιτεία ενός καιροσκόπου της πολιτικής

Από το Δ.Σ. του ΟΤΕ και τις κατηγορίες για τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ και από εκεί «alter ego» του πρωθυπουργού και εμπνευστής του φιάσκου με το «επιτελικό κράτος»

Προσπάθησε να τα «μαζέψει» η βουλευτής της ΝΔ για τα πρόστιμα στους εγκλωβισμένους οδηγούς

Η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, με δήλωσή της προσπάθησε να «μαζέψει» τα...

Δήλωση – καταπέλτης του Νίκου Ανδρουλάκη: Πολιορκεί την κυβέρνηση όπως τα Νάζγκουλ την Μίνας Τίριθ

Την καυτή ανάσα του Νίκου Ανδρουλάκη νιώθουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο όποιος έχει...

ΕΟΔΥ: Αρχειοθέτησαν… νύχτα το σκάνδαλο με τα διπλά βιβλία! 

Οσμή... κουκουλώματος αναδίνει το «κλείσιμο» από τη Δικαιοσύνη της υπόθεσης με τα παράλληλα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων

Κράτος – Μουμτζής

Ο Σάκης Μουμτζής είναι υπαρκτό πρόσωπο. Για την ακρίβεια, είναι δημοσιογράφος. Αν και οι...

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Παπακώστα, στον Ζυγό FM 100:«Υπήρξε...

Πυρ ομαδόν για το επικοινωνιακό διχίλιαρο της Κυβέρνησης: «Γελοιότητα…»

Η κυβερνητική διαρροή για αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό στην Αττική Οδό,...

Συγκυβέρνηση με υπόδικους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκυβερνά με τον Μένιο Φουρθιώτη. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τα...

Ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με το διχίλιαρο, προσπαθώντας να συγκαλύψουν κακουργηματικές ευθύνες

Η έγκαιρη πρόβλεψη του Νίκου Χαρδαλιά με τις τεράστιες ευθύνες των ιδιωτών - διαχειριστών...

Πάνε να καλύψουν επικοινωνιακά το φιάσκο: Διαρρέουν αποζημιώσεις 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο στη Αττική Οδό

Αντί να «πέσουν κεφάλια» και να «σηκωθούν μανίκια», ώστε το ανεπανάληπτο φιάσκο που ζήσαμε...

«Ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα»

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τους...

Η κυβερνητική απάντηση στην οργή και την ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων: «Θα, θα, θα…»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν λιώσουν τα χιόνια θα μπορέσουν οι πολίτες να...

Νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας

Στις πάντα φιλόξενες για τους «απόστολους του μαρασμού» συχνότητες του τουρκικού πρακτορείου TRT World...

Νέα πρόκληση της Άγκυρας με μπαράζ υπερπτήσεων

Στα όρια του παραλόγου κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις με...

Πανελλήνια οργή: Έσπρωχναν ασθενοφόρο υβρίζοντας τον πρωθυπουργό…

Άλλο ένα βίντεο από τα εκατοντάδες που έχουν γεμίσει τι διαδίκτυο. Έλληνες πολίτες υποκαθιστούν...

Σοβαρότατη μομφή Κύρτσου κατά Γεραπετρίτη

Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος εξαπολύει νέα βέλη κατά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το...

Αγανακτισμένος ο Άκης Παυλόπουλος: «5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στην Αττική...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ