ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η βουλευτίνα που κάνει ξενύχτια πάνω από κούνια και… νομοσχέδια

Must Read

Κάνει ό,τι θα έκανε οποιαδήποτε μανούλα. Ξενυχτάει πάνω από την κούνια, θηλάζει κι αλλάζει πάνες. Η διαφορά της όμως είναι ότι μπορεί να νομοθετήσει ξεκάθαρα για τη μητρότητα και το δημογραφικό, καθώς είναι βουλευτής που μόλις γέννησε το μωρό της.

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου επέστρεψε με την μπέμπα της στο σπίτι από το μαιευτήριο, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Αννα Ευθυμίου ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso» μιλώντας ως «πρώτη φορά μαμά στη Βουλή»!

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Η Αννα γέννησε την περασμένη εβδομάδα ένα κοριτσάκι 3.620 γραμμαρίων. Είναι το δεύτερο παιδί μετά τον 6χρονο γιο της, τον Χρήστο.

Η νεοεκλεγείσα βουλευτής, η οποία σήκωσε το βάρος των εκλογών σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, κατεγράφη ως η τρίτη εν ενεργεία εγκυμονούσα βουλευτίνα στην ελληνική Βουλή μετά τη Μίκα Ιατρίδη, βουλευτή Δωδεκανήσων της Ν.Δ., και τη Νάντια Γιαννακοπούλου του Κινήματος Αλλαγής, που ήταν οι πρώτες εγκυμονούσες μία δεκαετία πριν.

Η Αννα περνά την περίοδο της λοχείας ξενυχτώντας με το νεογέννητο αλλά και τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα, τα οποία βάσει του Κανονισμού της Βουλής ασκεί με επιστολική ψήφο.

Η ίδια πιστεύει ότι μια γυναίκα που θέλει παιδί καθοδηγείται από τη φύση στο ποιες και πόσες προσπάθειες θα κάνει για να το αποκτήσει, ενώ υποστηρίζει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο που απομακρύνει τα ομόφυλα ζευγάρια από την υιοθεσία είναι επαρκές.

  • Μανούλα σχεδόν λίγων ημερών. Ποια τα συναισθήματα;

Μανούλα για δεύτερη φορά. Το ότι είναι για δεύτερη φορά δεν απομειώνει τα πολύ έντονα συναισθήματα που νιώθεις, τόσο γιατί φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή που τη μεγάλωσες εννέα μήνες στην κοιλιά σου, και η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από σένα, όσο και γιατί ολοκληρώνεσαι η ίδια ως γυναίκα ακόμη περισσότερο.

  • Εκτός από την υπέροχη στιγμή της γέννησης του παιδιού, είναι και μια σκληρή δοκιμασία ο τοκετός για τη γυναίκα και το σώμα της και δεν συνηθίζεται να μιλάμε για τις δυσκολίες. Εσύ πώς το έζησες αυτό;

Πάντα μια γέννα έχει τις δυσκολίες της, ο τοκετός είναι μια επίπονη διαδικασία και φυσικά περιλαμβάνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας που εμπεριέχει, τόσο για το παιδί όσο και για την ίδια τη μητέρα. Νομίζω ότι δεν συνηθίζεται να μιλάμε για τις δυσκολίες, όχι γιατί δεν υφίστανται ούτε και γιατί οι μητέρες δεν θέλουν, απλά γιατί τις επισκιάζει το γεγονός της γέννησης. Σίγουρα και για μένα ήταν μια διαδικασία διαφορετική, δεν μπορώ να πω ότι πόνεσα ιδιαίτερα, και επίσης δέχτηκα την αμέριστη βοήθεια τόσο του επιβλέποντος ιατρού μου κ. Ι. Τζαφέτα όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής όπου γέννησα. Ωστόσο, με το που βγαίνει από τα σπλάχνα σου το νεογνό και ακούς το πρώτο του κλάμα, προσωπικά για μένα ξεχνάς τα πάντα, ό,τι ταλαιπωρία και αν είχες υποστεί. Και φυσικά πιστεύω σε αυτό που μου λέει η μητέρα μου, ότι οι πόνοι της γέννας ξεχνιούνται αμέσως, διότι σε διαφορετική περίπτωση καμία μάνα δεν θα έκανε δεύτερο παιδί.

  • Πώς διαμορφώνεται το εικοσιτετράωρό σου τώρα με το μωρό; Το θηλάζεις;

Το εικοσιτετράωρό μου έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολο, με λίγες ώρες ύπνου και μεγάλη υπομονή. Ευτυχώς, η μπέμπα μας είναι ακόμα πολύ ήσυχη και βοηθάει τη μαμά της. Τη θηλάζω, γιατί θέλω να της δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ, και θα προσπαθήσω να το συνεχίσω πάντα στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνεται η ζωή μου.

  • Πώς τοποθετείσαι απέναντι στις γυναίκες που στην πορεία απόκτησης ενός παιδιού κάνουν δεκάδες εξωσωματικές και δέχονται φάρμακα, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους; Τελικά πρέπει να γίνεται αυτό;

Οταν αποτελεί επιλογή σου να αποκτήσεις ένα παιδί, αυτό αναγκαστικά συνεπάγεται και θυσίες, είτε για να το αποκτήσεις είτε σίγουρα αφού το αποκτήσεις. Συμμερίζομαι απόλυτα τη λαχτάρα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί, διότι στην περίπτωση αυτή είναι κάτι ενστικτώδες. Αλλά η προσπάθεια για εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές. Ωστόσο, θεωρώ ότι το πόσο θα υποβληθεί μια γυναίκα σε δοκιμασίες ιατρικές για να αποκτήσει ένα παιδί είναι καθαρά προσωπικό της θέμα, που δεν επιδέχεται κριτική, διότι μέσα της καθοδηγείται από την ίδια της τη φύση.

  • Πώς θα συνδυαστεί ο ρόλος της βουλευτού με αυτόν της μητέρας δύο πολύ μικρών παιδιών; Ο μικρός θα πάει σχολείο;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί. Παράλληλα, όμως, η ολοκλήρωση της οικογένειάς μου συμβάλλει και στην ολοκλήρωση της πολιτικής μου πορείας, διότι πιστεύω ότι η οικογενειακή ευτυχία συμβάλλει και στην πολιτική ισορροπία. Εξάλλου στη ζωή μου, στα 13 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική από σημαντικές κομματικές θέσεις, ποτέ δεν άφησα και τη μάχιμη δικηγορία, που αποτελεί το μέσο βιοπορισμού και καταξίωσής μου. Πιστεύω όμως ότι με σωστό προγραμματισμό και πολλή δουλειά μπορούν όλα να συνδυαστούν.

Ευτυχώς, ο μεγάλος μου γιος έχει μεγαλώσει, είναι πλέον έξι χρονών και πάει στην α’ δημοτικού, γεγονός που λίγο διευκολύνει τις καταστάσεις. Προς το παρόν, πέρα από την οικογένειά μου, θέλω διακαώς να ασχοληθώ και με τα νέα μου καθήκοντα ως βουλευτής, που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για μένα.

Áãéáóìüò êáé ïñêùìïóßá ôçò íÝáò ÂïõëÞò, ôçò ÉÇ’ ÊïéíïâïõëåõôéêÞò Ðåñéüäïõ ôçò ÅëëçíéêÞò Äçìïêñáôßáò, ôçí ÔåôÜñôç 17 Éïõëßïõ 2019.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
  • Με βάση την εμπειρία σου ως μαμά νομίζεις ότι είναι θεμιτό να υιοθετούνται παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια;

Πιστεύω ότι το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας έχει λάβει υπόψη του όλες τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και τις σχετικές δομές, και για τον λόγο αυτόν εκτιμώ ότι προς το παρόν είναι επαρκές.

  • Τι είναι αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη σου ώστε να προωθηθεί η μητρότητα;

Το δημογραφικό είναι για μένα ένα από τα κορυφαία και μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας και για τον λόγο αυτόν η μητρότητα πρέπει να στηριχθεί από το κοινωνικό κράτος. Και αυτό οφείλει να γίνει τόσο με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των νέων οικογενειών και κάθε παιδιού που γεννιέται όσο και με μέτρα στήριξης των υπαρχουσών κοινωνικών δομών, όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί. Σαφώς πρέπει να στηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες τόσο οικονομικά όσο και με άλλου είδους κίνητρα, διότι πραγματικά στην εποχή της κρίσης οι οικογένειες αυτές επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο για όλη την ελληνική κοινωνία και οφείλουν να επιβραβευτούν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα πολύ ψηλά το θέμα του δημογραφικού.

  • Ποιος ο ρόλος του συζύγου σε όλη αυτή τη διαδικασία της γέννησης του παιδιού;

Το καλύτερο δώρο που μου έχει κάνει ο σύζυγός μου είναι η αμέριστη στήριξή του όλα αυτά τα 23 χρόνια που είμαστε μαζί. Στέκεται δίπλα μου και με στηρίζει με θυσίες, προσφέροντας τα μέγιστα στην οικογένειά μας.

  • Ενισχύει μια σχέση ένα παιδί ή τη φρενάρει;

Βιωματικά απαντώντας, ένα παιδί τη σχέση του ζευγαριού την εξελίσσει. Σίγουρα στην αρχή υπάρχουν εντάσεις, γιατί υφίσταται άγνοια στη διαχείριση κυρίως των ζητημάτων που αφορούν το πρώτο παιδί. Στη συνέχεια οι ισορροπίες όμως βρίσκονται και όλη αυτή η διαδικασία κάνει το ζευγάρι πιο ώριμο, πιο συνεκτικό μεταξύ του και πιο δυνατό.

  • Με ποιον κοινοβουλευτικό τομέα θα ασχοληθείς και πότε θα επιστρέψεις στη Βουλή;

Από τον Κανονισμό της Βουλής δικαιούμαι να ψηφίζω με επιστολική ψήφο έναν μήνα πριν και έναν μήνα μετά τον τοκετό. Επομένως σύντομα θα επανέλθω στη Βουλή. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου αλλά και τώρα μετά τον τοκετό συνεχώς ενημερώνομαι για την καθημερινή πολιτική δράση, έχω μελετήσει ενδελεχώς όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που ψηφίσαμε ως σήμερα και φυσικά είμαι παρούσα στο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης μου και πάντα δίπλα στους συμπολίτες μου. Εκ του επαγγέλματός μου έχω ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Ετσι συμμετέχω στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που αποτελείται από τους τομείς της εργασίας και της υγείας. Και οι δύο είναι εξαιρετικά κρίσιμοι τομείς, ιδίως για τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

  • Γνωρίζεις πολύ καλά τα δημοτικά θέματα της Θεσσαλονίκης. Ποια η γνώμη σου για τον νέο δήμαρχο, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Η θητεία μου στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Μάλιστα, συνέπεσε να είμαστε μαζί με τον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα στην πρώτη του θητεία ως δημοτικού συμβούλου. Επομένως, είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά ότι έχει μεράκι για την πόλη μας, είναι καλός γνώστης των προβλημάτων της και έχει όλη τη βούληση να τα επιλύσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εχεις βλάχικη καταγωγή, όπως διαβάζω στο βιογραφικό σου. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που κουβαλάς εξαιτίας αυτής της καταγωγής;

Οι βλάχικες ρίζες μου είναι από την πλευρά της μητέρας μου και κρατούν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Η καταγωγή της είναι από το Σπήλαιο Γρεβενών και του πατέρα μου από την Καρδίτσα. Οι Βλάχοι διακρίνονται για το ευρύ τους πνεύμα, την εργατικότητά τους και την προκοπή τους με ό,τι καταπιάνονται. Για τα ίδια χαρακτηριστικά θα ήθελα να διακριθώ και εγώ τόσο στην πολιτική όσο και στην επαγγελματική μου πορεία.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This