Εξεταστική επιτροπή: Τακτική «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ακολούθησε ο Σκαναβής της ΕΙΗΕΑ

Όχι μόνο έκανε τον... Κινέζο, αλλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών επιχείρησε (και) να αθωώσει την κυβέρνηση

Must Read

Απρόθυμος να δώσει ουσιώδεις απαντήσεις εμφανίστηκε ο Αλέξης Σκαναβής, ο πρώτος μάρτυρας που πέρασε το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα, καθώς δήλωσε άγνοια για μια σειρά από ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση των media εν μέσω πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ρωτήθηκε επιμόνως για το εάν υπήρξαν αντικειμενικά κριτήρια που ακολουθήθηκαν στην κατανομή των χρημάτων, επέλεξε ωστόσο να υιοθετήσει μέχρι τέλους την τακτική «δεν ξέρω, δεν απαντώ». «Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω τα αντικειμενικά κριτήρια της κατανομής των κονδυλίων», κατέθεσε ο μάρτυρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, πως «μπορεί κάποιοι να αδικήθηκαν», όπως οι εφημερίδες οι οποίες «έπρεπε να πάρουν περισσότερα», όπως είπε, συνιστώντας σε κάθε περίπτωση «να μη βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Αλέξη Σκαναβή να σχολιάσει ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων από τον Ιούνιο του 2020 που έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη αδιαφάνεια» στην κατανομή των χρημάτων για τη λίστα Πέτσα Νο1, με το -ομολογουμένως όχι και τόσο στέρεο- επιχείρημα ότι όταν εξεδόθη η επίμαχη ανακοίνωση «καταπέλτης» δεν είχε αναλάβει ακόμη πρόεδρος της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο μάρτυρας επιχείρησε να αθωώσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των μίντια, λέγοντας πως αυτή «κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση», πως «σε γενική εντύπωση είναι σωστά όπως κατανεμήθηκαν τα χρήματα», πως «δεν πιστεύω ότι το κριτήριο ήταν το ότι ένα μέσο είναι φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση», ενώ αίσθηση προκάλεσε και ο ισχυρισμός του πως η δαπάνη των 20.000.000 ευρώ για την πρώτη λίστα Πέτσα «δεν ήταν και κανένα φοβερό ποσό».

Σημειωτέον πως το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό, με τη Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ να εξανίσταται, φωνάζοντας προς την πλευρά του προεδρείου «γιατί τον φέρατε εδώ, δεν ξέρει τίποτα, κάνει τον Κινέζο», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σκαναβή, αλλά και της Ν.Δ., που κατήγγειλε, διά στόματος Μπάμπη Παπαδημητρίου, «μπούλινγκ» του μάρτυρα. Η συνεδρίαση της εξεταστικής συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση της Μαρίας Αντωνιάδου, προέδρου της ΕΣΗΕΑ.

Αποχώρησε ο Βαρουφάκης! «Δεν θα νομιμοποιήσουμε την ομερτά»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε το ΜέΡΑ25 του και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από την εξεταστική

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την «ομερτά», στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο το «γαλάζιο» μπλόκο στους μάρτυρες.

Το κόμμα ενοχλήθηκε από την άρνηση της Ν.Δ. να καλέσει μάρτυρες που είχε προτείνει η αντιπολίτευση, ενώ στο στόχαστρο βάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παρωδία της συμπαιγνίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ». Το ΜέΡΑ25 υποστήριξε, ειδικότερα, πως το μείζον θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στην εξεταστική είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

«Το γεγονός ότι η ολιγαρχία ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ της χώρας δεν απασχολεί την κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε., αντιθέτως τη συμφέρει, αλλά κρίνοντας κι από τη λίστα μαρτύρων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς», ανέφερε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ο ίδιος, μιλώντας στην Ολομέλεια, είπε «καλέσαμε τους ιδιοκτήτες, απερρίφθησαν οι προτάσεις μας. Αποχωρούμε γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη θεσμική – κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες».

Να σημειωθεί πως το ΜέΡΑ25 είχε υπερψηφίσει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, και στις πρώτες συνεδριάσεις εκπροσωπούνταν στην εξεταστική από τη βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα.

Σάλος από την τροπολογία για την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ

Σάλο έχει προκαλέσει η ύποπτη τροπολογία για την κρατική διαφήμιση στα media και ειδικότερα την απευθείας σύναψη συμβάσεων του Δημοσίου με τα ΜΜΕ για την προβολή και την καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων, με την κυβέρνηση να αντικρούει τις αιτιάσεις περί σκανδαλώδους και «φωτογραφικής» ρύθμισης, λέγοντας πως με τη διάταξη απλώς βελτιώνεται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις σχετικές δαπάνες και να προστατεύσει τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως η τροπολογία στοχεύει απλώς και μόνο στη βελτίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου. «Η κατάθεση της τροπολογίας κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες χωρίς τα προβλήματα, τις γραφειοκρατίες και τις ασάφειες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να τρέξουμε άμεσα και γρήγορα μια τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη και την τρίτη δόση», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για την αναδρομικότητα που προβλέπεται, υποστήριξε πως μεγάλο κομμάτι της καμπάνιας που έχει τρέξει το προηγούμενο διάστημα, για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές να αποπληρωθεί και αυτός, όπως ισχυρίστηκε, είναι «ο βασικός λόγος που προβλέπουμε την ισχύ της τροπολογίας για όποια καμπάνια έχει γίνει από πλευράς Δημοσίου από το 2021 και μετά. Για καθαρά τεχνικούς λόγους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείστηκε, σχολιάζοντας πως «όσο και να προσπάθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι αμείλικτη. Ατράνταχτη απόδειξη των όσων καταγγείλαμε για τη ν-τροπολογία, η σημερινή ομολογία Οικονόμου ότι “η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές”», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ομολογεί «ότι στη λίστα Πέτσα ο τρόπος που μοίρασαν τα χρήματα ήταν και νομικά εσφαλμένος και αδιαφανής», προσθέτοντας πως «τώρα “πατεντάρουν” τη λίστα Πέτσα για πάσα χρήση και κατάχρηση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This