16/1/2022

Σήψη και παρακμή πέριξ του Μαξίμου 

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Οι λειτουργίες της δημοκρατίας στον γύψο για το «γενικό καλό»!

Η δυστοπία είναι εδώ! Ένα ζοφερό σκηνικό απλώνεται όλο και πιο πολύ το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο βίο της χώρας, ενώ η κοινωνία ήδη συνθλίβεται από τα διαρκή μέτρα που λαμβάνονται εδώ και ενάμισι έτος στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της «προστασίας της δημόσιας υγείας»…

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοινώνουν νέους περιορισμούς, με ολοένα πιο ανελεύθερο χαρακτήρα, τα σημάδια της παρακμής και της σήψης διαδέχονται το ένα το άλλο. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διάθεση να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν όλα αυτά, αλλά τουναντίον φαίνεται ότι υποθάλπονται από την καθεστωτική λογική, που -όλο και πιο σκληρά- αναπτύσσεται από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης.

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές, πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι αποδείξεις ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του «επιτελικού κράτους» όπως το συγκρότησε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης ήταν ο έλεγχος όλων των εξουσιών από τους ίδιους και τους συν αυτώ. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο τρόπος λειτουργίας της είναι από την αρχή κάτι παραπάνω από εμφανής για τη συγκέντρωση όλης της ισχύος στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς σε ρόλο απλών «εκτελεστικών οργάνων».

Υποβαθμισμένος εξακολουθεί να παραμένει ο ρόλος της Βουλής στα ίδια και χειρότερα επίπεδα με το παρελθόν και μόνο όταν σημειώνονται οι κλασικές κοκορομαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, για τη δημιουργία εντυπώσεων, πέφτουν πάνω της για λίγο οι προβολείς. Στο πλαίσιο αυτό είναι ευνουχισμένη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, τα μέλη της οποίας, μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιδράσουν, το γύρισαν στη λευκή απεργία και τώρα ανέλαβε -εντελώς εξωθεσμικά- τον ρόλο «χωροφύλακα» η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνεννόηση με τον αδελφό της πρωθυπουργό.

Η δικαστική εξουσία

Ο έλεγχος των εξουσιών απλώνεται και στις υπόλοιπες εξουσίες και κυρίως τη δικαστική, που -λόγω και των εξαρτήσεων που τροφοδοτεί το ισχύον Σύνταγμα- η κυβέρνηση προσπαθεί να την ποδηγετήσει με όποιο τρόπο, μπορεί καθώς και στη λεγόμενη «τέταρτη εξουσία», δηλαδή τα media, που υποκύπτοντας στα θέλγητρα κάθε είδους λίστας Πέτσα, έχει -κατά το μεγαλύτερο μέρος- παραιτηθεί από την αποστολή της.

Απολύτως ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη και με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, το έργο της οποίας -προτού καλά καλά συγκροτηθεί- εξελίχτηκε σε μια παρωδία, με εμφανή κατάληξη τη συγκάλυψη.

Η εκδήλωση της πανδημίας διευκόλυνε εκ των πραγμάτων σημαντικά αυτή την επιδίωξη, η οποία στην πρώτη φάση του υγειονομικού προβλήματος ενδεχομένως είχε μια νομιμοποιητική βάση. Στην πορεία, όμως, η προσωρινότητα μετατράπηκε σε μονιμότητα και γι’ αυτό με την επίκληση των «έκτακτων συνθηκών» δρομολογήθηκαν και εφαρμόστηκαν αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να σταθούν με τίποτα.

Η αδιαφάνεια και οι απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει πια καθεστώς, συνεχίζοντας την αμαρτωλή πρακτική του παρελθόντος και το -χειρότερο- επιβάλλοντας τη συνήθεια και την ομερτά.

Ανομολόγητος στόχος

Εν τη αφελεία του ίσως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος εκστόμισε τον βαθύτερο και ανομολόγητο στόχο όλων αυτών, κάνοντας την ανατριχιαστική δήλωση ότι «εγώ θα προτιμούσα να σώσω μια ανθρώπινη ζωή παρά να πω ότι υπήρξα δημοκράτης. Θα έπαιρνα όποιο μέτρο είναι απαραίτητο».

Η δήλωση αυτή -που έγινε στο κρατικό ραδιόφωνο- «εξαφανίστηκε» από τα μέσα ενημέρωσης πλην της «δημοκρατίας», διότι οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου αντελήφθησαν την τεράστια ζημιά μιας τέτοιας ομολογίας.

Ο κ. Πικραμμένος δεν έκανε, ωστόσο, τίποτε άλλο από το να περιγράψει -καθαγιάζοντάς το, βέβαια- αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια: Στο όνομα του «γενικού καλού» -και πολύ περισσότερο όταν πλανάται ο φόβος μιας πανδημίας, όπως αποδεικνύεται και τώρα, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που τείνει να γίνει καθολικός- η δημοκρατία και οι λειτουργίες της μπαίνουν όλο και πιο πολύ στον σύγχρονο «γύψο». Αλλο όμως να γίνεται σταδιακά, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, και άλλο να διαλαλείται κιόλας. Αυτό δεν πρόσεξε ο κ. αντιπρόεδρος…

Η έρευνα για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ και οι σχέσεις με τη Μαίρη Σαρπ

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί και οι τακτικές που εφαρμόζονται θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μνημονιακά χρόνια, όταν και τότε -με αντίστοιχα εκφοβιστικά και διλημματικά επιχειρήματα- άρχισε η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών, η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και η επιβολή ενός νέου, λανθάνοντος ολοκληρωτισμού. Από τις αρχές της πανδημίας, άλλωστε, υπήρχαν εκείνοι που είχαν προβλέψει ότι οι Έλληνες, έχοντας «σκληραγωγηθεί» με τα Μνημόνια, θα δέχονταν πολύ ευκολότερα κάθε νέο μέτρο λόγω του κορωνοϊού.

Η τρομοκρατία που ασκείται με εργαλείο τον εμβολιασμό φαίνεται να οδηγεί τώρα στο ανώτερο στάδιο του καθεστωτισμού. Με την κοινωνική οργή μεν στα ύψη, αλλά τις αντιστάσεις -λόγω και της συνεχούς κόπωσης- πεσμένες, παρατηρείται μια αποθράσυνση που δεν έχει προηγούμενο, που σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Ο μιθριδατισμός, από τη μια, και ο φόβος που καλλιεργείται καθημερινά, από την άλλη, έχουν νεκρώσει κάθε ανακλαστικό, εν μέσω μιας γενικότερης πολιτικής και κομματικής ανυποληψίας.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι αστυνομικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για εμπλοκή του εν ενεργεία αντιπροέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη Κίμωνα Ευστρατίου σε υπόθεση ναρκωτικών και όχι μόνο δεν ευαισθητοποιείται και δεν παραιτείται ουδείς, αλλά δεν ανοίγει καν ρουθούνι.

Το θέμα προσλαμβάνει και μια άλλη, πιο λεπτή αλλά και ουσιώδη διάσταση, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με την πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ, την οποία η σημερινή κυβέρνηση τοποθέτησε, αμέσως μόλις έληξε η θητεία της, στη θέση της προέδρου της νέας ενοποιημένης Αρχής, η οποία ελέγχει ζητήματα που αφορούν τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων. Και μόνο αυτά θα ήταν αρκετά για να εγείρουν σοβαρό ζήτημα σχετικά με τα κριτήρια και τις ισορροπίες, ακόμη και τις εξαρτήσεις, με τις οποίες συνδέονται και αλληλοεξυπηρετούνται η εκτελεστική εξουσία με θύλακες της δικαστικής, αλλά έχουν μετατραπεί πια σε «ψιλά γράμματα». Κι ας είναι, κατά τον τύπο του ισχύοντος Συντάγματος, ανεξάρτητες μεταξύ τους εξουσίες.

Πώς αλλιώς επίσης να εξηγηθεί η ανεκτικότητα σε φαινόμενα ασύλληπτα και αδιανόητα για άλλες εποχές, όπως η «εισβολή» μιας δημοσιογράφου και τηλεπερσόνας, της Σάσας Σταμάτη, σε σατιρική θεατρική παράσταση για να τη σταματήσει, επειδή ο ηθοποιός «τόλμησε» να πει μια ατάκα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτοφανής ισχυρισμός Ροζάκη για εθνική υποχώρηση έναντι της Τουρκίας – το ΥΠΕΞ οφείλει να διαψεύσει

Είναι δυνατόν να συζητάμε εν κρυπτώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία; Ο υπουργός εξωτερικών...

«Γελούσαν και τα αυτιά» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη βράβευσή του στην Τουρκία

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε βραβείο στην Τουρκία από αυτόν που θεωρεί ότι...

Ξανά στα «μαχαίρια» Πολάκης-ΝΔ

Για μια ακόμη φορά Παύλος Πολάκης και Νέα Δημοκρατία «συγκρούονται», αυτή τη φορά όχι...

Τα 16 κραυγαλέα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι μύθοι και οι ανακρίβειες για τις ΜΕΘ, το άνοιγμα των σχολείων, τα μονοκλωνικά, τα εμβόλια, η ακρίβεια και οι «Πρέσπες»

Θερμομέτρησαν τον Μητσοτάκη στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων – Τους άλλους… 50 που ήταν μαζί του;

Ο Πρωθυπουργός πήγε το πρωί να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, το οποίο λειτουργεί...

Στόχος του Μητσοτάκη να κλείσουν τα στόματα

Ανατιμήσεις έως 136%. Πληθωρισμός 5,1%. Ανεργία νέων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. H χώρα, πρωταθλήτρια...

Ενόχλησε τους γείτονες και ο Εθνικός μας Ύμνος!

Συνεχίζουν να στάζουν δηλητήριο και να φανατίζουν το κοινό τους κατά της Ελλάδας τα...

Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη στην Κατερίνα Μονογυιού για την τραγωδία με τον αδερφό της

Δύσκολες ώρες ζει η οικογένεια της βουλευτού Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, μετά την τραγωδία που...

Εκτός από… πίστα, μας άλλαξε και τα φώτα!

«Βλέπει ο άλλος μια σημαντική αύξηση. Θέλω να καταλαβαίνει με το που βλέπει τον...

Σάστισαν οι τηλεθεατές με τις δηλώσεις Πλεύρη για τους θετικούς στον κορωνοϊό

Άφωνους άφησε όσους παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Υγείας...

Εξεταστική Επιτροπή: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέθεσαν τα πορίσματά τους για τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις

Η πιο... σύντομη Εξεταστική Επιτροπή στην ιστορία ολοκλήρωσε σήμερα το έργο της με την κυβέρνηση...

Ετοιμάζεται για εκλογές μετά το Πάσχα

Του Πέτρου Αγρέβη – ΧασάπηΌλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για...

ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα – ένα τα ψέματα Μητσοτάκη στη συνέντευξη»

Πυρά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή...

Χυδαία σχόλια από Τούρκους στον λογαριασμό του Πλακιωτάκη

Στοχευμένη επίθεση με χυδαία σχόλια έκαναν Τούρκοι κάτω από την ανάρτηση του υπουργού Εμπορικής...

Η… έκτη αίσθηση του Λαβρόφ: «Η Ελλάδα δεν θέλει άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Ενορατικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σχολιάζοντας τις πρόσφατες...

«Ψιλά γράμματα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι 16.000 νεκροί του 2021

Μόνο το 2021 η Ελλάδα θρήνησε 16.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού και λόγω κυβερνητικής ανυπαρξίας,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Τζώρτζης Μονογυιός: Η σύζυγός του δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί… – «Άκουσα τη σπαρακτική φωνή…»

Τι είπε ο αδελφός της Αθηνάς Κοντοπάνου - Φίλος Τζώρτζη: «Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε κανένα supercar»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ