Οσμή… σκανδάλου στο διαγωνισμό για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά

Υπό την εποπτεία Γεραπετρίτη, ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός με τον οποίο αποκλείστηκαν δύο δημόσια κτίρια! Δίνουν 81 εκατ. ευρώ για κτίριο που αγοράστηκε μόλις 4,5 εκατ. ευρώ;

Must Read

Παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εξήγγειλε στις 8 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την διακήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αγοράς ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων της πόλης.

Ο διαγωνισμός έγινε σε χρόνο-εξπρές με «φωτογραφικούς» όρους ώστε να αποκλειστούν δύο δημόσια κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταστεγαστεί το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να πληρώσει για την αγορά του ακινήτου.

Πρόκειται για το ακίνητο του Υπουργείου Οικονομικών επί της Ακτής Κονδύλη 32 στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου πληροί τις προδιαγραφές για Δικαστικό Μέγαρο και απέχει μόλις 250 μέτρα από όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Επίσης, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και φορείς, αποκλείστηκε το κτίριο της Ραλλείου στην πλατεία Κοραή, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από το λιμάνι και το οποίο παραχωρείτο δωρεάν για 49 έτη για να στεγάσει πολλές δικαστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με το κτίριο όπου λειτουργούν σήμερα τα δικαστήρια της οδού Σκουζέ.

Μάλιστα για το δεύτερο κτίριο είχε γίνει μελέτη αξίας 100.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων.

Και όμως η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει «δώρο» 80 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη για την αγορά κτιρίου, προκηρύσσοντας διαγωνισμό με όρους τους οποίους δεν καλύπτουν τα δύο προς διάθεση δημόσια κτίρια…

Η υποβολή προσφορών έληξε στις 10 Δεκεμβρίου και ανέδειξε δύο εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πληρούν τους όρους του διαγωνισμού.

Πρόκειται για την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία BZPW Real Estate Development  που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτίριο της στην οδό Πειραιώς στα Καμίνια που στέγαζε επί δεκαετίες την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ.

Κεράνη

Η ίδια ισραηλινή εταιρεία έχει αγοράσει σειρά ακινήτων στην Πλάκα, τα Ιλίσια, στου Ψυρρή, το Περιστέρι, τη Νίκαια αλλά και το «φιλέτο» της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, με τις… ευλογίες της διοίκησης Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην τράπεζα.

Τώρα φαίνεται πως θέλει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που έχει αποκτήσει, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό και πουλώντας το κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» σε πολλαπλάσια τιμή από την τιμή κτήσης του

Όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, το κτίριο αγοράστηκε σε πλειστηριασμό που είχε αρχικό τίμημα μόλις 3,28 εκατ. ευρώ και τώρα αναμένεται να βγάλουν κέρδος πάνω από 10 εκατ. ευρώ με το «καλημέρα», αν μεταστεγαστούν εκεί τα δικαστήρια του Πειραιά.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ο πωλητής του ακινήτου θα πάρει αμέσως 17,144 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» από κονδύλια των εθνικών πόρων που έχουν ήδη δεσμευτεί.

Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ που αφορούν πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθούν μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και διαμόρφωσης του κτιρίου για τις ανάγκες των δικαστηρίων του Πειραιά.

Η δεύτερη προσφορά εκδηλώθηκε από την εταιρεία DIMAND ΑΕ για κτίριο επί της οδού Μεθώνης-Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και δίπλα στο «Παπαστράτειο» κολυμβητήριο.

Συμπτωματικά η εταιρεία DIMAND συμμετέχει και στο επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πειραιά ο «Πύργος», το λεγόμενο «εμποροναυτιλιακό κέντρο» που «στοιχειώνει» στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, της οποίας πρόεδρος είναι ο πεθερός του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, παρουσία του οποίου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας εξήγγειλε το διαγωνισμό με τους «φωτογραφικούς» όρους με τους οποίους αποκλείστηκαν τα δύο δημόσια κτίρια…

Γεραπετρίτης

Στο διαγωνισμό υπήρξε και μια τρίτη προσφορά, ακινήτου ιδιοκτησίας των Ιωάννου-Παρασκευαΐδη (J&P Άβαξ) στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ακριβώς δίπλα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Όμως αποκλείστηκε διότι απείχε μερικά μέτρα επιπλέον των 1.500 μέτρων που έχει οριστεί από την διακήρυξη πως πρέπει να απέχει το κτίριο των νέων δικαστηρίων από το λιμάνι του Πειραιά.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Πειραιώς αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε, καθώς θα έπρεπε να απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού και ακολούθως στα διοικητικά δικαστήρια…

«Διαβολική»… ταύτιση των οικονομικών προσφορών για τα δύο κτίρια

Από τις δύο προσφορές που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού υποβλήθηκαν παραπλήσιες οικονομικές προσφορές ύψους 79.000.000 και 78.500.000 ευρώ.

Μόλις 500.000 ευρώ διαφορά οι προσφορές των δύο εταιρειών και μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ που δίνει το Δημόσιο για την αγορά και μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά.

Σύμπτωση;

Τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται από τον «φωτογραφικό διαγωνισμό» του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τις παραπλήσιες προσφορές, έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά το μέλος του ΔΣ Γιάννης Καρδαράς, επισημαίνοντας πως η μικρή διαφορά των δύο προσφορών «προσφέρεται για σκέψεις και εκτιμήσεις».

Στην τοποθέτηση του στον ΔΣΠ ο κ. Καρδαράς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι «εγκέφαλοι» της στέγασης των Δικαστικών Υπηρεσιών σε ένα κτίριο δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους εκτός άλλων σοβαρών ζητημάτων ότι δεν θα λειτουργεί το σύνολο των Υπηρεσιών σε περίπτωση «ειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας» (γεγονός που συχνά παρατηρείται σε «δύσκολες» δίκες με σκοπό την αναβολή) . Επίσης οι «συντάκτες» της Διακήρυξης αγνόησαν ότι τα πάσης φύσης συμφέροντα και στο βαθμό που δεν αποτελούν «νομιμοποίηση» του μειοδοτικού Διαγωνισμού θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα με τον χρόνο που θα απαιτηθεί όταν τους προσφέρονται 81.000.000 €, δημόσιο χρήμα, για ακίνητα που έχουν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές (4.500.000 € πλειστηριασμός ΚΕΡΑΝΗ)».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This