Αλέξης Τσίπρας: «Δεν πτωχεύσατε οικονομικά, κ. Μητσοτάκη, πάθατε κάτι ακόμη χειρότερο, πτωχεύσατε ηθικά»

«Ο Προϋπολογισμός είναι εκτός πραγματικότητας, οτιδήποτε ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα εξανεμιστεί σε 20 μέρες»

Must Read

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία. Με μία φράση του Χαρίλαου Τρικούπη απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δυστυχώς επτωχεύσατε».

«Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, το αντίθετο θα έλεγα, για εσάς και τους φίλους και σπόνσορές σας. Οικονομικά, απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πάθατε κάτι ακόμα χειρότερο, πτωχεύσατε ηθικά, κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

«Οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει γίνει επιταχυντής των όποιων κρίσεων έχει διαχειριστεί. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και τον πόνο των πολιτών. «Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια, αλλά ότι επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά την ώρα του πόνου. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η περίφημη αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς, όπως το είπε ένας άλλος υπουργός, συστήματος υγείας, πήγε στην άκρη».

«Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια»

Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στα οικονομικά θέματα λέγοντας πως με την πολιτική της η κυβέρνηση πετυχαίνει να κάνει τους φτωχούς κατώτερους. «Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια», σημείωσε.

«Το κρίσιμο ερώτημά μου είναι εσείς κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας, πού βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει;», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “ντίλαρε” με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, με τους κολλεγιάρχες στην Παιδεία αφήνοντας 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, και στην ασφάλεια με ιδιωτικά funds. «Στην ενέργεια το ίδιο, εκχωρήσατε το 17% της ΔΕΗ, γιατί ντιλάρατε πάλι με funds. Αυτή είναι η πολιτική σας, να ντιλάρετε».

«Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας»

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας, αλλά ενώ το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα χέρια, εσείς επιμένετε στις αποτυχημένες συνταγές του χθες».

Μάλιστα, επεσήμανε πως το δίλλημμα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις δυνάμεις της προόδου. «Με τις συνταγές του χθες, ή με το κοινωνικό κράτος, με τις συνταγές της χρεωκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης της εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «αυτό μεταφράζεται με την προοδευτική παράταξη ή με την Δεξιά των κοινωνικών ανισοτήτων».

Προϋπολογισμός

Σε ό,τι αφορά στον Προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τον χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας», γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν το κύμα ακρίβειας«Αλλά βέβαια αφού την νίκησε 3 φορές ο κ. Μητσοτάκης την πανδημία, αυτή τελείωσε», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την υπόθεση τέλους της πανδημίας στον προϋπολογισμό. «Αλλά, ακόμη και αν κάποια στιγμή σταματήσει, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν με κάποιο μαγικό ραβδί» συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια επιτιθέμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε προχειρότητα και σημείωσε πως ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα θα εξανεμιστεί σε 20 μέρες. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια σχετικά με τις ανακοινώσεις είναι για να δώσει υλικό στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δαπάνες της Υγείας

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες για την υγεία, είπε πως «ο Θάνος Πλεύρης γνωρίζει καλά τα μαχαίρια και τα ψαλίδια, ιδεολογικά. Υποχρηματοδοτείτε την Δημόσια υγεία για να την αφήσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Μάλιστα, διερωτήθηκε για ποιο λόγο κόβει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας 770 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας. «Είναι σχέδιο να αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο κερδοσκόπους, για να τα καλύψουν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Και μην επιχειρήσετε, κ. Μητσοτάκη, με την ίδια στρεψοδικία να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων με προϋπολογισμούς πανδημίας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας παγωμένο».

Εξήγησε δε, πως το 2015 η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τα δημόσια νοσοκομεία σε απόλυτη χρεοκοπία «και έχετε το θράσος να μας κουνάτε και το δάχτυλο», «Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που παρέδωσε πλεονάσματα αυτού του είδους», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τραβάτε την πρίζα» δήλωσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ως προς τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, εξηγώντας πως «το δημόσιο δεν θα εισπράξει, αν οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο».

Μισθοί

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας», ενώ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά 8,4% το 2020, εκτός της Ελλάδας και της Εσθονίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημικής κρίσης.

Παράλληλα, είπε πως ενώ η κυβέρνηση δεν ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επενδύει στον αμυντικό προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για «κούρσα εξοπλισμού» παραθέτοντας λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Ρουσόπουλου. «Με βάση αυτό τον προϋπολογισμό, πληρώνουμε το πιο ακριβό τίμημα σε όλο το ΝΑΤΟ, 3,5%, πιο ψηλά και από τις ΗΠΑ, τι είμαστε, υπερδύναμη;».

«Με ψέμματα, με λάσπη στους αντιπάλους σας, με καλοπληρωμένη προπαγάνδα, με την εγκαθίδρυση δεν μπορεί να ευημερήσει ο τόπος. Θέλετε δεν θέλετε θα αναμετρηθείτε με την αλήθεια, το ψέμα έχει όρια, έχει κοντά ποδάρια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε:«Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Το μοντέλο, το παραγωγικό πρέπει να αλλάξει, καθώς οδήγησε στην κατάρρευση. Με ψέματα όμως ,με εικονική πραγματικότητα, με λάσπη κάποιες φορές στους αντιπάλους σας, δεν μπορεί να προχωρήσει ο τόπος, με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μονοφωνίας». 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές. «Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε και κατέληξε: «Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This