19/1/2022

Εξεταστική επιτροπή των… «κουκουλωμάτων»!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η επιτροπή έκλεισε χωρίς να εξετάσει πολιτικά πρόσωπα και αφήνοντας αναπάντητες τις υπόνοιες της πλειονότητας των μαρτύρων για τις λίστες Πέτσα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω ύποπτων δημοσκοπήσεων

Μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία αποδείχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις λίστες Πέτσα και την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, καθώς, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η επιτροπή έκλεισε δίχως να εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα, αν και σκοπός των εξεταστικών είναι να διερευνούν την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών!

Η Ν.Δ., η οποία κατέχει την πλειοψηφία στην εξεταστική (παρόλο που αυτή συστήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης), αρνήθηκε να καλέσει τον Στέλιο Πέτσα και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς, οι οποίοι είναι, πέραν κάθε αμφιβολίας, μάρτυρες κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποδεικνύοντας πως έχει δυσανεξία στην αλήθεια.

Θλιβεροί χειρισμοί

Στις «γαλάζιες» μεθοδεύσεις με την άρνηση κλήσης μαρτύρων προστίθενται και οι θλιβεροί χειρισμοί από βουλευτές και της αντιπολίτευσης, με την εξεταστική να μετατρέπεται ουκ ολίγες φορές σε… τσίρκο. Πάντως, παρά το μπλόκο στα πολιτικά πρόσωπα και τη συνακόλουθη έλλειψη επαρκούς αποδεικτικού υλικού, τα κόμματα έχουν ήδη εξαγάγει τα συμπεράσματά τους.

Η πρόθεση της Ν.Δ. να καταθέσει πόρισμα που θα μιλά για απουσία πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση των λιστών Πέτσα και της Opinion Poll έχει ήδη σκιαγραφηθεί. Στον αντίποδα, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται πως προέκυψαν επαρκή στοιχεία, τα οποία οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης των μίντια.

Η Initiative

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστούν στο πόρισμά τους την κατάθεση του προέδρου της Initiative, της εταιρίας που κατένειμε τα χρήματα της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, ο οποίος «έδειξε» με τον πιο σαφή τρόπο εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Μιχάλης Γκάλγκος κατέθεσε πως η εταιρία του πρότεινε και η προεδρία της κυβέρνησης ενέκρινε, ενώ αποκάλυψε τον απολύτως εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η σκανδαλώδης λίστα.

Οπως αποκάλυψε, ορισμένα ΜΜΕ απευθύνθηκαν στην προεδρία της κυβέρνησης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην καμπάνια, τα αιτήματά τους διαβιβάζονταν για εξέταση στην Initiative και, στη συνέχεια, κάθε Σάββατο, ομάδα εργασίας με μέλη και από τις δύο πλευρές συνεδρίαζε και λάμβανε τις τελικές αποφάσεις.

Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, ουδέποτε κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για την παραπάνω αποκάλυψη. Αντί του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κατέθεσε ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υπεύθυνος της επιτροπής παραλαβής του έργου, ο οποίος, ως αναμενόταν, είπε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα επί της ουσίας για την κατάρτισης της σύμβασης.

Παντελής άγνοια για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων

Οσο για τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και του Τύπου, όλοι συνομολόγησαν πως ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, κανείς δεν είναι σε θέση να αναφέρει ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων.

exetastiki
Από αριστερά: η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων Θεόδωρος Χατζηπαντελής και ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου κατέθεσε πως «δεν έχω μάθει ακόμη ποια ήταν τα κριτήρια κατανομής», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης κατέθεσε πως «έγιναν λάθη, δεν μπήκαν τα κριτήρια που θα ήταν δικλίδες ασφαλείας».

Οσο για τον επικεφαλής του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόκειται για… ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς δήλωσε αναρμόδιος για τα πάντα, και για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων στα μίντια και για τον έλεγχο των εταιριών δημοσκοπήσεων, προκαλώντας ευλόγως ερωτήματα για το ποιες είναι τελικώς οι αρμοδιότητες του συμβουλίου.

Οι ύποπτες δημοσκοπήσεις

Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής βρέθηκαν και οι ύποπτες δημοσκοπήσεις, με τους εκπροσώπους των εταιριών που διεξάγουν τις έρευνες να εμφανίζονται εκτός τόπου και χρόνου, αρνούμενοι να παραδεχθούν πως αυτές όχι απλώς αστοχούν, αλλά τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν πλήρως, με κορυφαίο το πρόσφατο παράδειγμα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος υπερασπίστηκε με πάθος την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων, λέγοντας πως στην Ελλάδα «κανείς δεν έχασε ποτέ τον πρώτο» σε δημοσκόπηση, ενώ αναφορικά με το ΚΙΝ.ΑΛ. ισχυρίστηκε πως είναι «λάθος» η κριτική ότι έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις.

Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, επικεφαλής της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής, ομολόγησε χωρίς περιστροφές αφενός ότι αυτή έχει να συνεδριάσει πάνω από δύο χρόνια λόγω πανδημίας, αφετέρου ότι κανείς δεν ήλεγξε την Opinion Poll, την εταιρία δημοσκοπήσεων που ελέγχεται εξαιτίας της απευθείας ανάθεσης 270.000 ευρώ που έλαβε από το Δημόσιο ο ιδιοκτήτης της, καταθέτοντας πως η επιτροπή δεν ερεύνησε την εταιρία, καθώς δεν λειτουργεί αυτεπάγγελτα και δεν υπήρξε σχετική προσφυγή.

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κόλλιας, πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, του εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έδωσε το επίμαχο έργο, «έδειξε» εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς ανέφερε πως το υπουργείο ήταν εκείνο που «είχε μαζέψει τρεις άτυπες προσφορές. Το υπουργείο μάς έδωσε τον μπούσουλα».

Ρεβάνς της Ν.Δ. με τα γκάλοπ που ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά πάντως με την Opinion Poll, και παρά τις καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή, η Ν.Δ. επιμένει πως «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης που οδήγησε στη «στοχοποίηση» της Opinion Poll, λέγοντας πως ο εκπρόσωπος της εταιρίας «αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα περί ακαταλληλότητάς της».

Μάλιστα, επιχειρώντας να πάρει ρεβάνς, η Ν.Δ. επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εταιρίες Bridging Europe και Vox Pop, επικαλούμενη και την κατάθεση του πρόεδρου της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων, καταγγέλλοντας πως αποκάλυψε ότι «μόνο δύο εταιρίες έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ, την Bridging Europe και τη Vox Pop, οι οποίες ήταν εκείνες που κατέγραφαν στα ευρήματά τους μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.». Ειδικώς για τη Vox Pop η «γαλάζια» παράταξη, μετά και την κατάθεση του ίδιου του επικεφαλής της, μίλησε για εταιρία-φάντασμα με μηδέν εργαζομένους, καταγγέλλοντας πως εγείρονται ερωτήματα για τους ελέγχους των λανθασμένων μετρήσεών της.

Σημειωτέον πως η εξεταστική έχει επί της ουσίας κλείσει τον κύκλο της. Θα συνεδριάσει ακόμα μία φορά, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόταση για προτομή του Παύλου Μπακογιάννη στην Πάτρα

Πρόταση για την τοποθέτηση ανδριάντα του Παύλου Μπακογιάννη στην Πάτρα, θα καταθέσει στον Δήμο...

ΣΥΡΙΖΑ: «Με την άρον-άρον ακύρωση της δωρεάς η κα Μενδώνη απλά επιβεβαίωσε την ενοχή της»

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος International Foundation for...

Έξαλλος με τα «παπαγαλάκια του Μαξίμου» ο σύζυγος της Γεννηματά

Έξαλλος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με τα «παπαγαλάκια του Μαξίμου», προχώρησε...

Στον κόσμο του ο Πλεύρης! Με 106 νεκρούς σήμερα γιορτάζει επέτειο… γάμου 

Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί έντονο...

Στην υποδοχή των Rafale στην Τανάγρα ο Μητσοτάκης

Έρχονται την Τετάρτη τα πρώτα έξι Rafale, με τους εκπαιδευμένους Έλληνες πιλότους τους.Ο Κυριάκος...

Η Μενδώνη δέχθηκε χορηγία από τον Βασίλη Λεβέντη που καταγγέλθηκε για βιασμό από την 24χρονη

Περίεργες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την δωρεά που έκανε το Ίδρυμα «International Foundation...

Η Εύα Καϊλή εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή και με 454 ψήφους κατετάγη στην πρώτη...

ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΕΛΠΝΟ: «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν αποπέμψει τον Γεωργιάδη»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραπομπή σε δίκη πρώην στελεχών...

Ο Άδωνις το παραδέχτηκε: Είναι δεξιός από τα… Lidl!

Γεωργιάδης: Έγινα δεξιός γιατί μπήκα σε σουπερμάρκετ. Πολάκης: Έγινα αριστερός γιατί μας ζητούσαν πιστοποιητικό...

Εξηγήσεις Γεωργιάδη για ΚΕΕΛΠΝΟ: Η εισαγγελική παραπομπή είναι καταδίκη; Θα πάω μάρτυρας υπεράσπισης

Αντί να εξηγήσει γιατί δεν παραιτήθηκε ύστερα από την άσκηση δίωξης στα «μπουμπούκια» του...

Ζητούν από τον Μητσοτάκη να κατεβάσει την αυτοδυναμία στο 35% (από 38%)!

Νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου «ψήνεται» από την κυβέρνηση! Η συζήτηση (για την οποία...

Με κορωνοϊό και ήπια συμπτώματα ο Κώστας Καραμανλής

Ένας ακόμη πρώην Πρωθυπουργός (μετά τους Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά) διαγνώστηκε θετικός στον...

Νέα βόμβα Κύρτσου για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Μπορεί κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μεγάλο αυτό σκάνδαλο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

Κύκλωμα μαστροπείας με Rich Kids: Ο βιασμός στο δωμάτιο 602 και το «ψάρεμα» ανυποψίαστων κοριτσιών

Προσεγγίζουν σε καφέ και στα social media γυναίκες, τις οποίες ναρκώνουν και τις «πασάρουν» σε πλουσιόπαιδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ