Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Εξεταστική επιτροπή των… «κουκουλωμάτων»!

Η επιτροπή έκλεισε χωρίς να εξετάσει πολιτικά πρόσωπα και αφήνοντας αναπάντητες τις υπόνοιες της πλειονότητας των μαρτύρων για τις λίστες Πέτσα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω ύποπτων δημοσκοπήσεων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία αποδείχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις λίστες Πέτσα και την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, καθώς, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η επιτροπή έκλεισε δίχως να εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα, αν και σκοπός των εξεταστικών είναι να διερευνούν την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών!

Η Ν.Δ., η οποία κατέχει την πλειοψηφία στην εξεταστική (παρόλο που αυτή συστήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης), αρνήθηκε να καλέσει τον Στέλιο Πέτσα και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς, οι οποίοι είναι, πέραν κάθε αμφιβολίας, μάρτυρες κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποδεικνύοντας πως έχει δυσανεξία στην αλήθεια.

Θλιβεροί χειρισμοί

Στις «γαλάζιες» μεθοδεύσεις με την άρνηση κλήσης μαρτύρων προστίθενται και οι θλιβεροί χειρισμοί από βουλευτές και της αντιπολίτευσης, με την εξεταστική να μετατρέπεται ουκ ολίγες φορές σε… τσίρκο. Πάντως, παρά το μπλόκο στα πολιτικά πρόσωπα και τη συνακόλουθη έλλειψη επαρκούς αποδεικτικού υλικού, τα κόμματα έχουν ήδη εξαγάγει τα συμπεράσματά τους.

Η πρόθεση της Ν.Δ. να καταθέσει πόρισμα που θα μιλά για απουσία πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση των λιστών Πέτσα και της Opinion Poll έχει ήδη σκιαγραφηθεί. Στον αντίποδα, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται πως προέκυψαν επαρκή στοιχεία, τα οποία οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης των μίντια.

Η Initiative

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστούν στο πόρισμά τους την κατάθεση του προέδρου της Initiative, της εταιρίας που κατένειμε τα χρήματα της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, ο οποίος «έδειξε» με τον πιο σαφή τρόπο εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Μιχάλης Γκάλγκος κατέθεσε πως η εταιρία του πρότεινε και η προεδρία της κυβέρνησης ενέκρινε, ενώ αποκάλυψε τον απολύτως εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η σκανδαλώδης λίστα.

Οπως αποκάλυψε, ορισμένα ΜΜΕ απευθύνθηκαν στην προεδρία της κυβέρνησης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην καμπάνια, τα αιτήματά τους διαβιβάζονταν για εξέταση στην Initiative και, στη συνέχεια, κάθε Σάββατο, ομάδα εργασίας με μέλη και από τις δύο πλευρές συνεδρίαζε και λάμβανε τις τελικές αποφάσεις.

Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, ουδέποτε κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για την παραπάνω αποκάλυψη. Αντί του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κατέθεσε ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υπεύθυνος της επιτροπής παραλαβής του έργου, ο οποίος, ως αναμενόταν, είπε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα επί της ουσίας για την κατάρτισης της σύμβασης.

Παντελής άγνοια για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων

Οσο για τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και του Τύπου, όλοι συνομολόγησαν πως ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, κανείς δεν είναι σε θέση να αναφέρει ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων.

Από αριστερά: η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων Θεόδωρος Χατζηπαντελής και ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου κατέθεσε πως «δεν έχω μάθει ακόμη ποια ήταν τα κριτήρια κατανομής», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης κατέθεσε πως «έγιναν λάθη, δεν μπήκαν τα κριτήρια που θα ήταν δικλίδες ασφαλείας».

Οσο για τον επικεφαλής του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόκειται για… ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς δήλωσε αναρμόδιος για τα πάντα, και για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων στα μίντια και για τον έλεγχο των εταιριών δημοσκοπήσεων, προκαλώντας ευλόγως ερωτήματα για το ποιες είναι τελικώς οι αρμοδιότητες του συμβουλίου.

Οι ύποπτες δημοσκοπήσεις

Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής βρέθηκαν και οι ύποπτες δημοσκοπήσεις, με τους εκπροσώπους των εταιριών που διεξάγουν τις έρευνες να εμφανίζονται εκτός τόπου και χρόνου, αρνούμενοι να παραδεχθούν πως αυτές όχι απλώς αστοχούν, αλλά τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν πλήρως, με κορυφαίο το πρόσφατο παράδειγμα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος υπερασπίστηκε με πάθος την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων, λέγοντας πως στην Ελλάδα «κανείς δεν έχασε ποτέ τον πρώτο» σε δημοσκόπηση, ενώ αναφορικά με το ΚΙΝ.ΑΛ. ισχυρίστηκε πως είναι «λάθος» η κριτική ότι έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις.

Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, επικεφαλής της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής, ομολόγησε χωρίς περιστροφές αφενός ότι αυτή έχει να συνεδριάσει πάνω από δύο χρόνια λόγω πανδημίας, αφετέρου ότι κανείς δεν ήλεγξε την Opinion Poll, την εταιρία δημοσκοπήσεων που ελέγχεται εξαιτίας της απευθείας ανάθεσης 270.000 ευρώ που έλαβε από το Δημόσιο ο ιδιοκτήτης της, καταθέτοντας πως η επιτροπή δεν ερεύνησε την εταιρία, καθώς δεν λειτουργεί αυτεπάγγελτα και δεν υπήρξε σχετική προσφυγή.

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κόλλιας, πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, του εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έδωσε το επίμαχο έργο, «έδειξε» εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς ανέφερε πως το υπουργείο ήταν εκείνο που «είχε μαζέψει τρεις άτυπες προσφορές. Το υπουργείο μάς έδωσε τον μπούσουλα».

Ρεβάνς της Ν.Δ. με τα γκάλοπ που ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά πάντως με την Opinion Poll, και παρά τις καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή, η Ν.Δ. επιμένει πως «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης που οδήγησε στη «στοχοποίηση» της Opinion Poll, λέγοντας πως ο εκπρόσωπος της εταιρίας «αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα περί ακαταλληλότητάς της».

Μάλιστα, επιχειρώντας να πάρει ρεβάνς, η Ν.Δ. επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εταιρίες Bridging Europe και Vox Pop, επικαλούμενη και την κατάθεση του πρόεδρου της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων, καταγγέλλοντας πως αποκάλυψε ότι «μόνο δύο εταιρίες έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ, την Bridging Europe και τη Vox Pop, οι οποίες ήταν εκείνες που κατέγραφαν στα ευρήματά τους μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.». Ειδικώς για τη Vox Pop η «γαλάζια» παράταξη, μετά και την κατάθεση του ίδιου του επικεφαλής της, μίλησε για εταιρία-φάντασμα με μηδέν εργαζομένους, καταγγέλλοντας πως εγείρονται ερωτήματα για τους ελέγχους των λανθασμένων μετρήσεών της.

Σημειωτέον πως η εξεταστική έχει επί της ουσίας κλείσει τον κύκλο της. Θα συνεδριάσει ακόμα μία φορά, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσαπανίδου: Αναμένουμε τις απαντήσεις του Θεοδωρικάκου για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με τον...

Στον... τοίχο στήνει η Πόπη Τσαπανίδου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με...

Τσίπρας: «Βαθιά η θλίψη όλων μας για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού»

Την βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα,...

Νίκος Δένδιας: Συλλυπητήρια στους οικείους του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Συλλυπητήρια στους οικείους του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος σε ηλικία 29...

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη στην οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού

Τα συλληπτήριά του στην οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Μάριου – Μιχαήλ...

Συμφωνία επί της αρχής για τη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας

Στη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδας - Ιαπωνίας συμφώνησαν να προχωρήσουν η...

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητσοτάκης-Θεοδωρικάκος κρύβονται για τις σχέσεις ανθρώπων τους στην ηγεσία της ΕΛΑΣ με τη...

Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα που κάνει λόγο για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της...

Υποκλοπές: Η «επικίνδυνη» Βλάχου και ο ακέραιος Ράμμος!

Στη ζυγαριά της Θέμιδος η εκλεκτή του Κυριάκου και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στον οποίο ο μηχανισμός του Μαξίμου δεν κατάφερε να βρει κανένα ψεγάδι

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές»

«Από τη πρώτη Κυριακή ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για να μην μπει η χώρα σε...

Η Εύα Καϊλή «δεν λέει πουθενά ότι έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον...

Μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αποδεικτικό...

Δεν έχει τι να κάνει και σκαρφίζεται μαντινάδες ο πρωθυπουργός στην Ιαπωνία!- Η ανάρτησή...

Από την μακρινή Ιαπωνία έκανε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας...

Νότης Μηταράκης: Αποκάλυψε την γνωριμία του με την Σύρια Μπαϊντά! Τη χαρακτήρισε «γυναίκα με...

Την γνωριμία του με την 28χρονη Σύρια Μπαϊντά αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης...

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, αντιδρούμε με ψυχραιμία...

Στην αυξανόμενη ένταση που υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας και στην αντίδραση της...

ΠΑΣΟΚ: Με αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη «αποχαιρέτησε» την παράταξη ο Απόστολος Σπυρόπουλος

Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην -άγνωστη ακόμη- ημερομηνία διεξαγωγής των εξαιρετικά κρίσιμων βουλευτικών εκλογών,...

Ένοχη σιωπή! Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις

Στάση ενόχου κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι...

Θλιβερή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία!

Μια από τις πλέον θλιβερές στιγμές της ιστορίας της έζησε η «γαλάζια» παράταξη, καθώς...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη

Βούλωσε… στόματα η «αμόρφωτη τραγουδιάρα»

Η «αμόρφωτη τραγουδιάρα» πήρε πτυχίο και, μάλιστα, με βαθμό...

Τραγωδία στην Πολεμική Αεροπορία: Δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το F-4 οι χειριστές!

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια στην Ανδραβίδα - Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο ένας εκ των δύο χειριστών είναι νεκρός
spot_img

NEWSROOM