Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει για το «μπλοκάρισμα» του EastMed

O τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για το απρόσμενο «δώρο» του Μπάιντεν στον «σουλτάνο»

Must Read

Με ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος  καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα όσα τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το «άκυρο» των Αμερικανών στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας αγωγό EastMed.

Όπως τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση οφείλει να πει εάν αληθεύει ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους στον EastMed, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που παραχωρεί επ’ αόριστον τις βάσεις, με ρητορική μάλιστα που θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως η «δημοκρατία» ανέδειξε χθες, ένα non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ελληνική κυβέρνηση -με τυπικό, όπως σημειώνεται, αποδέκτη τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλήγνωστοποίησε την άρνηση της Ουάσινγκτον να στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα.

Παρόμοια non paper, με τη βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση της Ουάσινγκτον, έχουν αποσταλεί τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Άγκυρα, ενώ η «Εστία» αποκάλυψε ότι υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα μεταξύ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου.

Ο αγωγός «δημιουργεί εντάσεις» στην περιοχή

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι λόγοι της ακύρωσης δεν αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, για την οποία έχουν και στο παρελθόν προβληθεί ενστάσεις και η απροθυμία των αγορών να τον στηρίξουν, όπως στο παρελθόν προσπαθούσε να μας πείσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά το ότι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το έργο αυτό, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ενεργειακό παίκτη Ασίας και Ευρώπης, «δημιουργεί εντάσεις» στην περιοχή.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «δώρο» της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο δεν γίνεται καν προσπάθεια να «καλυφθεί» με κάποιον τρόπο. Επιβραβεύοντας όμως τον Ταγίπ Ερντογάν για τη στρατηγική έντασης που ακολουθεί στην ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι «τιμωρείται» η ελληνική πλευρά, παρά τη σαφή προσπάθεια που επέβαλε για την «εκτόνωση» των εντάσεων που προκάλεσαν οι Τούρκοι.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρκετές ώρες μετά την ανάδειξη του θέματος δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις, αναγκάζοντας την αντιπολίτευση να ρωτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This