18/5/2022

«Γαλάζια» οργή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μεγάλη δυσαρέσκεια από «γαλάζιους» βουλευτές και ψηφοφόρους για τις αστοχίες του... επιτελικού κράτους σε πανδημία και ακρίβεια

Δεν πέρασαν καλά στις περιφέρειές τους κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι βουλευτές της Ν.Δ., καθώς συνάντησαν για πρώτη φορά από το 2019 σφοδρό κύμα αντιδράσεων των ψηφοφόρων τους όχι μόνο για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην πανδημία και την αποτυχημένη διαχείρισή της, άλλα και για την ακρίβεια που απομυζά το λιγοστό εισόδημα και την οποία δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση.

  • Απο τον Πάνο Σώκο

Βουλευτές λένε ότι υπάρχει τόση μεγάλη δυσαρέσκεια για το θέμα, ώστε, ακόμα κι αν η πανδημία περάσει, η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά… την ακρίβεια και από αυτό το θέμα θα κριθεί η εκλογική της αντοχή.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το 2022 δεν μπήκε καθόλου καλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ίδιο να συνειδητοποιεί ότι, από τη μια μεριά, έχει αρκετό κυβερνητικό παρελθόν και δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες της αποτυχημένης του πολιτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, και ένα δύσκολο άμεσο μέλλον, από την άλλη, με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών.

«Διεθνής κρίση»

Η ακρίβεια υποτιμήθηκε από την αρχή. Αποδόθηκε στη διεθνή υγειονομική κρίση, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωναν ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα περάσει μέχρι τις γιορτές. Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, μάλιστα, έλεγε ότι δεν υπάρχει καν ακρίβεια στην αγορά, παρά μόνον αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Τώρα που το τσουνάμι της ακρίβειας δεν σταματάει, ο πρωθυπουργός επέλεξε να το αντιμετωπίσει με αύξηση του κατώτατου μισθού και κάποιες στοχευμένες παροχές, αλλά χωρίς μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος και ελέγχου της κερδοσκοπίας. Στο Μαξίμου λένε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα λαμβάνονται προοδευτικά και θα αποδειχθούν επαρκείς για να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Εκτροχιασμός

Οι πρώτες οικονομικές δυσκολίες φάνηκαν με το «καλημέρα» του νέου έτους. Η επιτυχής εκτέλεση του Προϋπολογισμού τέθηκε εν αμφιβόλω, καθώς συντάχθηκε με τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχει η πανδημία αλλά ούτε και το μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Στο οικονομικό επιτελείο μιλάνε ήδη για κίνδυνο εκτροχιασμού και ξορκίζουν το ενδεχόμενο να αναγκαστούν σε αναθεώρηση.

Οι ξαφνικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσακλόγλου είναι ένδειξη δύσκολης δημοσιονομικής συνέχειας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη Τετάρτη μίλησε ευθέως για κίνδυνο εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση των φόρων στα καταναλωτικά αγαθά, όπως είχε ζητήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μια τέτοια μείωση θα σήμαινε κενό 1,5 δισ. ευρώ που ο Προϋπολογισμός δεν αντέχει.

Με την πανδημία, όμως, να θερίζει ανεξέλεγκτη και την ακρίβεια να μην τιθασεύεται, αργά ή γρήγορα το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έκτακτες ενισχύσεις που δεν είχε… προϋπολογίσει. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού, που έχει υπολογιστεί στο 7%, στο τέλος του έτους θα πάει πολύ ψηλότερα.

Δυσαρέσκεια της κοινωνικής βάσης της ΝΔ

Η δυσαρέσκεια της κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. οδήγησε τις τελευταίες ημέρες βουλευτές της να διαφοροποιηθούν από κεντρικές αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του βουλευτή Ανδρέα Κουτσούμπα ότι πρέπει να συνταγογραφούνται τα τεστ των PCR, θέμα που καίει την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ούτε η διαφωνία του βουλευτή Δ. Καιρίδη κατά της απόφασης που δίνει το δικαίωμα στις ιδιωτικές κλινικές να επιλέγουν ποιους ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύουν, ούτε και η ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητάει την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών μουσικών.

(Από αριστερά): Δημήτρης Καιρίδης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώργος Κύρτσος και Άγγελος Τσιγκρής

Επίσης και ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος συνεχίζει την κριτική του, γράφοντας αυτή τη φορά ότι η ακρίβεια είναι εκτός ελέγχου, σκληρή πραγματικότητα σε μια χώρα όπου επτά στους 10 μόλις τα φέρνουν βόλτα. Το κλίμα αυτό που επικρατεί στην κοινωνική βάση μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό, και αυτός ήταν κι ο βασικός λόγος που έσπευσε να δώσει τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 για να κατευνάσει τις αντιδράσεις με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εξαγγελίες.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται και συνεδρίαση της Κ.Ο. τις επόμενες ήμερες, σε μία ακόμη προσπάθεια του πρωθυπουργού να ηρεμήσει τους βουλευτές και να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους. Μέσα σε αυτό το σκηνικό της δυσαρέσκειας της κομματικής βάσης προστίθεται και η αδυναμία, πλέον, της επιτελικής ομάδας του Μαξίμου να ελέγξει την κατάσταση.

Οι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν κάθε μέρα για το ίδιο θέμα. Αλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν χαρακτηριστική, με τρία τέτοια σοβαρά κρούσματα, τα οποία μονοπώλησαν την πολιτική επικαιρότητα και έδειξαν εικόνα διάλυσης.

Η εκτίμηση σε ένα μεγάλο μέρος βουλευτών της Ν.Δ. είναι ότι το επιτελικό κράτος του Μαξίμου, με επικεφαλής τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, δεν μπορεί να συντονίσει τους υπουργούς στις δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει αναλάβει να σβήνει τις φωτιές στους βουλευτές, δεν έχει ακόμα αποτελέσματα.

Υπουργοί και βουλευτές περιμένουν εκλογές στο 2022

Γιατί, όμως, όλες αυτές οι παραφωνίες και η νευρικότητα των υπουργών; Όπως συζητείται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, υπουργοί και βουλευτές περιμένουν εκλογές στο 2022 -σε κάθε περίπτωση ο πολύς χρόνος της κυβερνητικής θητείας έχει περάσει-, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγκωνισμός για να γίνει ο καθένας αρεστός στο εκλογικό του ακροατήριο, με φιλολαϊκές θέσεις σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ακριβώς αυτό το προεκλογικό κλίμα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης προσπάθησε ο πρωθυπουργός να αποτρέψει στη συνέντευξή του με δυο τρόπους: Τόνισε κατηγορηματικά, για μία ακόμη φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και, δεύτερον, είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ένας εκλογικός ανασχηματισμός, βάζοντας, δηλαδή, στην κυβέρνηση υπουργούς από περιφέρειες που η Ν.Δ. έχει χαμηλότερα ποσοστά.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για ανασχηματισμό, όμως τις έχει απορρίψει, καθώς δεν έκλεισαν πέντε μήνες από τον προηγούμενο. Θα είναι ομολογία αποτυχίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σκυμμένο το κεφάλι ο Γιώργος Γεραπετρίτης στους δρόμους του Παγκρατίου

Χωρίς σακάκι, χωρίς γραβάτα, χωρίς άνδρες ασφαλείας, αλλά με βήμα ταχύ και σκυμμένο κεφάλι,...

«Ρυθμιστής» του NATO η Τουρκία – Οι πέντε λόγοι αντίδρασης, η Ελλάδα και οι… δέκα εντολές!

Με αφορμή Σουηδία και Φινλανδία η Άγκυρα βρήκε την ευκαιρία να κάνει «χοντρό» παιχνίδι, βάλλοντας και κατά της χώρας μας

Η Κύπρος δεν διχοτομήθηκε από μόνη της κύριε Μητσοτάκη

Ένα σημείο της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αναλύθηκε επιφανειακά, ίσως να...

Τι είπε ο Μητσοτάκης με την Κάμαλα Χάρις

Σύντομη συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Χαμόγελο του Παιδιού: Πανικόβλητος ο Γεραπετρίτης από τις καταγγελίες Γιαννόπουλου!

Οι σοβαρότατες καταγγελίες του οραματιστή Κώστα Γιαννόπουλου αναφορικά με την μεθόδευση της υφυπουργού Δόμνας...

Υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος: Καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις «γονατίζουν», αλλά ο Σκρέκας… προβλέπει μειώσεις!

Οι Έλληνες πληρώνουν από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος μάς λέει ότι μάς «έσωσαν» οι επιδοτήσεις-ψίχουλα...

Παράρτημα του ΕΛΙΑΜΕΠ η θλιβερή ΕΡΤ

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον στην ΕΡΤ, αφού για να σχολιάσουν τη συνάντηση...

Δύο «εχθροί» στο ίδιο τραπέζι

«Φωτιά στα μπατζάκια τους» για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι...

Ευρωβουλή: Ράπισμα στο Μαξίμου για την (αν)ελευθερία του Τύπου

Νέο ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση για την επιδεινούμενη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη...

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού!

To μαύρο άσπρο έκαναν χθες κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Μαρία Ψάλτη: Ξεσπά η κόρη του Στάθη Ψάλτη για την εκταφή του

Ούτε μετά θάνατον δεν μπορεί να ησυχάσει η ψυχή...

Νεκρός 42χρονος που έπεσε από την γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 42χρονος άνδρας που πήδηξε στο...

Σάλος στη Eurovision! Ακυρώθηκε το 10άρι που έδωσε στην Ελλάδα η Ρουμανία

Σφοδρές αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός...

Τον Στέλιο, ρε παιδιά;

Η απόλυτη ντροπή: έκλεψαν τη χάλκινη προτομή του Στέλιου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ