- Του Αντώνη Αντωνιάδη
Σε μια προσπάθεια κάνει το επόμενο βήμα αλλά και να χτυπήσει την εσωστρέφεια προχώρησε και σε μετρημένες δόσεις αυτοκριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με ρωτάνε πολλοί: Δηλαδή τα κάνατε όλα καλά; Θα είμαι ευθύς: Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Μακριά από μένα η λογική της αυταρέσκειας, της αυτάρκειας & του ναρκισσισμού. Φυσικά κάναμε λάθη. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ταχύτερα & πιο αποφασιστικά».
Μάλιστα, προσπάθησε να γίνει και συγκεκριμένος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά τη λειτουργία του κράτους. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Στα Υπουργεία, τις τράπεζες, τις ελεγκτικές αρχές & τη δικαιοσύνη.Το τρίτο σημείο αφορά η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες. Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική, όπου θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιφύλασσε ολομέτωπη επίθεση για την κυβέρνηση. Με φόντο την οικονομία αντέστρεψε το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάπτυξη για όλους κάνοντας λόγο «για ανάπτυξη για λίγους και συγκεκριμένα για τους χορηγούς της κυβέρνησης του».
Ειδική αναφορά έκανε για τον νέο της ΕΥΠ και ειδικά για τους συνδέσμους της υπηρεσίας που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία υποστηρίζοντας ότι τίθεται μείζον θέμα Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του για την επένδυση του Ελληνικού. Όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ευνοϊκή χρηματοδότηση της Lamda Development, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογουμένοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Στο Ελληνικό, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development, ώστε το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες».
Οξεία κριτική και για τους χειρισμούς στα πρωτογενή πλεονάσματα: «Στο πεδίο της δημοσιονομικής & της φορολογικής πολιτικής τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα για τη κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ μάλιστα είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ., ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως, δεν το έκανε»
Στο ίδιο ύφος και οι αναφορές του για την ΔΕΗ:«Από την πρώτη στιγμή το σύνολο της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον κ. Χατζηδάκη επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ. Για να δικαιολογήσουν τη προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του όπως ήταν φυσικό αφιέρωσε στην υπεράσπιση της κυβερνητικής του θητείας με το βλέμμα όμως στραμμένο στην επόμενη μέρα και δη στην δημιουργία όπως είπε μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς.
«Ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε με κόπο. Όσα ο ελληνικός λαός έχτισε και κέρδισε με κόπο», για να προσθέσει με έμφαση: «Να μην χαθούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες & ευκαιρίες. Πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Βάλαμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια μεγάλη & ιστορική τομή. Βγάλαμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων & ρυθμίσαμε το χρέος».
Περιέγραψε με μελανά χρώματα τη κατάσταση της χώρας όταν κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση υποστηρίζοντας πως υπήρχε:
«Αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της επιβίωσης, ταμεία άδεια, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα εκείνη την εποχή.
Είμαι ξανά στο ίδιο βήμα που βρέθηκα σε κρίσιμες, ιστορικές στιγμές για τη πατρίδα αλλά και για την Αριστερά, για τη προοδευτική παράταξη. Σας καλώ να σκεφτείτε ποια ήταν η εικόνα της χώρας μόλις πριν από 4,5 χρόνια.
Να δώσουμε πίσω στην χώρα την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Αλλά πάνω από όλα να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή. Και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν. Γνωρίζουν πού και πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα».