Και νέα κοινή δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία από το «αμαρτωλό» ΕΛΙΑΜΕΠ

Επίμονη προσπάθεια «αδελφοποίησης» την ώρα που οι Τούρκοι σε ποσοστό 80% δηλώνουν ότι ο... πολιτισμός τους είναι ανώτερος και οι Έλληνες μόλις που φτάνουν το 40%!

Must Read

Μεγάλη είναι η αγωνία του ΕΛΙΑΜΕΠ να φέρει κοντά τους Έλληνες με τους Τούρκους. Άλλωστε αυτή του την αγωνία την εκδηλώνουν οι κύριοι καθηγητές και ερευνητές σε κάθε ευκαιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η δεύτερη κοινή σε Ελλάδα και Τουρκία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC) και την διεξαγωγή της ανέλαβαν η MRB για την ελληνική πλευρά και η KONDA για την τουρκική. Η κοινή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε δείγμα 1.008 Ελλήνων και 2.731 Τούρκων, με την προηγούμενη να έχει ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2021.

Ελληνοτουρκική φιλία με το ζόρι βγάζουν τα αποτελέσματα της κοινής δημοσκόπησης, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, η πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων θέλουν επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα! Συγκεκριμένα, το 62,2% των Ελλήνων και το 57,7% των Τούρκων δηλώνουν ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση»!

Ιδιαίτερα πονηρό το συμπέρασμα ότι και στις δύο χώρες «παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών». Και αυτό γιατί υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν να μετατρέψουν σε διμερές θέμα τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα στο οποίο επιτέλους πρέπει να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση οι σύμμαχοι.

«Η διεξαγωγή ταυτοχρόνων δημοσκοπήσεων με κοινό ερωτηματολόγιο αποσκοπεί να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης των δύο χωρών στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία. Δεδομένης της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων κατά τα τελευταία χρόνια η αποτύπωση των αντιλήψεων της ελληνικής και τουρκικής κοινής γνώμης είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη», αναφέρει το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το οποίο όμως θα έπρεπε να έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στο γεγονός ότι οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινής δημοσκόπησης, θεωρούν ότι ο πολιτισμός τους (εδώ γελάμε!) είναι ανώτερος των άλλων χωρών σε ποσοστό 80% (έναντι 42% των Ελλήνων ερωτηθέντων). Ένας ακόμη χαρακτηριστικός παράγοντας είναι και η θρησκεία, με τους Τούρκους σε ποσοστό σχεδόν 60% να δηλώνουν ότι εκπληρώνουν ή προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τα τελετουργικά της θρησκείας τους, ενώ το ανάλογο ποσοστό των Ελλήνων φτάνει το 40%!

Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα, όσο και αν επιμένει το ΕΛΙΑΜΕΠ στην… προσέγγιση και την… ελληνοτουρκική φιλία, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου!

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This