Την «ταφόπλακα» του ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός την ονομάζει «ενίσχυση» και «αναβάθμιση»

Επανήλθε... δριμύτερος μετά τον κορωνοϊό ο Μητσοτάκης - Προειδοποιεί ο ΠΙΣ: «Οδηγούμαστε σε μεγάλη υγειονομική κρίση...»

Must Read

Την ώρα που μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου βρίσκεται στα κάγκελα διαμαρτυρόμενο για την εγκατάλειψη, τη διάλυση και το ξεκάθαρο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την επανεμφάνισή μετά τον κορωνοϊό που πέρασε, υποστηρίζοντας πως «έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό αλλά και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της φροντίδας».

Κατά τον χαιρετισμό του στα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και με σαφή διάθεση κοροϊδίας των πολιτών.

«Η πανδημία ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα του ΕΣΥ. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον covid μακροπρόθεσμα. Θέλω να διασφαλίσω πως ανεξαρτήτως που ζει κάποιος στην Ελλάδα θα έχει ποιότητα στις ιατρικές υπηρεσίες. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι πλέον ευάλωτοι στην κοινωνία μας, η ψυχική τους υγεία είναι πολύ σημαντική, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία».

Ο κ.Μητσοτάκης με θράσος αναφέρθηκε στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, που η Κυβέρνησή του φρόντισε να τσακίσει με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που έλαβε και με τις συνεχείς κατηγορίες ότι οι νέοι φταίνε για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα… έργα

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια πλήρους απαξίωσης του ΕΣΥ σε συνδυασμό με την εμφάνιση του κορωνοϊού, θρηνεί πάνω από 26.500 ζωές, οι επιδημιολόγοι μπορεί να μιλούν για «άδικους θανάτους» και οι γιατροί να κάνουν λόγο για «εγκληματική υποστελέχωση των νοσοκομείων», όμως δεν κουνιέται φύλλο και φυσικά δεν λογοδοτεί κανένας.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία απόδειξη των εγκληματικών χειρισμών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της πανδημίας ήρθε το πρωί της περασμένης Τρίτης από τον ίδιο τον ΕΟΔΥ, ο οποίος παραδέχθηκε σε δημόσιο έγγραφο, πως πάνω από 16.500 ασθενείς πέθαναν αυτά τα δύο χρόνια εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Χωρίς το κράτος να τούς παράσχει τα δέοντα, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.

Μέσα σε όλα αυτά, πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας τα εξής:

«Αντί λοιπόν να αντιληφθούν τη σημασία ενίσχυσης του Δημόσιου Τομέα Υγείας στη πρωτοβάθμια, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την εντατική θεραπεία με τις εξαγγελίες τους βάζουν ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού καταργούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η δωρεάν περίθαλψη και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητά «να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι κοστίζουν 30% με 50% περισσότερο στο Δημόσιο από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προσφέρουν τα μισά χρήματα από αυτό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται».

Προειδοποιεί ο ΠΙΣ: «Οδηγούμαστε σε μεγάλη υγειονομική κρίση…»

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο οδηγεί στη διάλυση του συστήματος υγείας και πολύ πιθανόν σε «μεγάλη υγειονομική κρίση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Ο ΠΙΣ με νέα παρέμβασή του, ζητά την απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών υγείας, που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, το μέτρο αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους και «από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής».

Ο ΠΙΣ εκτιμά και προειδοποιεί ότι αν το μέτρο δεν αποσυρθεί «δεν θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Όπως τονίζει, «τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This