Αιχμάλωτη συμφερόντων η κυβέρνηση – Σιγή ιχθύος από ΡΑΕ και Εισαγγελέα

Σύρεται στη Βουλή ο Μητσοτάκης - Ακόμα δεν πήραν πίσω τα χρυσά μπόνους της ΔΕΗ

Must Read

Με ωμότητα και κυνισμό ο κυβερνητικός βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου «πάγωσε» πάνελ και τηλεθεατές χθες τα ξημερώματα στην εκπομπή «Kontra 24» με την Αναστασία Γιάμαλη. Αφήνοντας βαριές -ακόμα και ποινικού χαρακτήρα- υπόνοιες για την ΡΑΕ, μια ανεξάρτητη Αρχή, κατηγορώντας την ευθέως ότι χειραγωγείται από τα συμφέροντα των ιδιωτών παρόχων.

  • Του Βασίλη Γαλούπη

Ο βουλευτής, μάλιστα, επέμενε ότι επί της ουσίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει και ότι αυτή ήταν που επέβαλε στη ΔΕΗ τη ρήτρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν ήθελε.

Από τα λεγόμενα του κ. Παπαδημητρίου προκύπτει ότι πίσω από της ληστρικές ρήτρες αναπροσαρμογής της ΔΕΗ κρύβεται ένα σκοτεινό παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές το Δ.Σ. της ΔΕΗ, που διορίστηκε από το Υπερταμείο, τη ΡΑΕ, της οποίας τα μέλη πρότεινε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και τους ιδιώτες παρόχους. Με αναπόφευκτο το ερώτημα ποιος κυβερνά τελικά, η κυβέρνηση ή οι ιδιώτες; 

Παρά τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ, η θέση του κυβερνητικού βουλευτή ήταν ότι «η ΡΑΕ επέβαλε τη ρήτρα και στη ΔΕΗ» το 2019 και ότι η Ρυθμιστική Αρχή ήταν αυτή που είπε πως «θα κάνετε κι εσείς ό,τι και οι άλλοι».

Όταν πιέστηκε περισσότερο ο κ. Παπαδημητρίου, καθώς ο καλεσμένος στο πάνελ και διευθυντής της «δημοκρατίας» Δημήτρης Ριζούλης παρέθεσε τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ για τη ρήτρα και την απλή αναφορά της εταιρίας ότι το μέτρο λήφθηκε έπειτα από υποδείξεις της ΡΑΕ, ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Όταν λέω κάτι, το ξέρω “τετράγωνα”. Εγώ είπα “πιέσεις” κι επιμένω. Λέω στους τηλεθεατές ότι δεν υπήρξε καμία υπόδειξη. Αυτά είναι ευγενικά. Ήταν πιέσεις των ανταγωνιστών. Έχουν επιρροή. Πίεσαν οι ιδιώτες πάροχοι ώστε να μπει και η ΔΕΗ στον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Σε νέα ερώτηση της σοκαρισμένης Αν. Γιάμαλη αν επιμένει ότι οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ ώστε να πιέσει με τη σειρά της τη ΔΕΗ και τελικά η τελευταία υπέκυψε, είπε ο κ. Παπαδημητρίου: «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η ΡΑΕ τα αποφασίζει αυτά».

Είναι απορίας άξιο πώς έπειτα από αυτή τη σοκαριστική δημόσια τοποθέτηση δεν έχει παρέμβει ο εισαγγελέας αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη ΡΑΕ. Ο κ. Παπαδημητρίου εκτόξευσε βαριές κατηγορίες -και για να τις λέει με τέτοιο πάθος κι επιμονή θα διαθέτει, προφανώς, και τα ανάλογα στοιχεία-, ότι η Ρυθμιστική Αρχή παίζει παιχνίδια ανταγωνισμού και ότι χειραγωγείται από τους ιδιώτες παρόχους, με την κυβέρνηση παντελώς απούσα.

Ακούγοντας τον βουλευτή θα σχημάτιζε ο οποιοσδήποτε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από ιδιώτες κι όχι από τον Μητσοτάκη. Και ότι η ΡΑΕ, μια ανεξάρτητη Αρχή της χώρας, λειτουργεί ως μαριονέτα των ιδιωτών παρό;χων, προκειμένου να πλήξει τη ΔΕΗ.

Οι φορολογούμενοι θα  πληρώσουν τα μέτρα 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, όμως, προχώρησε και σε μια άλλη «αποκάλυψη», σχετικά με τα μέτρα ενεργειακής ελάφρυνσης 5 δισ. που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Είπε ξεκάθαρα ότι τα 5 δισ. θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ούτε αυτήν τη φορά η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι θα αναλάβουν το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο, αντίθετα θα επιδοτούνται από τους πολίτες, κάτι που αντικρούει σε κάθε κανόνα ελεύθερης αγοράς που ευαγγελίζεται ο… ανοιχτοχέρης Μητσοτάκης:

«Με… (σ.σ.: όσα ίσχυαν για τα μέτρα) μέχρι τώρα παίρνουμε λεφτά κυρίως μόνο από το ταμείο πράσινης μετάβασης, στο οποίο ταμείο μπαίνουν λεφτά από αυτούς που παράγουν ρεύμα με ΑΠΕ. Τώρα θα πάμε να πάρουμε από τον φορολογούμενο. Το να πάρεις από τον φορολογούμενο 5 δισ. δεν είναι απλή απόφαση» είπε ο βουλευτής.

μητσοτάκης

Σύρεται στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων της «δημοκρατίας» και της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Αφότου, δηλαδή, ο Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει τα μέτρα για τους λογαριασμούς, με τα 5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Ακόμα δεν πήραν πίσω τα χρυσά μπόνους 

Με άδεια φαρέτρα, αστήρικτες γενικολογίες, που έκαναν το άσπρο  μαύρο και κανένα στοιχείο, ο κ. Παπαδημητρίου επιχείρησε -με το γνωστό περιφρονητικό και προσβλητικό στιλ του και δίχως να κρύβεται η αγωνία του να υπερασπιστεί το Δ.Σ. Γιώργο Στάσση– να απαξιώσει τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για το σκανδαλώδες μπόνους.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι απλά: Η ΔΕΗ έως τώρα δεν έχει κοινοποιήσει, ως όφειλε ήδη να έχει πράξει, καμία απόφαση ανάκλησης του σχετικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα «τρέχει» κανονικά. Δηλαδή, ο Στάσσης και τα άλλα «γαλάζια» παιδιά της ΔΕΗ έχουν δικαίωμα πάνω σ’ αυτές τις μετοχές. Είναι νομικά κατοχυρωμένοι βάσει αποφάσεων Γ.Σ., Δ.Σ. και νόμου. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν δεν τους δοθούν, μπορούν να τις διεκδικήσουν νομικά οποτεδήποτε επιλέξουν. Και να δικαιωθούν.

Γιώργος Στάσσης

Παρά τα λόγια του αέρα από κυβέρνηση και ΔΕΗ κι επειδή δεν βρίσκονται σε… μπανανία, όπως νομίζουν, αλλά σε χώρα με νόμους, απαιτείται άμεση ανάκληση απόφασης. Όσο δεν την κάνουν, εκτίθενται κι άλλο.

Η «δημοκρατία» έως τις 4/6/2023, οπότε λήγει το πρόγραμμα, θα παρακολουθεί καθημερινά το Χρηματιστήριο. Αν αγοραστεί έστω και μία μετοχή πέρα από τις 700.000, θα πρόκειται περί διεύρυνσης της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Και ευθύνη αυτήν τη φορά δεν θα έχει μόνο η ΔΕΗ, αλλά και όσοι την καλύπτουν. Το ίδιο ισχύει και αν πάει έστω μία από τις ήδη αγορασμένες στα golden boys, που τρώνε με χρυσά κουτάλια από τις ληστρικές ρήτρες που επέβαλαν στον κόσμο, το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ και το πετσόκομμα του ποσοστού του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This