Νίκος Δένδιας για Τουρκία: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις»

Επιμένει στους χαμηλούς τόνους η ελληνική πλευρά

Must Read

Διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους παρά την… έξαρση της τουρκικής παράκρουσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε αναφορικά με την εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, πως η Ελλάδα δεν θα πέσει «στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμα: «Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, επιβεβαιώνει αυτά που λέμε».

Και εξηγώντας περαιτέρω γιατί επιλέχθηκαν οι χαμηλοί τόνοι από την Κυβέρνηση, σχολίασε: «Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων … Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοώ την τουρκική αντίδραση».

Συμπλήρωσε επ’ αυτού: «Η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο για ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά: «Διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά. Εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις … Δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».

Για τον αγωγό Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτικό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This