Μια Ευρώπη (μόνο) για τους ισχυρούς!

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των «27» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παραγκωνίζει ξανά τις χώρες του Νότου

Must Read

Ρωσικό πετρέλαιο για λίγους (κι εκλεκτούς), πανάκριβο φυσικό αέριο για όλους, μια Ευρώπη για τους ισχυρούς, αλλά και για αυτούς που… φωνάζουν! Ολα αυτά περιγράφουν με έναν τρόπο τη γεμάτη αστερίσκους απόφαση (;) της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των «27» στο πεδίο της ενέργειας.

Μιας συνόδου η οποία για ακόμη μια φορά αποκάλυψε πως η Ε.Ε. δεν είναι απλώς ένας βραδυκίνητος μηχανισμός λήψης πολιτικών αποφάσεων, αλλά ένα γραφειοκρατικό τέρας που… φοβερίζεται μόνο από εκείνους τους ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι θα εκβιάσουν καταστάσεις, στο πλαίσιο των διαδικασιών της!

Το έκτο πακέτο κυρώσεων, λοιπόν, σε βάρος της Ρωσίας εγκρίθηκε, με τον… «αστερίσκο» όμως που είχε φροντίσει να βάλει το προηγούμενο διάστημα ο Βίκτορ Όρμπαν στο ζήτημα της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Με την Ε.Ε. να πασχίζει να εμφανιστεί ενωμένη έναντι του Πούτιν, προτιμήθηκε η γνωστή οδός: αυτή τού να παραγκωνιστούν -ξανά- οι χώρες του Νότου εν μέσω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης, οι οποίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

Με την απόφαση που έλαβαν οι «27» θα σταματήσουν έως το τέλος του 2022 οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, αλλά θα συνεχιστεί η εισαγωγή μέσω του (νότιου σκέλους) αγωγού Ντρούζμπα, από τον οποίο προμηθεύονται ουσιαστικά πετρέλαιο η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Ταυτόχρονα, κερδισμένες λόγω της διασύνδεσης του αγωγού βγαίνουν επίσης οι Γερμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Κροατία.

Μπορεί, βέβαια, κάποιοι να σπεύδουν να πανηγυρίσουν πως με την απόφαση των «27» εντός του 2022 θα σταματήσει κατά 90% η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, οι ίδιοι όμως κάνουν πως δεν… βλέπουν πως το χρονοδιάγραμμα τροφοδοσίας της Ουγγαρίας, όπως με το ρωσικό πετρέλαιο, παρέμεινε ανοιχτό. Μια και στη Βουδαπέστη έδωσαν… ελευθέρας, αφού δεν όρισαν το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η ρύθμιση σχετικά με το πετρέλαιο το οποίο παρέχεται στην Ουγγαρία.

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. παραδόθηκαν στον Βίκτορ Όρμπαν»

«Στη μάχη τους ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ηγέτες της Ε.Ε. παραδόθηκαν στον Βίκτορ Όρμπαν, συνθηκoλογώντας με τις απαιτήσεις του και χορηγώντας στη Βουδαπέστη σχεδόν πλήρη εξαίρεση από το νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», έγραφε χθες το «Politico». «Αν δείτε την υπόθεση που κράτησε έναν μήνα, ναι, (ο Όρμπαν) απέσπασε πολλά και κράτησε τους πάντες ομήρους» σχολίασε με νόημα Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός μετά το deal δικαίως πανηγύριζε. «Επιτεύχθηκε συμφωνία. Η Ουγγαρία εξαιρείται από το πετρελαϊκό εμπάργκο!» έγραψε στο Facebook.

Κι αν για τους περισσότερους το ζήτημα του πετρελαίου αποτελούσε -και αποτελεί- δυσεπίλυτο γρίφο για τους εταίρους, μόνο τυχαία δεν σχολίαζαν χθες αξιωματούχοι, αλλά και διπλωμάτες ότι το ρωσικό φυσικό αέριο μοιάζει με «γόρδιο δεσμό». Άλλωστε, η Κομισιόν δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της προσπάθειάς της να μειώσει κατά 2/3 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This