Ενέργεια: Παραδοχή και από Σκρέκα του φιάσκου της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Τόνισε ότι ο λιγνίτης αυτή τη στιγμή αποτελεί την πιο οικονομική λύση!

Must Read

Αφού «δαιμονοποίησε» για αρκετούς μήνες τον λιγνίτη, τώρα η κυβέρνηση επιστρέφει εσπευσμένα στο εν λόγω καύσιμο, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να περιοριστούν οι υπέρογκες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Μετά τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ουσιαστικά παραδέχθηκε το φιάσκο του σχεδίου βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας, χθες ήταν η σειρά του Κώστα Σκρέκα να μιλήσει με… καλά λόγια για τον λιγνίτη. Με αφορμή την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας υπάρχει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στον λιγνίτη.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισ. σε φυσικό αέριο» είπε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Κοινώς, ο υπουργός παραδέχθηκε επιτέλους ότι ο λιγνίτης αυτή τη στιγμή αποτελεί την πιο οικονομική λύση για να αποσυμπιεστούν οι τιμές και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά τη απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. «Περίπου το 40%-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, γι’ αυτό έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα»
τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σκρέκας.

Εξήγησε πως περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με
αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση που είχε καταθέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. «Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά» προσέθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This