Μπορεί οι «300», εκμεταλλευόμενοι τα νομικά «παράθυρα», να δήλωσαν -στη συντριπτική τους πλειονότητα- περί τις 30.000 ευρώ ετήσια εισοδήματα στα προκλητικά «πόθεν έσχες» που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι πραγματικές τους αποδοχές πόρρω απέχουν από την εικόνα ένδειας που οι ίδιοι επιθυμούν να περάσουν.
Αν συνυπολογίσει κανείς τα επιδόματα ενοικίου, οργάνωσης γραφείου, τα έξοδα κίνησης, την τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, συμπεραίνει εύκολα ότι, παρά την πολυετή κρίση, οι εθνοπατέρες συνεχίζουν να αποτελούν τους κατεξοχήν προνομιούχους, που απλώς στέλνουν τον λογαριασμό στους… κοινούς θνητούς, δηλαδή στους πολίτες.
Και ο μισθός παραμένει ψηλά (αν και έχει υποστεί μνημονιακές μειώσεις) και επί της ουσίας τα βασικά έξοδά τους είναι ήδη πληρωμένα. Για του λόγου το αληθές, ο μισθός των βουλευτών -ή, αλλιώς, «αποζημίωση», όπως προτιμούν να τον αποκαλούν οι ίδιοι- αγγίζει τα 5.135 ευρώ.
Σε αυτά βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά από λογής λογής άλλες απολαβές, ατέλειες και παροχές, αρχής γενομένης από την ημερήσια αποζημίωση 75 ευρώ για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και στη λεγόμενη «οικογενειακή παροχή», που υπολογίζεται με βάση τη δήλωσή τους για την οικογενειακή τους κατάσταση, αλλά και σε ταχυδρομική ατέλεια, καθώς έκαστος λαμβάνει μηνιαίως περί τα 909 ευρώ.
Ακόμη, έχουν λαμβάνειν επίδομα οργάνωσης γραφείου. Οι μεν βουλευτές Α΄ και Β΄ Αθήνας και Α΄ και Β΄ Πειραιά, αλλά και Επικρατείας λαμβάνουν 664 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι εξ επαρχίας ορμώμενοι βουλευτές λαμβάνουν 831 ευρώ.
Έξοδα μετακινήσεων
Την ίδια ώρα, ο… κούκος αηδόνι κοστίζουν στο κράτος τα… πηγαινέλα των βουλευτών. Έκαστος λαμβάνει έξοδα κίνησης από 291 έως 648 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση του τόπου καταγωγής του από την πρωτεύουσα. Ακόμη, απολαμβάνουν τη λεγόμενη «συγκοινωνιακή ατέλεια». Συνολικά διατίθενται ετησίως 52 εντολές μετακίνησης αεροπορικώς από την Αθήνα προς τις εκλογικές τους περιφέρειες μετ’ επιστροφής. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των αεροπορικών εντολών, δικαιούνται να αιτηθούν το αντίτιμο για τα διόδια.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, σύμφωνα με τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες η Βουλή πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αεροπορικά εισιτήρια βουλευτών.
Συγκεκριμένα, μόνο από τις 16/07 έως τις 31/07, για διάστημα δύο εβδομάδων δηλαδή, εγκρίθηκε δαπάνη 114.699 ευρώ (!) για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων εντός της ελληνικής επικράτειας, 14.551 ευρώ κόστισαν τα εισιτήρια για το δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ άλλα 21.298 ευρώ έδωσε η Βουλή για τις αεροπορικές μετακινήσεις των βουλευτών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Όσο για τον Αύγουστο, που υποτίθεται ότι η Βουλή υπολειτουργούσε, τουλάχιστον τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, δαπανήθηκαν περί τα 70.000 ευρώ για τα βουλευτικά «σούρτα φέρτα» (35.069 ευρώ για μετακινήσεις από 01/08 έως 15/08 και άλλα 34.914 για το χρονικό διάστημα από 16/08 έως 31/08).
Στο εξωτερικό
Στα παραπάνω προστίθενται και τα έξοδα για τις μετακινήσεις κοινοβουλευτικών αποστολών στο εξωτερικό. Οι βουλευτές δίνουν συχνά το «παρών» σε διασκέψεις και συνέδρια, στο πλαίσιο της ανάγκης ανταπόκρισης της Βουλής των Ελλήνων στις υποχρεώσεις της διεθνούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Ενδεικτικά, 564 ευρώ κόστισε το αεροπορικό εισιτήριο βουλευτή που επισκέφτηκε το Παρίσι στα μέσα Σεπτεμβρίου για να εκπροσωπήσει τη Βουλή, συν 540 ευρώ η δαπάνη διαμονής για δύο ημέρες, συν 100 ευρώ ημερήσια αποζημίωση (η ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ δίνεται σε όλες τις σχετικές αποστολές).
Και η λίστα των προνομίων συνεχίζεται… Στους «300» παραχωρούνται χώροι για στέγαση επαγγελματικών γραφείων, επιστημονικοί συνεργάτες και μετακλητοί, αλλά και Ι.Χ. Οι βουλευτές Αττικής μισθώνουν Ι.Χ. έως 1.399 κυβικά και οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών μέχρι 1.799 κυβικά. Επιπλέον, σε κάθε βουλευτή χορηγούνται ατελώς επτά ή οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Εχουν ακόμη δικαίωμα σε μια γραμμή κινητής τηλεφωνίας έκαστος.
Επιδόματα στέγασης και ασφαλιστικές εισφορές
Το κράτος φροντίζει βεβαίως και για τη στέγασή τους, καθώς έχει θεσπιστεί επίδομα στέγασης για τους εξ επαρχίας ορμώμενους βουλευτές, καθώς και για τους Επικρατείας. Δύο είναι οι επιλογές για κάθε μη… πρωτευουσιάνο βουλευτή: είτε να νοικιάσει διαμέρισμα, για το οποίο λαμβάνει έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, είτε να μείνει σε ξενοδοχείο. Για τη διαμονή σε ξενοδοχείο οι βουλευτές δικαιούνται έως 1.200 ευρώ τον μήνα.
Ανατρέχοντας πάλι στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, ο προϋπολογισμός της Βουλής επιβαρύνθηκε με 3.844 ευρώ για τη διαμονή σε ξενοδοχείο δύο βουλευτών τον Μάιο και για τη διαμονή άλλων πέντε βουλευτών τον Ιούνιο 6.930 ευρώ, ενώ 3.912 ευρώ κόστισε η μίσθωση διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου για επτά εξ επαρχίας βουλευτές και άλλα 7.620 ευρώ η διαμονή εννέα βουλευτών τον Ιούλιο. Τον επόμενο μήνα, για τη στέγαση τριών βουλευτών, το κράτος έδωσε 4.317 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Βουλή σηκώνει το βάρος και των ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένες κατηγορίες βουλευτών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, η Βουλή ξόδεψε συνολικό ποσό 83.021 ευρώ για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου για βουλευτές που δεν εξελέγησαν ή που δεν έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ, υπέρ επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής ΕΤΕΑΕΠ και υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, έδωσε 35.625 ευρώ για την «εργοδοτική εισφορά ΕΦΚΑ στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πλην Δημοσίου», 15.184 ευρώ ως «εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ αιρετών και οργάνων διοίκησης», 28.696 ευρώ «εισφορά λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών στο ασφαλιστικό – συνταξοδοτικό πλην Δημοσίου» και άλλα 3.515 ευρώ «εργοδοτική εισφορά ΕΦΚΑ στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό Δημοσίου».
ΠΗΓΗ «κυριακάτικη δημοκρατία»