Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τους μετανάστες που φτάνουν κατά εκατοντάδες. Οι δήμαρχοι Σάμου και Σύμης διαμαρτύρονται προς το κράτος πως πρέπει να σταματήσουν οι ορδές, ενώ σε ανάλογη κατάσταση -αν όχι χειρότερη- είναι η Λέσβος.
Από χθες το Λιμενικό και η Frontex έχουν εντοπίσει πανω από 200 μετανάστες. Χθες αργά τη νύχτα η ακτοφυλακή προχώρησε στον εντοπισμό και τη διάσωση 85 αλλοδαπών καθώς εντόπισε δυο φουσκωτά σκάφη ανοιχτά του Φαρμακονησίου.
Οι άνδρες του Λιμενικού προχώρησαν στην ασφαλή περισυλλογή των μεταναστών τους οποίους μετέφεραν στο Φαρμακονήσι.
Επίσης, άλλους 36 μετανάστες βρήκε σκάφος της Frontex στη θαλάσσια περιοχή Εφταλούς της Λέσβου, ενώ 44 ακόμα βρήκε το Λιμενικό σε φουσκωτό σκάφος δυτικά του ακρωτηρίου Πράσσο, της Σάμου.
Και οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν τέλος. Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν 37 μετανάστες σε μηχανοκίνητη λέμβο και άλλοι 9 εντοπίστηκαν σε φουσκωτό ανοιχτά του λιμανιού της νήσους Κω.
Άλλοι 19 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ακρωτηρίου Πράσσο στην Σάμο. Ήταν σε φουσκωτό σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ υπάρχουν πάνω από 6.000 άτομα με τη χωρητικότητα του κέντρου να έχει ξεπεράστει κατά σχεδόν οχτώ φορές.
Ο κακός χαμός συνεχίζεται στη Μόρια όπου φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.
Προορισμός τους δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.
«Τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα»
Κι ενώ οι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν κατά εκατοντάδες στη χώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος υποστηρίζει -σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί «πρωτίστως μια μεταναστευτική έξαρση».
Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το σχεδίου νόμου του υπουργείου που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα περιλαμβάνει ένα νέο, συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης, που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, είτε στη χώρα καταγωγής τους, είτε στην τρίτη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα και ειδικότερα προς την Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής Κοινής Δήλωσης του 2016 με την ΕΕ.
Ταυτόχρονα, θα ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτουμένων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία.
Δεν μπορούμε δηλαδή να επιτρέπουμε να γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου από άτομα που δεν χρήζουν προστασίας. Μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής.
Θα γίνει συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση στις ΜΚΟ, καθώς δεν έχει υπάρξει όμως ουσιαστικός έλεγχος ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Διότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει ουσιαστικά με το έργο τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένες με αμφίβολη συνεισφορά και γκρίζο ρόλο».
Τέλος, με αφορμή την παρουσία του τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο όπου θα παρουσιαστεί μια κοινή παρέμβασης Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό είπε:
«Με ελληνική πρωτοβουλία παρεμβαίνουμε συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί έμπρακτα περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, και πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».